Σύγκρουση για τα πεπραγμένα του δήμου Ρόδου

Σύγκρουση για τα πεπραγμένα του δήμου Ρόδου

Σύγκρουση για τα πεπραγμένα του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3609 ΦΟΡΕΣ

"Έχουμε καταφέρει αρκετά", τόνισε στον απολογισμό πεπραγμένων ο δήμαρχος

Στα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή, τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί αλλά και τα μικρότερα που έχουν γίνει ή εκτελούνται, στις σημαντικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς του Δήμου και στη βελτίωση των οικονομικών του, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, την Κυριακή το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο, παρουσιάζοντας, για περίπου δύο ώρες, τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής για το 2018, στην ειδική, ετήσια, πανηγυρική συνεδρίαση που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και που, αναπόφευκτα, φέτος είχε προεκλογική χροιά.

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα κατά την ομιλία του Δημάρχου, η οποία διήρκεσε περί τις δύο ώρες ενώ λίγο παραπάνω διήρκεσε η όλη εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, εντεταλμένος σύμβουλος, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Μέρα» και υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης, όπως και ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» κ. Γιάννης Γιαννακάκης, επίσης ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Ροδίων κ. κ. Σάββας Καραγιάννης και Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρώην Υπουργός κ. Κοσμάς Σφυρίου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος του Σωματείου των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή με Αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους και Προέδρους των κοινοτήτων, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Γιάννης Τσακιράκης εκπροσωπώντας την Αστυνομική Διεύθυνση, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολίτες. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η απουσία των βουλευτών του Νομού μας από τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής.

Μετά την αντίστοιχη εκδήλωση κατά την πρώτη χρονιά της θητείας, όπου δόθηκε ο λόγος σε όλους τους Αντιδημάρχους και σε Προέδρους Νομικών Προσώπων, κάτι που κατέληξε σε μία μαραθώνια πραγματικά εκδήλωση, και φέτος επελέγη να μιλήσει μόνο ο Δήμαρχος, ο οποίος διάνθισε την ομιλία του με την προβολή σχετικών βίντεο.

«Ο Δήμος Ρόδου κινείται με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό μακράς πνοής», είπε στην αρχή του μακροσκελούς απολογισμού ο κ. Χατζηδιάκος, και τον χώρισε σε πέντε θεματικές ενότητες, καλύπτοντας όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων του Δήμου και αναφέροντας τι έχει γίνει μέχρι τώρα για κάθε τομέα. Ακόμη, στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά-σταθμό» για τον Δήμο της Ρόδου και έκανε αναφορά στους σημαντικότερους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα παρακάτω:

• Στην εκπόνηση από τις υπηρεσίες του Δήμου περισσότερων από 75 μελετών που αφορούν ωριμάνσεις έργων, που έχουν δημοπρατηθεί ή εκτελούνται ήδη.

• Στην ολοκλήρωση 81 έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας από τις Διευθύνσεις του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της ΔΕΥΑΡ, και της ΔΕΡΜΑΕ.

• Στη διασφάλιση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάδειξης προστασίας, διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης της Μεσαιωνικής Πόλης και την εδραίωση της Ρόδου σε διεθνές κέντρο πολιτισμού.

• Στη συνεχή ενδυνάμωση των προνοιακών δομών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, στην τρίτη ηλικία και γενικά στις ευπαθείς και πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

• Στο αποτέλεσμα ενεργειών τους, που ανέδειξαν τον δήμο Ρόδου πρωτοπόρο και πρωταγωνιστή, όπως είπε, ανάμεσα σε 325 Καλλικρατικούς δήμους της χώρας, με τη δρομολόγηση έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 94.000.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στην κατασκευή 11 νέων σύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων, καθώς και στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων.

• Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγαλύτερο πανελλαδικά έργο ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας που ξεκινά τις επόμενες μέρες και αφορά στην αντικατάσταση 30.400 λαμπτήρων και φωτιστικών οδοφωτισμού, στην πόλη σε όλες τις κοινότητες, με λαμπτήρες τεχνολογίας led, χωρίς επιβάρυνση και με πολλαπλά οφέλη για το Δήμο μας.

• Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ακόμη ότι, όλα τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς, αλλά και ορθολογικής διαχείρισης και νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου, με σεβασμό στον πολίτη. Στα χρόνια της παρούσας θητείας-συνέχισε-θωρακίσαμε την οικονομική λειτουργία του Δήμου μας, με την εξοικονόμηση πόρων, τη διεκδίκηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, με τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα από τη λογιστική παρακολούθηση και μηχανογράφηση των υπηρεσιών του Δήμου μας, αλλά και με τη διεκδίκηση των οφειλών προς αυτόν.

• Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη βέλτιστη αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, το 2018 πέτυχαν αύξηση κατά 17% των ίδιων εσόδων σχέση με το 2017. Παράλληλα, μείωσαν κατά 67% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου, και με χρηστή διαχείριση αύξησαν το ταμειακό υπόλοιπο κατά 46% σε σχέση με το 2017.

Σήμερα, υπάρχει ένα ισχυρό αποθεματικό 44.600.000 ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτει το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019 και τα επόμενα έτη και δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων, εγγυώμενοι παράλληλα την οικονομική ευρωστία του Δήμου για την επόμενη τετραετία.

Οι ενότητες στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Χατζηδιάκος στο έργο της Δημοτικής Αρχής μέχρι τώρα είναι: Η Κοινωνική Πολιτική, ο τομέας Ποιότητα Ζωής-Καθημερινότητα, τα Έργα-Υποδομές-Αναπλάσεις, η Ανάπτυξη και η Οικονομική Διαχείριση. Ειδική αναφορά έκανε στην αποκατάσταση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου όπου εκτός από τη μικρή εργολαβία για τις όψεις που εκτελεί σήμερα ο Δήμος και την αποκατάσταση του συνόλου των όψεών του με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια, είπε ότι έχουν αναθέσει σε γραφείο την εκπόνηση όλων των μελετών αλλά και ό,τι άλλο χρειαστεί, έχει δρομολογηθεί. «Αυτό το εμβληματικό κτίριο που εκφράζει τον πολιτισμό και τη νεότερη ιστορία της Ρόδου είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας και του χρόνου στον απολογισμό θα έχουμε τη χρηματοδότηση για τη συνολική αποκατάστασή του», είπε.

Το κλείσιμο
Μετά το πέρας του απολογισμού από τον Δήμαρχο, τον λόγο πήρε ο κ. Καρίκης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στήριξαν το έργο της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη στιγμή γιατί ήθελαν να κάνουν παραγωγική αντιπολίτευση και μάλιστα ανέφερε ότι σε ποσοστό άνω του 80% ψήφισαν τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, στη συνέχεια, να εκφράσει και την πικρία του γιατί, όπως είπε, ο Δήμαρχος δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συναίνεση αφού η Δημοτική Αρχή δεν ήταν κοντά στο δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Καρίκης είπε ότι, από την αρχή της θητείας υπήρξε σοβαρό πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ του Δήμου της Ρόδου και της Περιφέρειας, ωστόσο πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει το καλό του τόπου. Πάντως, στο κλείσιμο της εκδήλωσης που έκανε ο Δήμαρχος, είπε «μακριά από μένα ότι δεν υπάρχει συνεργασία» και κάλεσε όλους να μην μοιρολατρούμε γιατί «αυτός ο τόπος είναι πολύ ψηλά στο παγκόσμια στερέωμα».


Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο