Με αγάπη από τη Λάρδο, για τα παιδάκια που χρειάζονται Ειδικό Σχολείο!

Ένα Ειδικό Σχολείο πρότυπο λειτουργεί στη Λάρδο και δεν το γνωρίζουμε! Που έχει αναβαθμιστεί κτηριακά και υλικοτεχνικά, διαθέτει όλο το απαραίτητο ειδικό επιστημονικό προσωπικό και μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα παιδιά Δημοτικού Σχολείου από τον Αρχάγγελο και έξω και μάλιστα μεταφέροντάς  τα με σχολικά οχήματα.

Ωραίες ειδήσεις είναι αυτές και ευτυχώς υπάρχουν αυτοί που τις εμπνέονται και τις υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Γιώργος Τσιαβός εμπνευστής της ιδέας του Ειδικού Σχολείου στη Λάρδο και ο Γιώργος Γαλανόπουλος, ο σημερινός Διευθυντής, ένας φωτεινός δάσκαλος όπως λένε όλοι που κάνει το καλύτερο επειδή έτσι το αισθάνεται.

Τώρα που ο ντελάλης της προεκλογικής αγοράς ξεκίνησε να μας ξεκουφαίνει, όλο και περισσότερο πρέπει να ξεφεύγουμε από την εμβέλειά του και να μαθαίνουμε τα καλά. Γιατί υπάρχουν!

ΕΡ.  Έπρεπε να την κάνουμε αυτή την κουβέντα κ. Γαλανόπουλε γιατί ο κόσμος δεν ξέρει ούτε για το Σχολείο αυτό ούτε για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνετε σ’ αυτό!
Το σημαντικό είναι να μάθει ο κόσμος ότι λειτουργεί στη Ρόδο ένα ακόμα Ειδικό Σχολείο και μάλιστα με έδρα τη Λάρδο.

Πρόκειται για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στη Λάρδο το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 2010-2011 και από τότε έχουν αναβαθμιστεί τόσο πολύ οι υπηρεσίες του που σήμερα αποτελεί μία σχολική μονάδα που πληροί όλες τις υψηλές προϋποθέσεις ώστε οι γονείς να την εμπιστεύονται και μαζί με το ειδικευμένο προσωπικό μας να αποτελεί την ιδανική προοπτική για παιδιά που αντιμετωπίζουν νοητικές δυσκολίες, αλλά και δυσκολίες κινητικής φύσεως.

Γι’ αυτή την αναβάθμιση και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά οφείλω να ευχαριστήσω και δημόσια το δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννη Κούρτη.

ΕΡ. Τι ακριβώς προσφέρετε στα παιδιά και ποιοι διδάσκουν;
Έχουμε λοιπόν ένα σχολείο στη Λάρδο με παιδάκια Δημοτικού  Σχολείου στα οποία προσφέρουμε ειδικά προγράμματα υποστήριξης των ελλειμμάτων τους και ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους. Δουλεύουν σ’ εμάς δύο εκπαιδευτές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, μία ψυχολόγος, κι ένας κοινωνικός λειτουργός, μία λογοθεραπεύτρια, μία εκπαιδευτικός πληροφορικής ειδικής αγωγής και μία εκπαιδευτικός ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό για τη φροντίδα των αναγκών των μαθητών μας (τουαλέτα, φροντίδα, σίτιση κ.ά).

Στο σχολείο μας προσφέρουμε πρόγραμμα «Αυτόνομης διαβίωσης» όπου εκεί τα παιδιά μπορούν να πλύνουν τα χεράκια τους, να κόψουν ένα ψωμάκι, να βοηθήσουν στο να φτιαχτεί ένα πρωινό ή ένα φαγητό, να ξέρουν πού βρίσκεται το ψυγείο, τι θα βρουν μέσα σ’ αυτό, πού είναι ο φούρνος και τι κάνουμε μ’ αυτόν. Έχουμε «πρόγραμμα τουαλέτας» όπου μαθαίνουν να κάνουν τις βασικές τους ανάγκες και να πλένουν τα χεράκια τους και τα δοντάκια τους. 

Επίσης πρωτοποριακή είναι η λειτουργία της νέας αίθουσας «Συναισθημάτων και Κοινωνικοποίησης του Σχολείου» όπου εκεί εκπαιδευμένο προσωπικό εφαρμόζει προγράμματα διαχείρισης συναισθημάτων και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών.

ΕΡ. Είναι σημαντικό ότι συνεργάζεστε και με το Δημοτικό Σχολείο Λάρδου.
Είναι σημαντική η ανάπτυξη του προγράμματος «Συνεκπαίδευσης» με το συστεγαζόμενο Δημοτικό Σχολείο Λάρδου όπου οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου πραγματοποιούν κοινές δραστηριότητες με τους μαθητές του Δημοτικού Λάρδου, μέσα στην τάξη ή έξω στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, την ώρα της γυμναστικής ή του διαλείμματος.

Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Σχολείου μας. Δεν δημιουργήσαμε ένα γκέτο, μία απομόνωση. Δώσαμε τη δυνατότητα στα παιδιά να συνυπάρξουν και να μορφωθούν μαζί με τα άλλα παιδιά. Το πρόγραμμα της συνεκπαίδευσης λειτουργεί με απόλυτα επιστημονικό τρόπο ώστε η σχέση και τα πλεονεκτήματα να είναι για ολόκληρο το μαθητικό δυναμικό.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στη Λάρδο, στηρίζει δε με τον κοινωνικό λειτουργό του και την ψυχολόγο του και τα δημοτικά σχολεία της Λάρδου  της Λίνδου, του Γενναδίου, το Νηπιαγωγείο Λάρδου και το Γυμνάσιο Γενναδίου, μία φορά την εβδομάδα για το καθένα.  

ΕΡ. Οι γονείς το ξέρουν από Αρχάγγελο και έξω ότι τα παιδιά τους έχουν πια το δικό τους σχολείο στην περιοχή;
Πολλοί γονείς δεν είναι ενημερωμένοι για την ύπαρξη του Σχολείου μας, κι έτσι παρατηρείται το φαινόμενο να στέλνουν τα παιδιά τους στην πόλη. Η μετακίνηση των παιδιών που έρχονται στο δικό μας σχολείο γίνεται με σχολικά οχήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το ένα ξεκινάει από τον Αρχάγγελο και η διαδρομή προς το σχολείο διαρκεί μάξιμουμ 15 λεπτά και το άλλο από το Γεννάδι, μια διαδρομή 10 λεπτών. Θέλω εδώ να τονίσω ότι το Ειδικό Σχολείο συστάθηκε το 2009 από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιώργο Τσιαβό, εμπνευστή της ιδέας.

Από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Κοινότητα και η τοπική κοινωνία της Λάρδου, αγκάλιασαν με θέρμη το νέο σχολείο στο χωριό τους. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στον τότε διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λάρδου Πατέρα Σάββα Παπαδημητρίου, ενώ στηρίχτηκε δυναμικά από τον πρόεδρο της Κοινότητας Λάρδου Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του.

Μεγάλη συνεισφορά για τη σημερινή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει σήμερα το σχολείο έχει ο σημερινός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Νίκος Ράπτης ο οποίος έχει καταφέρει να γίνουν οι κατάλληλοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Το Ειδικό Σχολείο υποστηρίζεται λοιπόν και περιμένει όλα τα παιδιά της περιοχής για να τους προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 


Αίθουσα συναισθημάτων και κοινωνικοποίησης
 


Εργαστήριο λογοθεραπείας και ψυχολογίας