Σημαντικές οι δράσεις και το έργο των προσκόπων

Σημαντικές οι δράσεις και το έργο των προσκόπων

Σημαντικές οι δράσεις και το έργο των προσκόπων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 798 ΦΟΡΕΣ

Είναι η μεγαλύτερη κίνηση νέων στην Ελλάδα

Μια όμορφη γιορτή με αφορμή την κοπή πίτας για τη νέα τους χρονιά πραγματοποίησε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ρόδου το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 5:30 το απόγευμα στο κτήριό τους, απέναντι απο την Ακαδημία Ρόδου.

Το “παρών” στη γιορτή έδωσαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορών Δωδεκανήσου και πρόεδρος της “Ενεργειακής” ο κ. Χρήστος Μπάρδος, ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δωδεκανήσου κ. Μιχαήλ Τσαμπικάκης, και δεκάδες γονείς και φίλοι μας.

Στη διάρκεια της γιορτής, το 1ο Σύστημα Προσκόπων πραγματοποίησε μια μικρή παρουσίαση στους παρευρισκόμενους αναφορικά με τις δράσεις και το έργο τους, ενώ παράλληλα ο Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ρόδου κ. Νικόλας Δέτσης έδωσε μια... μίνι συνέντευξη στη δημοσιογράφο κ. Λίζα Τσοπανάκη αναφορικά με το έργο και τον ρόλο του Προσκοπισμού. Η συνέντευξη του κ. Δέτση που αφορά τον Προσκοπισμό είχε ως εξής:

Ερ: Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής θα ήθελα να μας διαφωτίσετε για το ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ, γιατί ο καθένας έχει τη δική του εντύπωση και γνώμη και θα θέλαμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση διαπαιδαγώγησης για νέους. Ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο σκοπός μας, βλέποντας μόνο τις δράσεις μας στην κοινωνία (όπως την αναδάσωση που έχουμε αύριο). Ξέρετε όμως ότι οι περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις στελεχώνονται από κόσμο που έμαθε να προσφέρει και να συμμετέχει όταν ήταν Λυκόπουλο ή Πρόσκοπος; Γιατί όραμά μας είναι ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, διαπαιδαγωγώντας τους νέους ώστε να έχουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

Σε ποιους απευθύνεστε; Βλέπουμε από μικρά παιδιά έως και ηλικιωμένους. Πώς «προάγονται» τα παιδιά και περνούν από το ένα στάδιο στο άλλο;
Δεχόμαστε παιδιά από την ηλικία των 7 ετών (Δευτέρα δημοτικού). Δεν γίνονται «προαγωγές», απλά ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά συμμετέχουν στο κατάλληλο γι’ αυτά πρόγραμμα. Τα Λυκόπουλα είναι το μικρότερο ηλικιακά τμήμα, με δράσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, αλλά δίνουν και εμπειρίες, βιώματα και γνώσεις.
*αμέσως μετά προβλήθηκε ένα βίντεο με ένα μικρό ποτ-πουρί από τις δράσεις των Προσκόπων την χρονιά που πέρασε*


Δηλαδή είναι ένα παιχνίδι, γιατί δεν βλέπω να υπάρχει κάτι σαν αυτό που νόμιζα, αυστηρή ιεραρχία, κάτι σα μικρά στρατιωτάκια ή έστω σαν μαθήματα μουσικής, τέχνης ή έστω αθλητική προπόνηση.
Ιεραρχία υπάρχει, οι ενήλικοι που φροντίζουν να υπάρχει το κατάλληλο πρόγραμμα, κλίμα και η απαραίτητη ασφάλεια. Αλλά οι δραστηριότητες προκύπτουν από τις επιθυμίες των παιδιών, ώστε να τα συναρπάζουν.

Ναι, αλλά όταν από μικρά, Λυκόπουλα που λέτε, έχουν δράσεις σαν αυτές που είδαμε, δεν βαριούνται με τον καιρό, δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια;
Τελικά ό,τι γίνεται είναι το μέσο. Αυτό που «μετράει» είναι η παρέα, και το πώς προγραμματίζεται και υλοποιείται καθετί. Στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, τους Πρόσκοπους, 11 – 15 ετών, ο προγραμματισμός γίνεται με τη συμμετοχή τους, μέσα από τις μικρές παρέες 5 έως 9 ατόμων, τις Ενωμοτίες.
Η βάση της Ομάδας Προσκόπων είναι η Ενωμοτία, η παρέα των παιδιών. Μέσα από αυτή προγραμματίζουν, εκπαιδεύει ο ένας τον άλλο, προχωρούν την πρόοδό τους. Και ζουν έντονα την κάθε στιγμή. Εκδρομές, κατασκήνωση, περίπατοι, δεκάδες μοναδικές δράσεις γίνονται κάθε χρονιά.

Είδαμε λίγες «στατικές» σκηνές, η εκπαίδευσή τους, το «μάθημά σας» πώς γίνεται; Γιατί δεν βλέπω να «κάθεστε» και καθόλου.
Η διαπαιδαγώγηση, και όχι εκπαίδευση, στους Πρόσκοπους, δεν είναι παρά ένα παιγνίδι. Ένα μεγάλο παιχνίδι, με κανόνες και στόχους, έντονο και χαρούμενο. Και κυρίως ένα παιχνίδι με αρχές και σκοπό, όπως είπα στην αρχή, «να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο».

Δεν πρέπει όμως τα παιδιά εκτός από το να βλέπουν και να γνωρίζουν μέσα από το παιχνίδι, να εμβαθύνουν σε κάποιες γνώσεις ή ικανότητες. Να μπορούν να πουν με σιγουριά ότι «κατέχουν» κάτι;
Από Λυκόπουλα έχουν την ευκαιρία να δείξουν στο Τμήμα τους (την Αγέλη, την Ομάδα, την Κοινότητα), τις γνώσεις και ικανότητες που έχουν σε κάτι που τους ενδιαφέρει και έχουν ασχοληθεί σοβαρά. Και μετά απ' αυτό Αναγνωρίζεται η Προσωπική τους Δημιουργία, επιβραβεύονται δηλαδή και τους απονέμεται και κάποιο «σηματάκι». Οι κανόνες του παιχνιδιού που λέγαμε πριν.
Αλλά και μεγαλώνοντας, όσο αυξάνεται το επίπεδο ωριμότητάς τους, από τη συμμετοχή (τα Λυκόπουλα) φτάνουν στην υλοποίηση των δράσεών τους, στην έρευνα στο πεδίο, την ανακάλυψη του κόσμου. Και η πληροφορία ή η ικανότητα που ανακαλύπτεις, μένει για πάντα κτήμα του νέου.
Η Κοινότητα Ανιχνευτών, οι έφηβοί μας από 15 έως 18 ετών, έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν αλλά και να υλοποιούν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους.


Είναι απίστευτο το πόσα κάνετε μέσα σε ένα χρόνο. Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σας ρωτήσω για τους πόρους σας. Πώς καταφέρνετε και όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα;
Πρώτα απ’ όλα έχουμε ένα πολύτιμο θησαυρό, που χωρίς αυτό δεν θα γινόταν τίποτα: τα ενήλικα στελέχη μας. Είναι αυτοί που «παίζουν» με τα παιδιά, αλλά και αυτοί που υποστηρίζουν όσους είναι στην πρώτη γραμμή.
Οι Βαθμοφόροι μας, αφοσιωμένοι στις αρχές και το σκοπό του Προσκοπισμού αγαπούν τα παιδιά και πολλές φορές παρασύρονται και αναφέρονται «στα παιδιά μας». Περνούν ατελείωτες ώρες για να γίνουν όσα είδατε, αλλά και πολλά περισσότερα που δεν φαίνονται. Και κυρίως για να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον φιλίας, εμπιστοσύνης, χρησιμότητας, αυτό που εμείς λέμε «Προσκοπικό πνεύμα».

Τελικά οι Πρόσκοποι κάνουν και είναι πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπουμε, καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα καλά δουλεμένο σύστημα. Όμως αυτό το «Να Κάνουμε τον Κόσμο μας Καλύτερο» δεν είναι πολύ φιλόδοξο;
Αυτό που είδατε είναι μόλις μια ελάχιστη δουλειά. Είμαστε η μεγαλύτερη κίνηση νέων στην Ελλάδα, με περίπου 20.000 μέλη και η μεγαλύτερη παγκοσμίως με περίπου 60.000.000 ενεργά μέλη. Και όλοι μας δρούμε συνεχώς, κάθε εβδομάδα, στον τόπο μας. Αν προσθέσουμε και όσους πέρασαν και επηρεάστηκαν από τις αρχές και το όραμά μας, προκύπτει μια υπολογίσιμη δύναμη.
Οι Πρόσκοποι ήταν οι πρώτοι οικολόγοι, ήδη από το 1910. Ασχολούμαστε με την υποστήριξη των νέων ενάντια στις αρρώστιες, την παιδική εργασία, και για την κατάλληλη εκπαίδευση. Ήδη οι Πρόσκοποι, παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα, είναι πρεσβευτές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Με δράσεις που ήδη υλοποιήσαμε, αλλά και με νέες ιδέες που τώρα αναπτύσσονται.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου