Πρόβλημα με τη λειτουργία του Iατρείου Διαβήτη και Διαβητικού Ποδιού στο νοσοκομείο της Ρόδου;

Πρόβλημα με τη λειτουργία του Iατρείου Διαβήτη και Διαβητικού Ποδιού στο νοσοκομείο της Ρόδου;

Πρόβλημα με τη λειτουργία του Iατρείου Διαβήτη και Διαβητικού Ποδιού στο νοσοκομείο της Ρόδου;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1184 ΦΟΡΕΣ

«Ξιφούλκησαν» στο Facebook διοικήτρια και αρμόδια γιατρός

Έντονες αντιδράσεις σε αρκετούς συμπολίτες μας προκαλεί η αναστολή του Ιατρείου Διαβήτη και Διαβητικού ποδιού που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, μετά μάλιστα από 7 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Στην ανακοίνωση που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα «Ιατρείο Διαβήτη & Διαβητικού Ποδιού Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ» η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Κατερίνα Χατζηστρατή και η αρμόδια γιατρός κ. Κάλλη Γερακιού, επιμελήτρια Α Γενικής Ιατρικής, διασταύρωσαν τα... ξίφη τους καταθέτοντας και οι δύο τις απόψεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ιατρείο φαίνεται να κλείνει, γεγονός που αναμένεται να φέρει σε μεγάλη δυσκολία πολλούς ασθενείς.
Γνωστός συμπολίτης μας μάλιστα, με σχετική επιστολή του στη ΡΟΔΙΑΚΗ, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την διαδικασία παύσης του ιατρείου και καλεί τον αρμόδιο εισαγγελέα Ρόδου να παρέμβει καθώς πρόκειται, όπως σημειώνει, να βάλει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τους ασθενείς που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν από αυτό.
Στον διάλογο που υπήρξε στο facebook μάλιστα, υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση αλλά και αιχμηρά σχόλια, αρκετά από τα οποία όμως «σβήστηκαν» στη συνέχεια.

Αναφέρονταν συγκεκριμένα:
«Μετά από 7 χρόνια συνεχούς λειτουργίας (2012 - 2019) το ιατρείο αναστέλλει τη λειτουργία λόγω αδυναμίας πλήρους φροντίδας των διαβητικών ασθενών.
Οι λόγοι αναστολής λειτουργίας οφείλονται σε δυνατότητες που μέχρι πρόσφατα είχε το ιατρείο και του αφαιρέθηκαν.
Το ιατρείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 υπό την επίβλεψη του κ. Φίλιππου Λίσγου, διευθυντή της Α’ παθολογικής κλινικής, αργότερα συνέχισε την λειτουργία του υπό την αιγίδα της Α’ παθολογικής κλινικής και του διευθυντή της Στέλιου Καραταπάνη και με την παρουσία της Κάλης Γερακιού επιμ.

Αποτέλεσε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ιατρείο σε δημόσιο ίδρυμα στα Δωδεκάνησα για την ολιστική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στατιστικά έτους 2018
Προσέλευση ασθενών:
Ιατρείο Σακχαρώδους Διαβήτη (κάθε Τρίτη) - 753 ασθενείς
Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού (κάθε Παρασκευή) 297 ασθενείς.
Στόχος του ιατρείου μας...
Η εξειδικευμένη ολική αντιμετώπιση και θεραπεία του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.
Για την αναστολή λειτουργίας έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Εν αναμονή των εξελίξεων, γίνεται αναστολή λειτουργιας του ιατρείου λόγω αδυναμίας πλήρους φροντίδας του διαβητικού ασθενούς.

Η στιγμιογράφηση φαρμακευτικών επιθεμάτων για την θεραπεία Διαβητικών ποδιών αποτελεί το ΜΟΝΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ για τους ασθενείς των διαβητικών ποδιών. Ποιος ο λόγος ύπαρξης του ιατρείου εάν δεν μπορώ να δώσω και να επιλέξω την θεραπεία για τους ασθενείς μου;

Όσοι ασχολούνται με το διαβητικό πόδι το γνωρίζουν! Το ιατρείο λειτουργεί 7 χρόνια στο νοσοκομείο μας και είναι το ΜΟΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ιατρείο ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ θα έπρεπε λοιπόν εφόσον το αξίζει να το στηρίξει η διοίκηση και να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του».

Σε σχόλιό της η διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Χατζηστρατή σημειώνει ότι «οι απόψεις θα δοθούν διοικητικά στην κυρία Γερακιού για το συγκεκριμένο δημοσίευμα! Την πραγματικότητα την γνωρίζει πολύ καλά η γιατρός, μόνο που εδώ δεν παρουσιάζεται στη σωστή διάσταση! Τα υπόλοιπα είναι υπηρεσιακά θέματα! Αποκλειστικά! Υπάρχει πολύ σοβαρό υπηρεσιακό θέμα! Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα, για λόγους αισθητικής τουλάχιστο, να μην υπάρχουν παρορμητικές αντιδράσεις! Για να ακριβολογούμε, η γιατρός αποφάσισε τη μη λειτουργία του ιατρείου και όχι η διοίκηση».

Επίσης σε εκτενή διάλογο που είχε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, η κα Χατζηστρατή αναφέρει ότι το ιατρείο θα λειτουργήσει ξανά με άλλο γιατρό και υπό την επίβλεψη του κου Καραταπάνη.

Ανοιχτή επιστολή του κου Παντελή Κτενιάδη
Σε επιστολή του προς τη ΡΟΔΙΑΚΗ ο καθηγητής κος Παντελής Κτενιάδης αναφέρει:
“Κύριε Διευθυντά
Με έκπληξη, θλίψη και οργή πληροφορήθηκα ότι παύει η λειτουργία του Ιατρείου Διαβήτη και Διαβητικού ποδιού στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου. Το ιατρείο αυτό ήταν το μοναδικό αυτού του τύπου σε Δημόσιο ίδρυμα στα Δωδεκάνησα, και λειτουργούσε επί 7 χρόνια 2012 - 2019.
Εξυπηρετούσε πλήθος ασθενών (είναι γνωστό πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια του διαβήτη, και πόσοι κυνδινεύουν με ακρωτηριασμό αν δεν αντιμετωπισθεί σωστά και γρήγορα το διαβητικό πόδι).

Ενδεικτικά αναφέρω, από επίσημα στατιστικά στοιχεία του Νοσοκομείου, ότι το 2018 κατά την λειτουργία του Ιατρείου κάθε Τρίτη για τον Σακχαρώδη Διαβήτη εξυπηρετήθηκαν 753 ασθενείς ενώ κατά την λειτουργία του για το Διαβητικό πόδι 297 ασθενείς.
Ψυχή του Ιατρείου υπήρξε η επιμελήτρια Α του ΓΝΡ κυρία Καλλιόπη Γερακιού, συνεπικουρούμενη από την εξαίρετη διατροφολόγο κυρία Σοφία Κλαδίτη. Η κυρία Γερακιού έχει επί διετία μετεκπαιδευθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείου πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο και είναι η μόνη ιατρός στα Δωδεκάνησα που έχει πιστοποίηση στον τομέα του Διαβήτη.

Από προσωπική μου εμπειρία γνωρίζω την άψογη, αποτελεσματική και αφιλοκερδή εξυπηρέτηση των ασθενών στο ιατρείο αυτό. Διότι στενό συγγενικό μου πρόσωπο από πέρυσι τον Μάιο, το οποίο έπασχε από διαβήτη, εμφάνισε γάγγραινα στο δεξί πόδι που εξελίχθηκε και σε οστεομυελίτιδα. Μη γνωρίζοντας για το εδώ ιατρείο (κανένας ούτε στο Νοσοκομείο ούτε από τους απέξω ιατρούς δεν μου το είπε) πήγαμε στην Αθήνα στον Ευαγγελισμό. Κι εκεί με έκπληξη άκουσα να μου λένε: Τί ήρθατε εδώ, αφού έχετε την κυρία Γερακιού στη Ρόδο!
Πράγματι επανήλθαμε στη Ρόδο, ανέλαβε η κυρία Γερακιού, και το πόδι του συγγενούς μου σώθηκε, η πορεία του εξελίσσεται καλά, και με τις συμβουλές και της κυρίας Κλαδίτη είναι καλώς ελεγχόμενο και το Σάκχαρο.
Δεν γνωρίζω αν το κλείσιμο του ιατρείου είναι απόφαση της Διοικήσεως του Νοσοκομείου του ΕΟΠΥΥ ή κάποιου άλλου.

Αυτό που ξέρω είναι ότι αποτελεί έγκλημα εις βάρος της υγείας των πολλών διαβητικών ασθενών.
Θέμα κόστους, αποκλείεται να είναι, δεν πληρωνόταν περισσότερο η κυρία Γερακιού για το ιατρείο αυτό.
Ακόμη κι αν υπάρχει άλλη λύση στο Νοσοκομείο, από μη πιστοποιημένους για το διαβήτη ιατρούς, ο ασθενής έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον ιατρό του και να συνεχίσει σ’ αυτόν την θεραπεία του, διαφορετικά τί κουβεντιάζουμε για οικογενειακό γιατρό κλπ. Υπάρχει και το θέμα, πόσοι ασθενείς μπορεί να εξυπηρετηθούν από την εναλλακτική αυτή λύση;

Πώς μπορεί ιατρός χωρίς πιστοποίηση να αντικαταστήσει ιατρό με πιστοποίηση στο Διαβήτη;
Αν το συντομότερο η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν επαναφέρει την λειτουργία του ιατρείου αυτού, τότε ζητώ δημοσίως την άμεση παρέμβαση του κ. εισαγγελέα, διότι κανένας δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία, αλλά και την ζωή των ασθενών.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Παντελής Κτενιάδης
Φυσικός
Συνταξιούχος καθηγητής”.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου