Μιλώντας για το σ ε ξ  στην εφηβεία...

Γράφει η
Σοφία Παυλίδη
παιδοψυχολόγος,
Προϊσταμένη Κέντρου Παροχής
Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ΔΟΠ Δήμου Ρόδου

 

Είναι πολύ πιθανό, οι γονείς να είναι οι τελευταίοι άνθρωποι με τους οποίους οι έφηβοι θα θέλουν να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους γύρω από το σεξ… Και αυτό γιατί τόσο οι γονείς, όσο και οι έφηβοι, έχουν αρκετές αναστολές, ντρέπονται ή και φοβούνται να μιλήσουν για αυτό το θέμα.

Από την άλλη, όμως, οι έφηβοι μπορούν να βοηθηθούν από τη γνώση και την εμπειρία των μεγάλων. Στα σοβαρά θέματα και στις σημαντικές αποφάσεις, η πλειονότητα των εφήβων είναι ανοιχτή σε βοήθεια και καθοδήγηση, αρκεί να προσφέρεται με ένα διακριτικό και όχι καταπιεστικό τρόπο…

Συνεπώς, είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες συζητήσεις με τους εφήβους μας, γύρω από το θέμα του σεξ, κυρίως από τον γονέα του ιδίου φύλου με το παιδί (δηλαδή, ο μπαμπάς με τα αγόρια και η μαμά με τα κορίτσια). Έτσι, το παιδί θα έχει λάβει μια στοιχειώδη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το σπίτι του, πριν αρχίσει να αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα, γύρω από το θέμα αυτό, από άτομα ή πηγές που δεν είναι αξιόπιστες…

Γονείς, έχετε υπόψη τα ακόλουθα σημεία όταν θα ξεκινάτε συζητήσεις με τους εφήβους σας:
-Ενθαρρύνετε μια θετική και υγιή στάση απέναντι σε θέματα σχετικά με το σεξ. Μιλήστε στα παιδιά για την ερωτική πράξη από την ηλικία περίπου των 12-13 ετών. Η κουβέντα για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολη, εάν προμηθευτείτε  κατάλληλα βιβλία, γραμμένα για εφήβους, που μιλούν για το σώμα και τη φυσιολογία της ερωτικής πράξης.

-Μιλήστε για τις γόνιμες μέρες του κύκλου, τις μεθόδους αντισύλληψης, τους κανόνες υγιεινής γύρω από το σεξ.

-Δώστε περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους των αφροδίσιων νοσημάτων. Προσέξτε όμως, μιλώντας για τα θέματα αυτά, ο στόχος δεν είναι να τρομοκρατήσετε τον έφηβό σας, αλλά να τον πληροφορήσετε. Ενημερώνουμε χωρίς να φοβίζουμε!

-Διασφαλίστε στο παιδί σας ότι σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο σύμπτωμα στο αναπαραγωγικό του σύστημα που το ανησυχήσει, ότι είστε στη διάθεσή του να το κουβεντιάσετε, και αν χρειαστεί, να απευθυνθείτε σε κατάλληλο γιατρό μαζί.

Έχετε υπόψη ότι δεν μπορείτε, όσο και να θέλετε, να καταπιέσετε τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις του εφήβου γύρω από το σεξ. Με την καταπίεση τους οδηγούμε στο να εκδηλώνουν αυτές τις μορφές συμπεριφοράς κρυφά και να ενοχοποιούνται σε θέματα γύρω από τη σεξουαλικότητά τους, κάτι που δεν ενδείκνυται για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.