Ιστορικό κτίριο πρόκειται να αγοράσει ο δήμος Σύμης

Ιστορικό κτίριο πρόκειται να αγοράσει ο δήμος Σύμης

Ιστορικό κτίριο πρόκειται να αγοράσει ο δήμος Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4300 ΦΟΡΕΣ

Σε αυτό υπογράφηκε η συνθηκολόγηση των Γερμανών στα Δωδεκάνησα

Στην αγορά του ιστορικού κτιρίου στη Σύμη, στο οποίο τον Μάιο του 1945 υπεγράφη η παράδοση της Δωδεκανήσου, προχωράει ο δήμος του νησιού!

Η απόφαση λήφθηκε την περασμένη Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019, από το δημοτικό συμβούλιο Σύμης και η υλοποίησή της προχωράει ολοταχώς με τελικό στόχο το συγκεκριμένο ακίνητο να χρησιμοποιηθεί είτε ως δημαρχείο είτε ως Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά την απευθείας αγορά του διώροφου διατηρητέου ακινήτου «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΟΠΟΥΛΟΥ», που βρίσκεται στην περιοχή Μουράγιο Αιγιαλός του Δήμου Σύμης. Στο εν λόγω κτίριο υπογράφηκε η συμφωνία συνθηκολόγησης των δυνάμεων του Άξονα και παράδοσης της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, γι’ αυτό και διαθέτει μοναδική ιστορική αξία για το νησί και την ευρύτερη περιοχή.

Η αγοραία αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε από την εταιρεία Dorian Strategic Partners Real Estate Services στην έκθεσή της, της 7ης Νοεμβρίου 2018 και ανέρχεται στο συνολικό ποσό του 1.063.333,57 ευρώ.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απευθείας αγορά του κτιρίου, ο Δήμος Σύμης αποφάσισε να εκποιήσει δύο ακίνητα που διαθέτει στην Αθήνα.

Το πρώτο αφορά οικόπεδο με εμβαδόν 1.141,00 (βάσει κτηματογράφησης), μετά του εντός αυτού κτίσματος περίπου 300 τ.μ., που βρίσκεται στη Βούλα Αττικής, και το δεύτερο οικόπεδο με εμβαδόν 444,63 (βάσει κτηματογράφησης) στην ίδια περιοχή.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, «πρόκειται για μία προσπάθεια πολλών ετών, τόσο από τη νυν δημοτική αρχή όσο και από τις παλαιότερες, η οποία επιτέλους πραγματοποιείται»!

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ήδη τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Σύμης θα υπογράψει προσύμφωνο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εξεύρεση του ποσού από την πώληση των δύο ακινήτων στην Αθήνα, θα προχωρήσει και η αγοραπωλησία.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια η αγορά του ακινήτου στη Σύμη να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Μαΐου, οπότε και θα εορταστεί η επέτειος της παράδοσης της Δωδεκανήσου.

Όπως είναι γνωστό, την ημέρα εκείνη το έτος 1945 ο Γερμανός Στρατηγός Otto Wagener, Αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος υπέγραψε στη Σύμη την άνευ όρων παράδοση της Δωδεκανήσου, παρουσία του Άγγλου Ταξίαρχου Moffat, του Συνταγματάρχη Acland και του Διοικητή του Ιερού Λόχου Έλληνα Συνταγματάρχη Χρήστου Τσιγάντε.

Με εκείνη την υπογραφή στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, γράφτηκε και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμη

Στη Σύμη για τους εορτασμούς η Φιλαρμονική Καλυθιών Ρόδου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στη Σύμη η ιστορική επέτειος

Η παρουσίαση στη Σύμη του Επετειακού Τόμου «100 χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)»

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου