Ρόδος: Επικίνδυνο εγκαταλελειμμένο κτήριο στην οδό Δαμασκηνού

Επιστολή με θέμα καταγγελία πολιτών για εγκαταλελειμμένο κτήριο στην πόλη της Ρόδου, που βρίσκεται πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου, απέστειλαν η Εκκλησιαστική Επιτροπή και οι εκκλησιαζόμενοι του Ναού, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας, τον Δήμο Ρόδου και το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

Αναφέρουν συγκεκριμένα στην καταγγελία τους:
«1. Στην συμβολή των δρόμων Δαμασκηνού και Αυστραλίας του Δήμου Ρόδου, υπάρχει εγκαταλελειμμένο κτήριο επικίνδυνο για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των διερχομένων αλλά και των εκκλησιαζομένων και των οικογενειών του ιερού ναού μας.

Το εν λόγω ακίνητο, χρόνια τώρα, έχει αφεθεί εις το έλεος του Θεού: κατά καιρούς διάφοροι το καταλαμβάνουν και επιδίδονται συστηματικά σε καταστροφές των υποδομών, ενώ οι εσωτερικοί χώροι μοιάζουν περισσότερο με σκουπιδότοπο και χώρο αφόδευσης, προκαλώντας ανησυχία στους πέριξ κατοίκους, στα παιδιά των δημοτικών σχολών και των ΑΜΕΑ και άμεσα στους εκκλησιαζομένους του ιερού ναού μας για τις συνθήκες υγιεινής.

Τμήματα της όλης οικοδομής φέρουν εμφανώς ρωγμές, που καθιστούν την οικοδομή εξαιρετικά επικίνδυνη για τους διερχομένους, τους εκκλησιαζομένους με τις οικογένειες τους καθώς και ο ιερός ναός μας εφάπτεται του αναφερομένου κτηρίου.

 


2. Η περίφραξη αυτού του ακινήτου έχει γίνει πρόχειρα με την χρήση συρματοπλέγματος, που έχει τοποθετηθεί μόνο σ’ ένα μέρος του κτηρίου. Η περίφραξη είναι πρόχειρη, δεν πληροί τους όρους ασφαλείας των κατοίκων της περιοχής, των διερχομένων, των εκκλησιαζομένων και των οικογενειών των και έχει γίνει από την σημερινή δημοτική αρχή, κατά παράβαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και των κανόνων ασφαλούς κατοίκησης των πολιτών, διέλευσης των πεζών αλλά και των μαθητευομένων της περιοχής.

3. Μολονότι με απανωτά υπομνήματα, στον τύπο και στα γραφεία είτε της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου ζητήθηκε η παρέμβαση του Δήμου και της Περιφέρειας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να διαφυλαχτεί η ασφάλεια της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμπολιτών μας, η δημοτική και περιφερειακή αρχή τελικά αδιαφόρησε και δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια αποκατάστασης του νόμου και της ασφάλειας των πολιτών.

Καταγγέλλουμε την περιφρόνηση στα δικαιώματα και στην ασφάλεια των πολιτών και κατοίκων της περιοχής και δη των εκκλησιαζομένων και των οικογενειών των του ιερού ναού μας. Η επικίνδυνη κατάσταση του κτίσματος είναι σύμβολο ανομίας και ντροπής.

Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο και τις άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές να διατάξουν άμεσα τους προβλεπόμενους ελέγχους για την κατεδάφιση του επικίνδυνου ακινήτου, την προσωρινή περίφραξη του ακινήτου σύμφωνα με τον νόμο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα εκείνα τα πρόσθετα μέτρα, που θα κριθούν αναγκαία, για την ασφάλεια των πολιτών».