Ζητούν να κηρυχθεί οικισμός το Φαληράκι

Τον χαρακτηρισμό του Φαληρακίου ως οικισμού, ώστε να δοθεί λύση σε μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της περιοχής, ζητάει σύσσωμη η Δημοτική Κοινότητας Καλυθιών, οι δημοτικοί σύμβουλοι και η ίδια η κοινωνία.

 Πρόκειται για την πρόταση που συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινότητας Καλυθιών, στην οποία προσκλήθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας, Στέφανος Κυριαζής, Μιχάλης Σταυρής και Παναγιώτης Τοκούζης.

 Όπως τόνισε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Καφετζής «ζητάμε εδώ και χρόνια ως τοπική κοινωνία να γίνει σχέδιο πόλεως. Από τη στιγμή που αυτό δεν έχει συμβεί, τότε καταθέτουμε την πρόταση για αναγνώριση του Φαληρακίου, ως οικισμού. Διαφορετικά η εναλλακτική μας πρόταση είναι η επέκταση του οικισμού τον Καλυθιών, ώστε να συμπεριλαμβάνει και το Φαληράκι».
 Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε, θα κατατεθεί επισήμως αίτημα στην Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ρόδου να εξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει σχετικά το τοπικό συμβούλιο.

Ένας από τους βασικούς λόγους που χρήζει λύσης το συγκεκριμένο πρόβλημα «είναι και η αξιοποίηση των περιουσιών των κατοίκων. Είναι άλλο να έχεις ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου και να χρειάζεσαι τέσσερα στρέμματα για να χτίσεις και άλλο να βρίσκεται εντός σχεδίου και να χρειάζεσαι δύο ή λιγότερα στρέμματα», τόνισε ο κ. Καφετζής.

Σημειώνεται πάντως ότι εφόσον υλοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, δεν πρόκειται να μεταβάλει τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών, αφού διοικητικά το Φαληράκι θα εξακολουθεί να ανήκει σε αυτήν.

Έργα συντήρησης
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, έγινε ενημέρωση και για την εξέλιξη των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.
 Ειδικότερα είτε έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε δρόμους, πεζοδρόμια, δημόσιο ηλεκτροφωτισμό, είτε δρομολογούνται για αρχές Μαρτίου, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση κυβόλιθων και πλακών, κλαδέματα δέντρων κ.α.

Επίσης υπήρξε επικοινωνία και με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα από πέρσι ο καθαρισμός των παραλιών της περιοχής, καθώς την προηγούμενη χρονιά υπήρξε σημαντική καθυστέρηση. Εν πολλοίς βέβαια αυτό οφειλόταν στις αργές διαδικασίες του υπουργείου να παραχωρήσει τις παραλίες στο Δήμο Ρόδου, όμως φέτος δεν υπάρχει πλέον αυτό το «εμπόδιο», συνεπώς θεωρούν ότι θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα ο προγραμματισμός και η εκτέλεση των εργασιών.