Το Καστελόριζο συμβολίζει σήμερα την αντοχή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού

Το Καστελόριζο συμβολίζει σήμερα την αντοχή  και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού

Το Καστελόριζο συμβολίζει σήμερα την αντοχή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 500 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Πανίκος Παναγιώτου
στο hellasjournal.com

Η λανθασμένη αντίληψη των ηγεσιών σε Αθήνα και Λευκωσία για τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής του Ελληνισμού για δεκαετίες. Αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της τακτικής είναι η σταδιακή εδραίωση των επιπτώσεων της τουρκικής επιθετικότητας.

Είτε σκοπίμως θέλουν να δείχνουν ότι επενδύουν σε πιθανές καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν τα χειρότερα, είτε πράγματι θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να αντιμετωπίσει τα ελληνικά ζητήματα με μετριοπάθεια. Στο πλαίσιο του διττού αυτού χαρακτήρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται να κινήθηκε και η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με βάση τις δηλώσεις που έγιναν, αλλά και τις εκτιμήσεις διπλωματών και δημοσιογράφων, δεν προστέθηκε κανένα καινούργιο σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα σηματοδοτούσε κάποια αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως όσον αφορά τις προθέσεις της Άγκυρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν έχεις να κάνεις με έναν γείτονα που κατέχει παράνομα εδάφη άλλων κρατών, που προκαλεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που μεθοδεύει σχέδια αυτονομίας στη Δυτική Θράκη, παραβιάζοντας καθημερινά το διεθνές δίκαιο, δεν είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπισή του. Και γίνεται δυσκολότερη επειδή δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική επεκτατισμού που εφαρμόζει στην περιοχή, αλλά χρησιμοποιεί ισλαμοφασιστικές πρακτικές και στο εσωτερικό της χώρας, καταργώντας δημοκρατικούς θεσμούς και φυλακίζοντας χιλιάδες πολίτες.

Επιπλέον, η αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας γίνεται δυσκολότερη όταν ισχυρές δυνάμεις Ανατολής και Δύσης, για τα δικά τους συμφέροντα, προσφέρουν υποστήριξη ή καλύπτουν τα εγκλήματα της Τουρκίας. Και διανύουμε μια περίοδο που ο Ερντογάν δείχνει πως ακόμη μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα, επιχειρώντας να αποκομίσει όσα περισσότερα οφέλη σε βάρος των Ελλήνων, των Κούρδων και ενισχύοντας την γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας, από τη Θράκη έως την Ανατολική Μεσόγειο και από την Μαύρη Θάλασσα έως τη Συρία.

Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα έρθει το τέλος αυτού του παιχνιδιού. Και εκεί θα αποδειχθεί, για μια ακόμη φορά, αν ο Ελληνισμός φρόντισε εκ των προτέρων με μεθοδική προετοιμασία, συγκροτημένη στρατηγική, ενότητα δράσης και ξεκάθαρους στόχους να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το νέο συγκρουσιακό περιβάλλον που θα προκύψει και θα επηρεάσει καταλυτικά την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όλες οι ενέργειες της Τουρκίας εκδηλώνο­νται στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της, αλλά σήμερα παίρνουν άλλες διαστάσεις επειδή πλέον υπάρχουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι υδρογονάνθρακες. Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία να ακουστεί η άποψη ειδικών και διαπρεπών Ελλήνων διπλωματών και ακαδημαϊκών: το Καστελόριζο και τα μάτια σας!

Αυτό το ακριτικό νησί συμβολίζει σήμερα την αντοχή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα βρεθούν ξανά πολιτικοί που θα θελήσουν να το ταυτίσουν με την υποταγή σε δανειστές και κατακτητές.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή