Φωνή απόγνωσης από Συμιακό που έχασε τον πατέρα του από πρόβλημα υγείας

Φωνή απόγνωσης από Συμιακό που έχασε τον πατέρα του από πρόβλημα υγείας

Φωνή απόγνωσης από Συμιακό που έχασε τον πατέρα του από πρόβλημα υγείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1647 ΦΟΡΕΣ

«Μέχρι πότε θα μας εμπαίζουν οι δήθεν αρμόδιοι;»

Μόνιμος βραχνάς και ζωντανός εφιάλτης παραμένει για τους νησιώτες μας εδώ και πολλές δεκαετίες, η άρτια ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει για να «θωρακιστούν» με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα ιατρεία που λειτουργούν στα νησιά μας, εν τούτοις οι ελλείψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς παραμένουν, με αποτέλεσμα ειδικά τη χειμερινή περίοδο οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται και να ζητούν την άμεση στελέχωσή τους.

Πριν από μερικές εβδομάδες, κάτοικος της Σύμης έχασε τη ζωή του και με επιστολή που απέστειλε στη “ΡΟΔΙΑΚΗ” ο γιος του, καταγγέλλει το γεγονός των ελλείψεων αυτών και ζητά από όλους όσοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, να λάβουν υπόψη τους ότι σε δεκάδες ακριτικά νησιά του Αιγαίου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα.

Στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα:
«Ονομάζομαι Κώστας Μισσός. Ζω στη Σύμη και θα ήθελα να φωνάξω σε όλον τον κόσμο τον πόνο που νιώθω για τον άδικο χαμό του πατέρα μου Νικόλα, μέσα σε λίγες ώρες, εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων για εμάς τους νησιώτες - τους καταραμένους της άγονης γραμμής που μας θυμούνται μόνο σε προεκλογικές περιόδους.

Ο πατέρας μου –γεννηθείς το 1935- ήταν ένας δυνατός, ζωντανός άνθρωπος -ένα θηρίο- που δεν αρρώστησε ποτέ. Την Τρίτη 8/1 επισκέφτηκε τον αγροτικό γιατρό εξαιτίας της συχνοουρίας που του παρουσιάστηκε την προηγούμενη ημέρα. Αυτός, χωρίς καν να τον εξετάσει του είπε ότι δεν μπορεί να του γράψει κάτι, «όμως την Τετάρτη έρχεται κλιμάκιο γιατρών με ουρολόγο ανάμεσά τους».

Την Παρασκευή πρωί 11/1 τον βρίσκω σε άσχημη κατάσταση. Ήταν κάτωχρος, είχε έντονο φούσκωμα, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και τα πόδια του ήταν πολύ πρησμένα. Μόνος του περπάτησε μέχρι το ιατρείο όπου μια γιατρός του κλιμακίου, γενικής ιατρικής, το μόνο που έκανε ήταν να τον ακροασθεί στην πλάτη για μερικά δευτερόλεπτα, παρόλο που ο αδελφός μου της απαρίθμησε όλα τα συμπτώματα (πρήξιμο ποδιών, δύσπνοια κ.λπ).

Η διάγνωσή της: Δεν έχεις τίποτα! Του έγραψε αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες λόγω των απαγορευτικών θα έπρεπε να γίνουν την επόμενη εβδομάδα στη Ρόδο, και τον άφησε να φύγει. Το μεσημέρι ξάπλωσε για λίγο, αλλά επειδή ένιωσε έντονη δυσφορία, σηκώθηκε και κάθισε σε μία καρέκλα. Τηλεφωνήσαμε στον αγροτικό γιατρό ο οποίος ήλθε με μια φορητή συσκευή παροχής οξυγόνου και ένα μηχανάκι που μπαίνει στο δάχτυλο για να μετρά το οξυγόνο στο αίμα, τα οποία δεν λειτουργούσαν!

Τον ξάπλωσε στο κρεβάτι για να τον εξετάσει και συνειδητοποιώντας την κρίσιμη κατάσταση του πατέρα μου, τηλεφωνεί στη γιατρό που τον εξέτασε το πρωί, ζητώντας της να έλθει αμέσως. Κατεβαίνω μερικά σκαλιά πιο κάτω από το σπίτι να περιμένω τη γιατρό και αυτή εμφανίστηκε 35-40 λεπτά αργότερα. Μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι ο πατέρας μου είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Του έκανε ηλεκτροσόκ με έναν φορητό απινιδωτή που είχε φέρει μαζί της, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα με ηλικιωμένη συμπατριώτισα μας την οποία ο αγροτικός γιατρός δεν ήθελε να στείλει στη Ρόδο, επειδή της διέγνωσε «ένα απλό κρυολόγημα»! Παρόλα αυτά, μόλις έφθασε η γυναίκα στο νοσοκομείο την εισήγαγαν αμέσως στην εντατική όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Κατηγορώ τις αρχές του τόπου επειδή από τότε που έφυγαν από το νησί η κ. Χαρίκλεια Ανδρουτσοπούλου και ο κ. Τσαμπίκος Ξάνθος –γιατροί έμπειροι- δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για να έρθουν σε ένα νησί 2700 κατοίκων (πολλαπλάσιων το καλοκαίρι) γιατροί έμπειροι, παρά μόνο κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται αγροτικοί, μαθητευόμενοι γιατροί, που κακά τα ψέματα, μαθαίνουν πάνω στην πλάτη μας.

Έκτισαν καινούργιο ιατρείο στο Χωριό, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και 3-4 χρόνια. Κάνοντας ένα πέρασμα στη Διαύγεια του Δήμου Σύμης θα σας απαριθμήσω τα ποσά που διατέθηκαν στο νησί με αφορμή τις πλημμύρες του 2017: 455.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών Σύμης, 510.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών λιμένος Σύμης από τη θεομηνία, 487.577,37 ευρώ για την ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σύμης, 105.700,34 ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών σε διάφορους δρομίσκους, 189.002,98 ευρώ για την επισκευή οδού Σταυρός Δ. Σύμης, 7.231,13 ευρώ για την επισκευή Νηπιαγωγείου Γιαλού, 20.988,82 ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών από θεομηνία σε υπάρχον οδικό δίκτυο, 31.934,01 ευρώ για πρόληψη βλαβών από θεομηνία σε υπάρχον οδικό δίκτυο, 24.180,61 ευρώ επισκευές δημοτικών οδών στο Χωριό. Σύνολο: 1.831.614,26 ευρώ.

Εάν προσθέσουμε και ένα μεγάλο ποσό που διέθεσαν για μελέτες οδοποιίας και χάραξης δρόμων: 221.632,74. Σύνολο: 2.053.248 ευρώ!

Κονδύλι για να φέρουν 2 γιατρούς στο νησί, δεν μπορεί να βρεθεί!

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω “Ντροπή σας κύριοι!” Και μην τολμήσετε να εμφανιστείτε μπροστά μου ζητώντας την ψήφο μου!

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Μισσός, κάτοικος Σύμης».

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο