Έντονη ανησυχία για τα ταμειακά αποθέματα των Δήμων

Τον φόβο ότι η απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος «θα ισοπεδώσει τα πάντα», εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, στη συνεδρίασή του, την περασμένη Πέμπτη κατά την οποία έδωσε ομόφωνη στήριξη στη Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει σε ενέργειες μαζί με την ΚΕΔΕ.

Το θέμα έβαλε, βέβαια, στη συνεδρίαση, εκτός ημερησίας διατάξεως, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ζητώντας να προταχθεί λόγω της σοβαρότητάς του. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, οι Δήμοι έχουν περιθώριο τριάντα ημέρες για να μεταφέρουν τα ταμειακά τους υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επίσης, υπάρχει εισήγηση της ΚΕΔΕ για να πάρουν σχετικές αποφάσεις τα δημοτικά συμβούλια ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενοι, οι Δήμοι, να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης αυτής. Θα περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν αύριο οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πάντως, ο Δήμος της Ρόδου θα πρέπει να έχει μεταφέρει το ταμειακό του υπόλοιπο μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωση της  ΚΕΔΕ, που διάβασε στη συνέχεια ο κ. Διακοσταματίου, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για πολυπλοκότητα και αναποτελεσματικότητα του συστήματος ενώ οι ΚΑΠ θα μεταφέρονται στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ. «Αναιρείται ο πυρήνας της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ», τονίζει ακόμη η ΚΕΔΕ, όπως και το ότι η μεταφορά των πόρων των Δήμων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Όταν ο Δήμος τραβήξει τα χρήματά του από τις τράπεζες εδώ, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σ’ αυτές.
Σύσσωμο το δ.σ. συμφώνησε με το να γίνουν ενέργειες για να αποτραπεί αυτό, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις στη συνέχεια. Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης όσο και ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. κ. Γιάννης Γιαννακάκης και ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης συντάχθηκαν με την εισήγηση της ΚΕΔΕ. Αλλά και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος συμφώνησε λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι τα χρήματα θα μείνουν ως έχουν όταν μεταφερθούν.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου είπε ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει κατάφορα το άρθρο 2 για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και επίσης είναι υποχρέωση της πολιτείας να έχει ελεύθερους τους πόρους των ΟΤΑ.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας, ανέφερε ότι κανένας δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα να επιβάλει αυτή τη μεταφορά η οποία σημαίνει καθυστέρηση δαπανών για πάνω από έξι μήνες. Είπε, ακόμη, ότι δεν γίνεται τυχαία τώρα αφού είναι για να υπάρχει back up επειδή η χώρα βγήκε στις αγορές.

Μάλιστα, προμήνυσε ότι αν τα ελληνικά όργανα δεν υιοθετήσουν τις επιφυλάξεις των Δήμων, τότε θα υπάρξει προσφυγή και στα Ευρωπαϊκά όργανα. Ανέφερε ακόμη, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παλμός», ότι στην αυριανή σύσκεψη στο Υπουργείο θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, είπε ότι δεν πρόκειται για καινούργιο θέμα αφού έχει ξανάρθει πριν από τις εκλογές του 2015. Όπως είπε, μάλιστα, το δέλεαρ τότε ήταν ότι μπορεί η ΤτΕ να δίνει υψηλότερα επιτόκια ενώ τώρα απειλεί τους αιρετούς ακόμα και με έκπτωση, ότι δεν θα τους βάζει τους ΚΑΠ κτλ.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος παρέθεσε μία σειρά από πρακτικές δυσκολίες που θα προκύψουν, όπως ότι ο ταμίας του Δήμου δεν θα μπορεί να πληρώνει  αφού στην ΤτΕ δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα.
«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι!», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος και ανέφερε ότι αυτά τα 46 εκατ. ευρώ του Δήμου είναι τοποθετημένα σε έργα και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν υπάρξει καθυστέρηση.
Προμήνυσε και εκείνος προσφυγή στα Δικαστήρια.
Τελικά, το δ.σ. ομόφωνα εξέφρασε τη στήριξή του στις ενέργειες που θα γίνουν.