Υπεγράφη επιχειρησιακή σύμβαση στη ΔΕΥΑΡ

Υπεγράφη επιχειρησιακή  σύμβαση στη ΔΕΥΑΡ

Υπεγράφη επιχειρησιακή σύμβαση στη ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 673 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Υπεγράφη χθες, μετά από δέκα χρόνια, Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της Διοίκησης και των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τελευταίων όπως και της εργασιακής ειρήνης.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, των μελών της Διοίκησης και εκπροσώπων του Σωματείου των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια σύμβαση η οποία είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών της Επιχείρησης και του Σωματείου των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια και η υπογραφή της, σε συνέχεια του κανονισμού λειτουργίας που επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017, εξασφαλίζει την «εργασιακή ειρήνη» και θέτει κανόνες σχέσης της επιχείρησης με τους εργαζομένους.

Στη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης, εκτός από τον Δήμαρχο, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Μανωλάκης Αλέξανδρος, ο Αντιπρόεδρος κ. Καρατζιάς Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Πάλλας Αγαπητός, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Χατζησάββας Σάββας, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Διακομανώλης Μανώλης, το μέλος του ΔΣ ΔΕΥΑΡ κ. Ζανεττούλης Δημήτρης, ο επιστημονικός σύμβουλος του Δημάρχου Δρ. Γαμβρούδης Χρήστος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιχειρήσης.

Σε δηλώσεις του, καταρχήν, o κ. Μανωλάκης εξήρε την αγαστή συνεργασία με το Σωματείο των εργαζομένων που είχε ως αποτέλεσμα η σχέση αυτή να αποτυπωθεί και εγγράφως. Ακόμη, αναφέρθηκε στο ιστορικό διεκδίκησης των εργαζομένων για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Παράλληλα, τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι καθοριστική για τη μελλοντική πορεία της Επιχείρησης και τη διαφύλαξη της αποτελεσματικής λειτουργίας της μέσα στις απαιτητικές συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Και δήλωσε:
«Επενδύουμε καθημερινά στον κόσμο μας και μέσα από τα θέματα της διαρκούς εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης περιμένουμε και τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να ενισχυθεί η Επιχείρηση με άλλες εκατό θέσεις αορίστου χρόνου για τις οποίες έχουμε πάρει την έγκριση από το Υπουργείο αλλά δυστυχώς έχει υπάρξει εμπλοκή στον ΑΣΕΠ και δεν έχει βγει ο διαγωνισμός και αυτό γίνεται για να στηρίξουμε και τους υπαλλήλους και την Επιχείρηση, να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις απαιτήσεις του κόσμου. Και παράλληλα με την εκπαίδευση και τη στήριξη διαχειριζόμαστε και τα θέματα τα οικονομικά, των μισθών τους. Και έχουμε πάει και ένα βήμα παραπάνω: Νοιαζόμαστε και για την υγεία των ανθρώπων, δηλαδή και για το ασφαλιστικό τους και για τους εμβολιασμούς τους και ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα του προσωπικού μας».

Ακολούθως, ο κ. Καρανικόλας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της Συλλογικής σύμβασης καθώς η ΔΕΥΑΡ, ως ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Αιγαίο, πρωτοπορεί με αυτήν και δίνεται μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον της επιχείρησης. Είπε, μεταξύ άλλων: «Εμείς ως εργαζόμενοι σήμερα νιώθουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση από τους κόπους μας μ’ αυτό που γίνεται, να υπογράψουμε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ήμασταν οι πρωτοπόροι τα προηγούμενα χρόνια με τον κανονισμό εργασίας, ήμασταν η πρώτη ΔΕΥΑΡ που υπέγραψε κανονισμό εργασίας στο χώρο μας, ήμαστε απ’ ό,τι βλέπω η πρώτη ΔΕΥΑΡ το 2019 που θα υπογράψει Συλλογική Σύμβαση, νιώθουμε ότι οι κόποι μας εν τέλει πιάνουν τόπο. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τη σημερινή Διοίκηση να εκσυγχρονίσουμε την Επιχείρηση, με αυτοκίνητα, εργαλεία, μηχανήματα και με τους ανθρώπους που περιμένουμε να έρθουν, οπότε τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε μία πολύ καλύτερη μοίρα».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χατζησάββας, ευχαρίστησε από την πλευρά του το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ ενώ τόνισε πως η Σύμβαση αυτή που είναι η πρώτη πανελλαδικά σε ΔΕΥΑ, βάζει τέλος στην όποια εργασιακή αβεβαιότητα και παρέχει «εργασιακή ειρήνη» στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Μάλιστα, δήλωσε ευχαριστημένος γιατί είναι η τέταρτη τοπική επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφεται ενώ έχουμε ήδη τρεις κλαδικές τοπικές συμβάσεις στο νησί (σ.σ. σ.σ. των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και των ξεναγών».

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος Φώτης αφού συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην υπογραφή της παρούσας σύμβασης δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ, του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και του Σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ, οι οποίοι είναι οι θεματοφύλακες και εγγυητές των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση, ήταν η θωράκιση της ΔΕΥΑΡ για να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική. Η υπογραφή της παρούσας σύμβασης καθιστά αυτόν τον στόχο εφικτό, καθώς επιτρέπει στη ΔΕΥΑΡ να συνεχίσει να είναι μια υγιής εταιρεία που μπορεί να επενδύει και που προσφέρει ασφάλεια και δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους της».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην τακτοποίηση των 64 εργαζομένων που προέρχονται από τον πρώην Δήμο Ιαλυσού, λέγοντας ότι έγιναν παραστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο και νομοθετικές ρυθμίσεις «για να διορθώσουμε κάποια σφάλματα κάποιων οι οποίοι δεν τα έχουν αντιληφθεί ακόμη, παρά τα λάθη που είχαν κάνει τότε και είχαν πάρει στο λαιμό τους 64 οικογένειες», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε και εκείνος στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι περιμένουν εδώ και πολύ καιρό αυτές τις εκατό θέσεις για να ενδυναμώσουν τη ΔΕΥΑΡ και πολύ περισσότερο γιατί το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό, διακινείται μέσα από αυτή την επιχείρηση σε όλο το νησί. Όμως, στο ΑΣΕΠ υπάρχει καθυστέρηση γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια ασχολούνται με άλλα θέματα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο επόμενος στόχος του παρόντος Δ.Σ. και της θητείας που θεωρεί ότι θα συνεχίσουν από τον Σεπτέμβριο, είναι ο εξοπλισμός της ΔΕΥΑΡ με μηχανοκίνητα μέσα επειδή έχουμε μπει πλέον στη νέα εποχή που οι εργασίες δεν μπορούν πλέον να γίνονται χειρωνακτικά.
Σημειώνεται ότι η νέα ΕΣΣΕ, μετά από 10 χρόνια μεταξύ άλλων, προβλέπει θεσμικά θέματα όπως η χορήγηση αδειών και αποζημιώσεων, παροχές σε είδος όπως παροχή γάλακτος, ένδυσης και μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π), κανόνες εργασιακών συνθηκών και τήρηση των κανόνων περί Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας κ.α. Η Συλλογική Σύμβαση αφορά και τους 262 εργαζόμενους που, αυτή τη στιγμή, είναι το προσωπικό της ΔΕΥΑΡ, μαζί και οι 64 της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς