Τα Λέβιθα ανήκουν στην Πάτμο, στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου

Τα Λέβιθα ανήκουν στην Πάτμο, στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου

Τα Λέβιθα ανήκουν στην Πάτμο, στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 332 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Καμίτσης

Οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας είναι υψηλές και η αναζήτηση νέων μορφών φιλικότερων προς το περιβάλλον είναι πρόκληση για τους επιστήμονες.

Η λύση έχει δοθεί μέσα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τα αιολικά πάρκα γης ή επί θαλάσσης.
Ο σχεδιασμός που προβλέπει εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Λέβιθα δεν είναι χθεσινός και είναι λογική η ανησυχία που έχουν οι κάτοικοι του νησιού (Οικογένεια Καμπόσου ) και εμείς οι Πάτμιοι.

Χαρακτηριστική είναι η διαμαρτυρία της οικογένειας Καμπόσου για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Λέβιθα όπως αυτή αναφέρεται στο δημοσίευμα της Ροδιακής της 06/03/2013.

https://www.rodiaki.gr/article/247771/diamartyria-gia-thn-egkatastash-aiolikoy-parkoy-sta-lebitha

Είναι μεγάλο ατόπημα το γεγονός τα νησιά Λέβιθα και Κίναρο να αναφέρονται για ευνόητους λόγους από τους ενδιαφερόμενους ως βραχονησίδες και όχι ως κατοικημένα. Η απάντηση δόθηκε με επίσημα έγγραφα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας τον Νοέμβριο του 2013 ……

Η αυθαίρετη απόδοση άλλου χαρακτηρισμού εκτός του κατοικημένου εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους από παρανοήσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τρίτους…. https://www.rodiaki.gr/article/318093/lebitha-ebgalan-anyparkto-oloklhro-to-nhsi

Οι παρατηρήσεις που προκύπτουν είναι οι εξής:
Η Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου είναι ο ιδιοκτήτης της νήσου Λέβιθα και αυτό γνωρίζουμε όλοι οι Πάτμιοι. Ο Δήμος Λέρου με τι έγγραφα διεκδικεί το νησί Λέβιθα και υπογράφει συμφωνίες ; Αυτή η πράξη δεν εγείρει ευθύνες για περαιτέρω νομικές ενέργειες;

Η Ιερά Μονή Ιωάννη του Θεολόγου έχει κάνει νομικές ενέργειες για το αυτονόητο της ιδιοκτησίας της στην Νήσο Λέβιθα .Η εκδίκαση έγινε στις 18/09/2018 στο Πρωτοδικείο της Κω και είμαστε στην αναμονή της απόφασης. Πόσο θράσος χρειάζεται για να γραφτεί δελτίο τύπου «Σε τελική φάση το έργο του Αιολικού Πάρκου σε Κίναρο και Λέβιθα» ……

Ένα βήμα πριν την υλοποίηση του βρίσκεται το τεράστιας σημασίας έργο του Αιολικού Πάρκου που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει σε νησίδες ιδιοκτησίας του Δήμου Λέρου….

https://www.lerosnews.gr/ta-nea-tis-lerou/leros-stin-teliki-fasi-to-ergo-tou-aiolikoy-parkou-se-kinaro-levitha ενώ ακόμα η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικίσει;

Σε ανάρτηση που βρίσκουμε στην Ναυτεμπορική στις 03/03/2019 διαβάζουμε….. Το «Αegean Project» βρίσκεται στην τελική φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (αναμένεται η τελευταία άδεια που είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων) και έχει ορίζοντα έναρξης εργασιών κατασκευής το 2020. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών σε νησίδες που βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού - Αστυπάλαιας - Καλύμνου και Κώ συνολικής ισχύος 582 μεγαβάτ.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα εν λόγω Αιολικά Πάρκα θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέονται με την Αττική, δίνοντας την δυνατότητα σύνδεσης και με το ηλεκτρικό σύστημα Λέρου - Καλύμνου - Κώ - Νισύρου - Τήλου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1449928/aiolika-parka-sto-aigaio-duo-megala-erga-sto-energeiako-proskinio

Στο διαδίκτυο υπάρχει η ερώτηση προς την Βουλή των Ελλήνων με ημερομηνία 09/01/2018 και αριθμό φακέλου Φ.900 α /1385/15732 που τέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και λέει χαρακτηριστικά: Με βάση τα τηρούμενα αρχεία το ΓΕΕΘΑ ουδέποτε έχει ερωτηθεί και έχει γνωμοδοτήσει για θέματα στρατιωτικής ασφάλειας ως προς την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Νήσο Λέβιθα….

Αλήθεια, τώρα, ρωτήθηκε; Η νομοθεσία τι προβλέπει; Μπορεί κάποιος να μου πει;

Λυπάμαι διότι καταλαβαίνω πως η Δημοτική Αρχή της Λέρου στρώνει το χαλί των μελλοντικών εσόδων τάζοντας «Λαγούς με πετραχήλια» στους δημότες λίγο πριν τις εκλογές.

Αλήθεια, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για τον Δήμο της Λέρου και η αντιπολίτευση τι έχουν να μας πουν για τα γραφόμενα;

Ευχαριστώ για την προσοχή σας αγαπητοί μου αναγνώστες.

Το θέμα αγγίζει την Εθνική μας ασφάλεια και δεν χρειάζονται πειράματα.

Διαβάστε ακόμη

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου συναντήθηκε ο δήμαρχος Πάτμου

Επιμνημόσυνη δέηση για το δυστύχημα του ΕΚΑΒ του 2001 πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο στο μνημείο της ιατρού Σοφίας Μπεφόν