Στη Ρόδο το πλοίο HMS ECHO του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού

Στη Ρόδο το πλοίο HMS ECHO του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1597 ΦΟΡΕΣ

Στο λιμάνι της Ρόδου βρίσκεται από την Τετάρτη το πλοίο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS ECHO στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλείμματος από την αποστολή του στη Μεσόγειο.

Το HMS ECHO είναι ένα πλοίο διεξαγωγής ερευνών με βάση το Plymouth, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στο νησί μας έως και σήμερα αργά το απόγευμα προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνές του. Στο πλαίσιο της ολιγοήμερης παραμονής του στο νησί μας, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και οι συμπολίτες μας για τις δυνατότητές του, καθώς και για το έργο που προσφέρει στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, στη διάρκεια της ξενάγησης, παρευρέθηκε στο HMS ECHO και η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Kate Smith, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιήσε στο νησί μας.


Η κ. Smith, μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "οι δυνατότητες του πλοίου, η εμπειρία και η τεχνογνωσία των ανδρών και γυναικών του πληρώματος είναι εντυπωσιακές και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τις τοπικές αρχές και τους πολίτες της Ρόδου για τη φροντίδα και τη φιλοξενία που έχουν δείξει στο πλήρωμα και τους αξιωματικούς του HMS κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο.

Η παρουσία του πλοίου αναδεικνύει την πολύ στενή και σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς και να τονίσω ότι αυτό θα συνεχιστεί οπωσδήποτε παρά και μετά το Brexit" και συνέχισε λέγοντας ότι "θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την κατάσταση, τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, τι έχει κάνει η Βρετανική κυβέρνηση για τους Ευρωπαίους πολίτες που μένουν στη Βρετανία και πως ελπίζουμε ότι τις ίδιες διαβεβαιώσεις θα προσφέρουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αμοιβαία στους Βρετανούς πολίτες.

Η θέση της κυβέρνησης είναι να καταλήξουμε στη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε τον Νοέμβριο που διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών ανά την Ευρώπη, με μικρές τροποποιήσεις και αυτές θα αφορούν τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της δημοκρατίας της Ιρλανδίας που συζητιούνται τώρα στις Βρυξέλλες".

Λίγα λόγια για το HMS ECHO
To HMS ECHO ναυπηγήθηκε στο Appledore του Devon, το 2002, με στόχο να καλύψει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που αφορούν στην έρευνα – συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε υποβρύχιες και αμφίβιες επιχειρήσεις. Είναι εξοπλισμένο με έναν προηγμένο τύπο σόναρ πολλαπλών συχνοτήτων, καθώς και ένα ανεξάρτητο σκάφος ερευνών, καθιστώντας το ιδιαίτερα ικανό να προσφέρει μια όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα του θαλάσσιου βυθού.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου  κ. Kate Smith και η πρόξενος κ. Ράνια  Κοσσιώρη με τον κυβερνήτη του HMS ECHO
Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Kate Smith και η πρόξενος κ. Ράνια Κοσσιώρη με τον κυβερνήτη του HMS ECHO


Το εν λόγω πλοίο συμμετέχει και στην επιχείρηση "Sophia" που συγκροτήθηκε πριν περίπου 3 χρόνια με σκοπό την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο. Ο αριθμός των μεταναστών που έχει μέχρι στιγμής σώσει είναι 800 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός για ένα και μόνο σκάφος.
Το τελευταίο εξάμηνο του 2018, το HMS ECHO απασχολήθηκε στην εξερεύνηση των υδάτων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μάλτα, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης αυτού του κράτους-μέλους. Ακολούθησε μία αποστολή μικρής διάρκειας στη Μαύρη Θάλασσα, και πλέον έχει επιστρέψει στη Μεσόγειο, σε νέα ύδατα προς εξερεύνηση.

Το υλικό που συγκεντρώνει το πλήρωμα του πλοίου αποστέλλεται στο Υδρογραφικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου, με πολλές από αυτές τις πληροφορίες να αξιοποιούνται εν τέλει στα γραφήματα που χρησιμοποιούν όλοι οι ναυτικοί – στην αλιεία, την ιστιοπλοΐα, αλλά και το εμπορικό και το πολεμικό ναυτικό.

Σύμφωνα μάλιστα με την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, η εξερεύνηση που πραγματοποιείται στον βυθό είναι αυτή των 1500 μέτρων, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί η έγκριση από την κυβέρνηση και έτσι δεν έχει γίνει κάποια εξερεύνηση ή χαρτογράφηση.

Το HMS ECHO μπορεί επίσης να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας. Πρόσφατα, συμμετείχε στην Επιχείρηση του ΝΑΤΟ, «Sea Guardian», για την προάσπιση της νόμιμης χρήσης των θαλάσσιων διόδων της Μεσογείου. Όντας ένα ευέλικτο πλοίο, ικανό να δώσει το “παρών” σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όπου και όποτε χρειαστεί και να συγκεντρώσει ζωτικής σημασίας δεδομένα πλοήγησης από τον θαλάσσιο βυθό, το HMS ECHO προσφέρει τις υπηρεσίες του έως και 332 μέρες το χρόνο, λειτουργώντας με ένα σύστημα βαρδιών που του επιτρέπει να λειτουργεί συνεχώς με ένα πλήρωμα μόλις 50 μελών.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη