Δεν θα γίνει παράταση των μισθώσεων της Νέας Αγοράς

Δεν θα γίνει παράταση  των μισθώσεων της Νέας Αγοράς

Δεν θα γίνει παράταση των μισθώσεων της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1314 ΦΟΡΕΣ

Όπως κατά πλειοψηφία αποφάσισε προχθές το δημοτικό συμβούλιο

Η εισήγηση της ολομέλειας της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει σιωπηρή παράταση των μισθώσεων για τη Νέα Αγορά, εγκρίθηκε τελικά, κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, έπειτα από αρκετής ώρας συζήτηση, κατά την οποία, για άλλη μία φορά αναδείχθηκε ότι οι δύο πλευρές, δηλαδή η Δημοτική Αρχή από τη μια και οι καταστηματάρχες και οι παρατάξεις της μειοψηφίας από την άλλη, παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους οι οποίες είναι αντίθετες.

Το διαφορετικό στη συζήτηση που έγινε προχθές το βράδυ, ήταν οι νέες προτάσεις από πλευράς των καταστηματαρχών. Μετά την εισήγηση που έγινε από τον εντεταλμένο σύμβουλο για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμο Μουτάφη, μίλησε ο δικηγόρος των καταστηματαρχών-οι οποίοι ήταν παρόντες στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης-κ. Αποστολάς ο οποίος αφού είπε ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, ανέφερε ότι η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας είναι σωστή όπως είναι διατυπωμένη (σύμφωνα με το άρθρο 45) ωστόσο παραλείπει να πει ότι, οι καταστηματάρχες, υπέβαλαν δήλωση παράτασης με ένα νόμο δύο χρόνια μεταγενέστερο.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο κ. Αποστολάς, ο νομοθέτης δίνει μία ευκαιρία για την παράταση, λόγω κοινωνικών κριτηρίων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Δήμου.
Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ποια είναι η ημερομηνία λήξης των μισθώσεων. Η άποψή του είναι ότι παραβιάστηκε ο νόμος στη σύνταξη όλων των συμβάσεων το 2015 επειδή το 2012 ήταν σε ισχύ ο 2741 του 1999 που έλεγε ότι αν ο εκμισθωτής μετά το 2012, δηλαδή ο Δήμος, δεν είχε ασκήσει αγωγή τότε αυτοδικαίως παρατείνεται η σύμβαση για τέσσερα χρόνια, άρα η λήξη της θα ήταν στις 31/12/2016. Έτσι, η παράταση που δόθηκε για τρία χρόνια λήγει στις 31/12/2019.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών, κ. Κατσιδώνης, καταρχήν ανέφερε ότι για τους ίδιους η Νέα Αγορά είναι το δεύτερό τους σπίτι και θα ήθελαν να μην είναι… ετοιμόρροπο και επίσης γνωρίζουν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να το φτιάξει. Η πρότασή τους, λοιπόν, έγκειται στο ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσει ο Σύλλογος τη χρηματοδότηση για τις επισκευές που απαιτούνται. Για να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα χρειάζονται όπως είπε έξι χρόνια και ζήτησε να βγει ένα ψήφισμα από το δ.σ. που να ζητά να κατατεθεί σχετική τροπολογία από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Επίσης, ζητούν από τον Δήμο να βγάλει σε πλειστηριασμό τα 83 καταστήματα τα οποία παραμένουν για τρίτη χρονιά κλειστά.

Από πλευράς μειοψηφίας του δ.σ., καταρχήν ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Στράτος Καρίκης, είπε ότι δύο είναι τα δεδομένα: Ότι δεν μπορούν να δεχθούν καταστηματάρχες που δεν πληρώνουν-κάτι που δεν υφίσταται σήμερα-και ότι το ακίνητο απαξιώνεται και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι. Μάλιστα, κατέθεσε την πρόταση να αξιοποιηθεί από ένα σχήμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ροδίτικο» και να συμμετέχουν σ’ αυτό ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, επιχειρηματίες κτλ. Μάλιστα, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει ένα νέο νομικό σχήμα, όπως τη δημιουργία μίας αναπτυξιακής εταιρίας κτλ. που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρίκης, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τον Ροδίτη να αποξενωθεί από τη Νέα Αγορά για δεκαετίες και να γίνει «δούλος για 400 ευρώ σε μεγάλες Εταιρίες»! Έτσι, από εδώ και πέρα η θέση τους είναι «ναι στην αξιοποίηση, το μνημείο καταρρέει αλλά ο Ροδίτης και η Ροδίτισσα μέσα στην περιουσία του».

Ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, καταρχήν εξέφρασε αρκετούς συμβούλους μέσα στην αίθουσα λέγοντας ότι δεν μπορούν να έχουν άποψη πάνω σε διαφορετικές νομικές απόψεις, αναρωτήθηκε τι νόημα έχει να εγκρίνουν τη γνωμοδότηση, την οποία δεν ψηφίζουν αλλά δεν υιοθετούν και τα όσα είπε ο κ. Αποστολάς αφού δεν μπορούν να κρίνουν. Είπε, στη συνέχεια, ότι τα καταστήματα κακώς παραμένουν κλειστά γιατί για ακόμα μία σεζόν η μισή Νέα Αγορά θα είναι…νεκροταφείο ενώ την θέλουν ζωντανό κύτταρο.

Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., μέλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάκης Στάγκας, είπε ότι πρέπει άμεσα να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση. Ο Αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου προέτρεψε τους καταστηματάρχες να εξετάσουν εκ νέου την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τον μαθηματικό τύπο που θα τους διασφάλιζε τη σχέση με τον εν δυνάμει εκμισθωτή για τα τρία πρώτα χρόνια.
Παίρνοντας πάντως τον λόγο ένας εκ των νομικών συμβούλων του Δήμου, ο κ. Μανόλης Στάγκας, είπε ότι ως νομική υπηρεσία εξέφρασαν τη θέση τους απέναντι στον κ. Αποστολά, ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα που έχει πολλές νομικές πτυχές και εδώ που φθάσαμε θα κριθεί δικαστικά.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, θέλησε ν’ αντικρούσει, μία προς μία τις προτάσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα. Για ακόμα μία φορά απάντησε στο γιατί ήρθε το θέμα τώρα και ανέφερε ότι η παράταση των μισθώσεων, είτε ορθώς είτε όχι, έληξε το 2018. Μάλιστα είπε ότι ξόδεψαν το χρόνο από το 2012 υπέρ των μισθωτών αλλιώς θα έληγαν νωρίτερα οι συμβάσεις.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές για τη στάση της μειοψηφίας, δίχως να αναφέρει συγκεκριμένα πάντως, και είπε: «Αυτοί που σήμερα είναι ένθερμοι υποστηρικτές σας, τότε έλεγαν να εκτελεστούν άμεσα τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και αν είναι δυνατόν να κατατίθενται τροπολογίες και να λειτουργεί το Κράτος έτσι»!

Όσο για τις άλλες προτάσεις που ακούστηκαν χθες, είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνει ο Δήμος Εταιρία και συνεργασίες με ιδιώτες, ούτε με τον «Καλλικράτη» ούτε με τον «Κλεισθένη». Από εκεί και πέρα-συνέχισε-έχουν δύο δυνατότητες; Είτε να βγάλουν τα καταστήματα σε διαγωνισμό ένα-ένα, δίχως να μπορούν να αποκλείσουν όμως έναν ξένο, μια Εταιρία, να έρθει και να τα «χτυπάει». Είπε, ακόμη, ότι στην πρόταση που υπέβαλαν στη νομική υπηρεσία για παράταση 1 ή 3 χρόνια, αυτή απεφάνθη ότι εξαντλήθηκε το δικαίωμα που δίνει ο νόμος. «Δεν αποφασίζω μόνος μου. Έχω συνεργάτες και το δημοτικό συμοβύλιο!», είπε εκείνη την ώρα ο Δήμαρχους προς καταστηματάρχες που αντέδρασαν.

Όσο για την κατάσταση του κτιρίου είπε ότι έχει δοθεί εντολή στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης να εκπονήσει μία συνολική μελέτη των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Είπε, ακόμη, προς τους καταστηματάρχες ότι η πρότασή τους να συμβάλουν και οι ίδιοι μπορεί ν’ ακούγεται ωραία ωστόσο δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα. Τους θύμισε ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή έφερε πρόταση σε προηγούμενη συνεδρίαση για 3 συν 3 χρόνια παράταση και τώρα ζητάνε ένα. «Είχατε κακούς συμβούλους», είπε προς τους ίδιους και συμπλήρωσε: «Αυτά που λέτε είναι ανεφάρμοστα. Από πού θα έβαζε το ΕΒΕΔ 1 εκατ. ευρώ; Το ψάξατε;».

Τους διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχει συζητήσει ποτέ με κανέναν για την παραχώρηση της Νέας Αγοράς και κλείνοντας είπε ότι θα πρέπει να βλέπουμε τον τόπο για εκατό χρόνια μπροστά και όχι μόνο «να μείνω στο μαγαζί μου».

Ακολούθησε η ψηφοφορία όπου η εισήγηση εγκρίθηκε μόνο από τη δημοτική πλειοψηφία (σ.σ. τους παρόντες). Μάλιστα, στο κλείσιμο του θέματος υπήρξε και ένα λεκτικό «επεισόδιο» ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον κ. Στάγκα όταν ο τελευταίος πήρε το λόγο και ρώτησε πώς πέρασε το θέμα με 21 ψήφους σε 47μελές συμβούλιο. Κουβέντα στην κουβέντα, ανέβηκαν οι τόνοι και τελικά κατέληξαν σε λογομαχία και αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς όπως «σαχλαμάρα», με τον κ. Στάγκα να αποχωρεί από την αίθουσα.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου