Ξεκινούν από την Κυριακή  τα καρναβάλια στο νησί της Ρόδου

Μία «γιορτή των χρωμάτων, της χαράς και του ξεφαντώματος» υπόσχονται ο ΔΟΠΑΡ και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στα χωριά της Ρόδου το επόμενο δεκαήμερο καθώς οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της φετινής Αποκριάς ξεκινούν από την ερχόμενη Κυριακή 3 και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Χθες, μίλησαν για τη συνεργασία αυτή, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής καθώς και εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των πολιτιστικών Συλλόγων, όπως και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο κ. Κυριαζής ο οποίος είπε: «Ο Δήμος Ρόδου και ο ΔΟΠΑΡ σαν εκφραστές των πολιτιστικών δρώμενων του νησιού μας, βρίσκονται πάντα κοντά στα σωματεία των χωριών μας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους, να προβάλουν με τις εκδηλώσεις τους, τον Πολιτισμό και την ιστορία του λαού μας.

Ιδιαίτερα οι Απόκριες με τα πολύχρωμα χρώματα και σχέδια, με τους αυτοσχεδιασμούς και τις ζωντανές απομιμήσεις, ξεσηκώνουν τον κόσμο και σκορπούν χαμόγελα και χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Είναι υποχρέωσή μας  και αυτό κάνουμε κάθε χρόνο να στεκόμαστε δίπλα στα σωματεία και να τους  παρέχουμε κάθε μέσο για την καλύτερη επιτυχία των εκδηλώσεων».  

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, συνεχάρη τη Διοίκηση του ΔΟΠΑΡ και όλους τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού για το πρόγραμμα του δεκαημέρου των Αποκριών.  Στη συνέχεια, θύμισε ότι την περασμένη Κυριακή έγινε ο απολογισμός του 2018, που είναι σε συνάρτηση με τα προηγούμενα χρόνια, και είπε ότι αυτός έχει μετρήσιμα αποτελέσματα, άσχετα αν κάποιοι το αμφισβήτησαν.

Όσο αφορά στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα που διοργανώθηκαν από τον ΔΟΠΑΡ, ο κ. Χατζηδιάκος έκανε λόγο για έναν αριθμό…μαγικό το 2018 αφού έλαβαν χώρα περισσότερες από 638 εκδηλώσεις και δρώμενα στον πολιτιστικό και τον αθλητικό τομέα από τον ΔΟΠΑΡ, τα τμήματά του και το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών. Αυτές, όμως, όπως είπε, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν δεν είχαν δίπλα τους τα Διοικητικά Συμβούλια των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και όσους σχετίζονται μ’ αυτούς, τους οποίους χαρακτήρισε συνεργάτες.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι στην πόλη της Ρόδου δεν υπήρχε η παράδοση της μεγάλης εκδήλωσης των Αποκριών με καρναβάλια όπως σε άλλες πόλεις-αν και είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν. Υπάρχει, όμως, μία ζώσα παράδοση που είναι στις κοινότητές μας, στα χωριά. Μάλιστα, είπε ότι αντιμετώπισαν ισότιμα την πόλη και τις κοινότητες γι’ αυτό και τα έργα και οι εκδηλώσεις σε όλο το νησί είναι κατανεμημένα  έτσι, με κάποια κριτήρια.

Σκέφτηκαν, λοιπόν, να δώσουν βήμα στους πολιτιστικούς συλλόγους που διοργανώνουν τα καρναβάλια. Την ιδέα αυτή αγκάλιασαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και έτσι αποφάσισαν αυτό το δεκαήμερο να δώσουν τη χαρά και την ικανοποίηση ότι τηρείται πάνω απ’ όλα η παράδοση, ότι γιορτάζουμε με εκδηλώσεις και την περίοδο των αποκριών. Ο κάθε Σύλλογος, λοιπόν, κατέθεσε την πρότασή του που την υλοποιεί μαζί με τον ΔΟΠΑΡ.
Ανέφερε, μάλιστα, ο Δήμαρχος ότι υπήρχε η σκέψη να γίνει μία ημέρα παρέλαση αρμάτων και στην πόλη αλλά δεν τελεσφόρησε.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων, ο κ. Εγλλέζος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον κ. Κυριαζή και είπε ότι σε αρκετά χωριά της Ρόδου γίνονται καρναβάλια τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα μεγάλα καρναβάλια που γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ανέφερε, στη συνέχεια, ενδεικτικά ότι, φέτος, το καρναβάλι της Σορωνής κλείνει είκοσι χρόνια και συναγωνίζεται  τα μεγάλα καρναβάλια ενώ το έθιμο του μουζώματος στον Αρχάγγελο είναι μοναδικό και είναι γνωστό πανελλαδικά όπως και τα υπόλοιπα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καρναβάλια στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Γι’ αυτό έκαναν την εισήγηση να τα στηρίξει ο Δήμος και το αποδέχθηκε αμέσως ο ΔΟΠΑΡ για όλα τα καρναβάλια. «Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο γεγονός το οποίο δίνει δύναμη σε όλους εμάς να συνεχίσουμε αλλά δείχνει και το επίπεδο της συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια με τον Πρόεδρο μέσα από τον ΔΟΠΑΡ. Όλα σχεδόν τα αιτήματα υλοποιούνται στο μέγιστο και βάσει πάντα των δυνατοτήτων», δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.

Ακολούθως, τον λόγο πήραν οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων που μίλησε ο καθένας για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στις κοινότητές τους. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν: Η πρόεδρος της δ.κ. Ιαλυσού κα Ερμιόνη Μπότσαρη, ο κ. Μερκούρης Αρφαράς από την Κρεμαστή, ο κ. Μπέλλος από τον πολιτιστικό σύλλογο Σορωνής «το Αμπερνάλλι», η Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου «ο Αίθωνας» κα Καθολική Χατζηνικόλα και ο κ. Γιώργος Λεβέντης, η κα Δέσποινα Μανιά από τον πολιτιστικό Σύλλογο Καλυθιών «ο Φάρος» και ο κ. Μανόλης Ζερβός από τον πολιτιστικό σύλλογο Μαλώνας «Φερακλός» και η κα Χρυσάνθη Καραμαρία από τον πολιτιστικό και λαογραφικό σύλλογο Πυλώνας «η Δρυίς».

Το πρόγραμμα
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των καρναβαλιών και άλλων εκδηλώσεων που θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο στη Ρόδο είναι το παρακάτω:

Καρναβάλι Πυλώνας: 3 Μαρτίου, 12:00, Πλατεία Πυλώνας
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Πυλώνας «ΔΡΥΙΣ», Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ και Π.Ν. ΑΙ.

Λινδιακό Καρναβάλι: 10 Μαρτίου, 12:00, Πλατεία Κράνα, Λίνδος
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Λίνδου «Απόστολος Παύλος», Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ και Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου

Καρναβάλι Ψίνθου: 3 Μαρτίου, 15:00, Πλατεία Ψίνθου
Διοργάνωση: Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ψίνθου «ΤΕΡΨΙΣ»

9 Μαρτίου, 20:00 Πλατεία Ιπποκράτους (Μεγάλο Σιντριβάνι)
Αποκριάτικο γλέντι  με πολύ χορό, βραζιλιάνικο σόου  και ζωντανή μουσική με  τον Νίκο Γιάννου, Κώστα Ορφανίδη και την ορχήστρα τους,  και το  μουσικό σχήμα WHITE NOISE το οποίο αποτελείται από τους: Μάτση Αλεξάνδρα, Σταυριανό Γρηγόρη και Θανασούλη Παναγιώτη.

Καλυθενό Καρναβάλι: 10 Μαρτίου, 14:00, Πλατεία Καλυθιών
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλυθιών «Ο ΦΑΡΟΣ» , Δήμος Ρόδου - ΔΟΠΑΡ, Π.Ν.ΑΙ.  και Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών

Καρναβάλι Μασσάρων:  10 Μαρτίου, 14:00, Πλατεία Μασάρων
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Μασσάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ» και Δήμος Ρόδου - ΔΟΠΑΡ

Καρναβάλι Σορωνής: 10 Μαρτίου, 14:30, Κεντρικός Δρόμος Σορωνής
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός & Λαογραφικός  Σύλλογος Σορωνής «Το Αμπερνάλλι», Δήμος Ρόδου- ΔΟΠΑΡ και Π.Ε.ΑΙ.

Καρναβάλι Κρεμαστής: 10 Μαρτίου, 15:00, Κεντρική Λεωφόρος Κρεμαστής
Συνδιοργάνωση: Δήμος Ρόδου - ΔΟΠΑΡ και Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής

Τριαντενό Καρναβάλι: 10 Μαρτίου, 15:30 Κεντρική Πλατεία Ιαλυσού
Συνδιοργάνωση: Δήμος Ρόδου - ΔΟΠΑΡ και Δημοτική Κοινότητα Ιαλυσού

Αρχαγγελίτικο Καρναβάλι: 11 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), 14:00, Πλατεία Αρχαγγέλου
Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου «Ο ΑΙΘΩΝΑΣ», Δήμος Ρόδου - ΔΟΠΑΡ και Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ, 12:00, Πευκάκια Ροδίνι
Το γλέντι προγραμματίζεται για τον υπέροχο υπαίθριο χώρο Πευκάκια-Ροδίνι, μετά την τεράστια αποδοχή του κόσμου κατά τις τελευταίες ετήσιες διοργανώσεις.  Το πλούσιο γιορτινό - παραδοσιακό τραπέζι με τα σαρακοστιανά είδη είναι ευγενική προσφορά καταστηματαρχών- επιχειρηματιών του νησιού μας  και το γλέντι θα πλαισιωθεί με ζωντανή μουσική από τοπική ορχήστρα.