Αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Ρόδου

Με νέα εμβόλια θα εφοδιαστούν τα φαρμακεία της Ρόδου μέσα στην εβδομάδα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει ακόμα και τώρα από τον πληθυσμό.

Μετά την έξαρση της γρίπης τις προηγούμενες μέρες και λόγω των θανάτων που σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, υπήρξε μία ανησυχία σε μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν έκανε το εμβόλιο, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξηθεί κατακόρυφα και στην περιοχή μας.

Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Θωμάς Σωτρίλλης, δήλωσε χτες στη «Ροδιακή» ότι ύφεση του φαινομένου θα υπάρξει μόλις σταθεροποιηθεί ο καιρός, κάτι που προς το παρόν δε φαίνεται να συμβαίνει καθώς μέσα στην εβδομάδα ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα.  

Ακόμα όμως και όταν υποχωρήσει η γρίπη θα έχουμε αρκετό αριθμό κρουσμάτων για πολλές μέρες, αφού ναι μεν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου η γρίπη βρέθηκε σε ανοδική πορεία και αυξήθηκαν τα κρούσματα, αλλά η ταλαιπωρία για όσους νόσησαν θα συνεχιστεί.

Πάντως, όπως είπε, η φετινή χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη των τελευταίων ετών παρά τους πολλούς θανάτους, καθώς δε μπορεί να συγκριθεί με την προπέρσινη χρονιά, όταν πέθαναν 110 συνάνθρωποί μας, δηλαδή πολύ περισσότεροι από φέτος.

Ο κ. Σωτρίλλης αναφερόμενος στους τρόπους προφύλαξης των πολιτών μέχρι την ύφεση του φαινομένου, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Επίσης συνέστησε να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγουν τη βαριά σωματική άσκηση, να ντύνονται ζεστά και να τρέφονται σωστά, να πίνουν χυμούς και να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος. 

Φυσικά η προσοχή πρέπει να είναι ακόμα πιο αυξημένη από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή από καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς κ.λπ., και παιδιά.

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη κάθε χρόνο και μάλιστα το διάστημα από το τέλος Οκτωβρίου έως και το Νοέμβριο ώστε τα άτομα υψηλού κινδύνου και οι ηλικιωμένοι να είναι για μεγάλο διάστημα «καλυμμένοι». 

Το εμβόλιο πρέπει να μπει στη ζωή μας και να μη θεωρείται περιττό καθώς βοηθά στο να περάσει κάποιος τη γρίπη πιο ελαφρά ακόμα και αν νοσήσει.