Ρόδος: Πάρθηκε απόφαση για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων

Ρόδος: Πάρθηκε απόφαση για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων

Ρόδος: Πάρθηκε απόφαση για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4485 ΦΟΡΕΣ

Θα δημιουργηθεί νέος οικισμός στ' Ασγούρου

«Το πρώτο μεγάλο βήμα», για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από το Καρακόνερο έγινε, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, με την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της εισήγησης για την προσωρινή μεταφορά τους στο χώρο που έχει υποδειχθεί όπως και του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού διαχείρισης και λειτουργίας του, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ.

Την εισήγηση, η οποία συνοδεύτηκε και από την προβολή ενός βίντεο για τη δουλειά που έχει γίνει στον καταυλισμό από το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα ΡΟΜΑ της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου της Ρόδου, παρουσίασε η επιστημονικά υπεύθυνη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης, κα Χριστίνα Καραγιάννη.

Μάλιστα, παρούσες στη συνεδρίαση ήταν και οι υπόλοιπες κυρίες που στελεχώνουν το Παράρτημα ΡΟΜΑ και εργάστηκαν για το όλο project. Μετά το πέρας της παρουσίασης, η κα Καραγιάννη δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τα μέλη κυρίως της μειοψηφίας ενώ όλοι απένειμαν τα εύσημα στην Υπηρεσία για τη δουλειά που έχει γίνει.

Μεταξύ άλλων, η κα Καραγιάννη ανέφερε ότι φτιάχτηκε ένα επιχειρησιακό σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας. «Μιλάμε για ψυχές, μιλάμε για παιδάκια και πολύ δύσκολες συνθήκες είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα για το οποίο ρωτήθηκε, είπε ότι με την απόφαση που ελήφθη προχθές από το δ.σ. θα στείλουν το φάκελο, τον οποίο δουλεύουν εδώ και ένα χρόνο, στην Ειδική Γραμματεία ΡΟΜΑ στο Υπουργείο, θα το ελέγξει και στη συνέχεια θα πρέπει να το υπογράψουν πέντε Υπουργοί για να εκδοθεί η ΚΥΑ, να έρθει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.

Από εκεί και πέρα, μέσα σε ένα εξάμηνο αναμένεται να έχει στηθεί ο οργανωμένος χώρος με τα προκάτ σπίτια και να ξεκινήσει η σταδιακή μετεγκατάστασή τους. Κάθε μέρα θα βρίσκονται εκεί 15 υπάλληλοι, θα καλέσουν και εθελοντές και δεν θα αποτελεί ένα άβατο όπως ήταν μέχρι τώρα στο Καρακόνερο.

Όσο για τη μίσθωση των κατοικιών, μια και το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος είναι μικτό, η χρηματοδότηση γίνεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου και αυτή τη στιγμή τη διαδικασία επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Μάιο αναμένεται να βγει η προκήρυξη από την Περιφέρεια και υπάρχει ενδιαφέρον όπως είπε η κα Κραγιάννη η οποία τόνισε ακόμα: «Δεν πάμε να δημιουργήσουμε ένα γκέτο ξανά. Πάμε αυτούς τους ανθρώπους να τους εντάξουμε στην κοινωνία σε βάθος δεκαετίας».

Όσον αφορά στη μετεγκατάσταση, αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία έχει 15 αιτήσεις, δηλαδή το 68% αυτών που διαμένουν στο Καρακόνερο είναι θετικό. Επίσης, φέτος, 67 παιδιά γράφτηκαν στο δημοτικό σχολείο.
Κατά τις τοποθετήσεις που έγιναν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης, όπως και ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης είπαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια και ψήφισαν την εισήγηση.

Ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης θύμισε ότι έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση με κύριο στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ και ότι προσανατολίζονται στη μίσθωση κατοικιών. Έτσι, αφού συνεχάρης τα στελέχη της Υπηρεσίας, η παράταξή του ψήφισε «παρών». Και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος μίλησε για μία εξαιρετική προσπάθεια των επστημόνων ωστόσο και εκείνος είναι υπέρ της μίσθωσης κατοικιών και ψήφισε «παρών».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος είπε ότι σαράντα χρόνια γίνονται προσπάθειες να λυθεί το θέμα, αποσπασματικά, αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας που ξεκίνησαν αλλά και στα εμπόδια που τους έβαλαν. «Αυτή η διαδικασία κρότησε τριάμισι χρόνια, χρειάστηκαν 28 αδειοδοτήσεις, έρευνες και μελέτες και τώρα που φθάσαμε σε ένα τέτοιο επίπεδο ακούμε “παρών”;», είπε μη κρύβοντας την ενόχλησή του. Στη συνέχεια, έγινε ονομαστική ψηφοφορία.

Η ανακοίνωση του Δήμου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Ρόδου, αναφέρει για την απόφαση του δ.σ.:
Απόφαση σταθμός που επιλύει μετά από τρεις δεκαετίες το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης των Ρομά στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης και προβλέπει την οργανωμένη προσωρινή εγκατάσταση και την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων για την κοινωνικοποίηση τους, έλαβε με αυξημένη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019.

Παρά τις αποσπασματικές και περιορισμένου εύρους προσπάθειες των τελευταίων τριάντα χρόνων, η παρούσα Δημοτική Αρχή, πραγματοποιεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης σε συνεργεία με το αρμόδιο Υπουργείο, για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος μετεγκατάστασης των Ρομά, μέσα από μία γόνιμη συζήτηση και διαδικασίες διαβούλευσης που προηγήθηκαν με εμπλεκόμενους φορείς , προκειμένου να γίνει η ανίχνευση των ποικίλων προβλημάτων και να αναδειχθούν οι προτάσεις για την κοινωνική ένταξή τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος «Κέντρο Κοινότητας» προέβλεψε τη σύσταση παραρτήματος Ρομά, το οποίο λειτούργησε το Μάιο του 2017, με επιστημονικά στελέχη διαφορετικών ειδικοτήτων και με τη συνδρομή της μεσολαβήτριας που προέρχεται από τη ρομική κοινότητα που κατέγραψαν τις ανάγκες επιχείρησαν να επιλύσουν άμεσα προβλήματα της συγκεκριμένης ομάδας.

Για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου οικισμού Ρομά, βάσει του άρθρου 159 του Ν. 4483/2017, κινήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 είκοσι οχτώ διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραίτητων προεγκρίσεων για τη σύνταξη σχεδίου των νέων εγκαταστάσεων.

Σημαντικές καθυστερήσεις προέκυψαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, καθώς αφιερώθηκε στη διενέργεια μετρήσεων ποιότητας αέρα του χώρου από το «Δημόκριτο», κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Γραμματείας. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τέλος Νοεμβρίου στο Δήμο Ρόδου δείχνοντας ότι η ποιότητα του αέρα στην περιοχή είναι ικανοποιητική.

Με την έγκριση της χρηματοδότησης του άρθρου 159 αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία του νέου οικισμού, που θα φιλοξενήσει για μια δεκαετία, είκοσι δύο νοικοκυριά Ρομά, που απαριθμούν συνολικά 110 άτομα.

Ωφελούμενοι είναι Ρομά του Καρακόνερου που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του νησιού και πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις: Διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας και οικογενειακής κατάστασης, έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις για τα δυο τελευταία οικονομικά έτη, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον σε μια επιτόπια έρευνα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου και δεν έχουν ακίνητη περιουσία, ενώ, θα πρέπει να μην υπάρχει σχολική διαρροή των ήδη εγγεγραμμένων μαθητών στα σχολεία.

Για το νέο οικισμό έχει προβλεφθεί Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, από τον οποίο θα απορρέουν οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων. Ενδεικτικά μετά από υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού με το Δήμο Ρόδου οφείλουν να διατηρούν το χώρο καθαρό, χωρίς φθορές και να πληρώνουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που τους αντιστοιχούν. Μέσα στο οικισμό θα υπάρχει το Πολύκεντρο των Ρομά.

Πρόκειται για χώρους που θα φιλοξενούν τα στελέχη του ενδυναμωμένου Παραρτήματος Ρομά, την Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης και εθελοντές. Το Παράρτημα Ρομά μέσω της συνέχισής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό, ενώ η Ομάδα Διαχείρισης θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, τα δύο από την κοινότητα Ρομά.

Στην απογραφή που πραγματοποίησε το Παράρτημα έδειξε ότι στην περιοχή Καρακόνερο σήμερα ζουν 262 άτομα, κατανεμημένα σε 58 νοικοκυριά. Το 59% των νοικοκυριών αριθμούν ως 6 μέλη, πλησιάζοντας την εικόνα της σύγχρονης αστικής ελληνικής οικογένειας. Η ηλικιακή πυραμίδα παρουσιάζει ένα νεανικό πληθυσμό με υψηλό δείκτη γονιμότητας και θνησιμότητας, καθώς το 47,6% του πληθυσμού είναι μέχρι 14 ετών, ενώ πάνω από 65 ετών είναι μόλις το 1,2%.

Τέλος το οικονομικό έτος 2017 υπέβαλαν φορολογική δήλωση 69 Ρομά με 85 εξαρτημένα μέλη στη φορολογική δήλωση. Από τους 154 Ρομά που υπέβαλλαν φορολογική δήλωση οι 124 την υπέβαλλαν στη Δ.Ο.Υ Ρόδου και 30 σε άλλες Δ.Ο.Υ. της επικράτειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 10 νοικοκυριά που έχουν εκκρεμότητες με την αστικοδημοτική τους κατάσταση το παράρτημα αξιοποιώντας προγράμματα νομικής υποστήριξης προχώρησε στην τακτοποίηση των αστικοδημοτικών εκκρεμοτήτων των μελών τεσσάρων νοικοκυριών. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου