O τουρισμός στους δημοφιλέστερους τομείς σπουδών στην Ελλάδα

O τουρισμός στους  δημοφιλέστερους  τομείς σπουδών στην Ελλάδα

O τουρισμός στους δημοφιλέστερους τομείς σπουδών στην Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 201 ΦΟΡΕΣ

O τουρισμός, μαζί με τη ναυτιλία, τη γεωργία, την υγεία, την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, είναι οι τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα, δηλώνουν πρόσφατες έρευνες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, το 2018 ήταν μια χρονιά συνειδητών και προσεκτικών επιλογών από τους νέους, με την επαγγελματική αποκατάσταση να κατατάσσεται στην κορυφή των κριτηρίων επιλογής σπουδών.

Στη σύγχρονη εποχή, η διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού έχει μεγάλη σημασία για τη διαρκή προσαρμογή του στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος εργασίας.

Σύμφωνα με ορισμένους από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους, η διαμόρφωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και μέσω της εκπαίδευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία μιας χώρας.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, συγκέντρωσε τα στοιχεία που συνθέτουν το μωσαϊκό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός και ο επισιτισμός φαίνεται να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, λόγω της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, στις Ημέρες Καριέρας, καθώς και μέσω της Πρακτικής Άσκησης.

Ειδικότερα ο τουρισμός, φαίνεται να είναι ο «βασιλιάς» των κλάδων με την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως αποδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Στο ακαδημαϊκό πεδίο, σε αντιστοιχία με τους τομείς σπουδών και επιβεβαιώνοντας τις σχετικές έρευνες ακολουθούν και οι ειδικότητες, με πρώτη στις επιλογές των νέων την ειδικότητα του τεχνικού τουριστικών μονάδων (ξενοδοχειακά), δεύτερη εκείνη του τεχνικού μηχανοτρονικής και τρίτη του τεχνικού αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ.

Οι ειδικότητες τεχνών και επικοινωνίας, καθώς κι εκείνες της διοίκησης και των οικονομικών παραμένουν σταθερές.

Δημοφιλέστεροι τομείς ανά ηλικία
Η ηλικία που επιλέγουν το αντικείμενο σπουδών τους οι σπουδαστές φαίνεται να επηρεάζει τον τομέα που επιλέγουν. Ο τομέας επικοινωνίας έχει το μικρότερο μέσο όρο, 20 ετών, με τον τομέα τεχνών να ακολουθεί με μέσο όρο 22 ετών.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι ειδικότητες του τομέα υγείας, με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας σπουδαστών, ήτοι 27 ετών.

Δημοφιλέστεροι Τομείς ανά Φύλο
Στους τομείς του τουρισμού και των οικονομικών, το φύλο φαίνεται να μην παίζει ρόλο, μιας και τα ποσοστά είναι ισοδύναμα. Από την άλλη, μεγάλο ποσοστό των γυναικών φαίνεται να επιλέγει τα επαγγέλματα υγείας και ομορφιάς, ενώ αντίστοιχα, στον τομέα μηχανολογίας, πληροφορικής αλλά και μουσικής εγγράφονται περισσότεροι άνδρες.

Η επιλογή σπουδών αποτελεί ένα κομβικό σημείο στη ζωή ενός ανθρώπου και είναι απόρροια τόσο εξωτερικών παραγόντων, όσο και προσωπικών στόχων και επιθυμιών.

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ

Επίσκεψη του Πειραματικού Γυμνασίου στο Εργαστήριο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Διαδικτυακή επιμόρφωση σήμερα το απόγευμα από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο