Πορεία διαμαρτυρίας  από τους σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ

«Έχει ένα όνομα, έχει μια ιστορία και φέτος δεν μας δώσανε ούτε καν βιβλία!», ήταν ένα εύγλωττο σύνθημα από αυτά που φώναζαν χθες, στην πλατεία Δημαρχείου, περίπου πενήντα σπουδαστές της πολύπαθης ΑΣΤΕΡ αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει ευήκοα ώτα για τα αιτήματά τους από την Κεντρική Διοίκηση.

Όπως είχαν προαναγγείλει, λοιπόν, χθες γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, οι φοιτητές της ΑΣΤΕΡ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από τη Σχολή τους προς την πλατεία Δημαρχείου όπου και έμειναν αρκετή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα.

Εκείνο που διεκδικούν εδώ και χρόνια είναι πάνω απ’ όλα να έχουν ίσα δικαιώματα, προνόμια και παροχές με τους υπόλοιπους φοιτητές αφού περνούν και οι ίδιοι από την ίδια διαδικασία, των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά αντιμετωπίζονται όπως λένε ως φοιτητές δεύτερης κατηγορίας.

Για τα αιτήματά τους μίλησε για ακόμα μία φορά ο Πρόεδρος του Συλλογου των Σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ, Στέλιος Ποζαντζίδης. Όπως είπε, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, κα Γεωργία Καραστάθη, η οποία του είπε-όπως και στον Πρόεδρο των σπουδαστών της ΑΣΤΕ Κρήτης που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη-ότι έχει βγει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα και θα εξετάσουν ποια λύση μπορεί να δώσει αυτό στα αιτήματά τους.

Αυτά παραμένουν τα ίδια τα τελευταία χρόνια: Είναι η σίτιση που δεν έχουν, όπως και η στέγαση, μια και όλα τα πληρώνουν μόνοι τους, επίσης ζητούν αναβάθμιση προγράμματος σπουδών  για τις ξένες γλώσσες αφού έχουν μόνο ένα εξάμηνο στο δεύτερο έτος και δεν τους φθάνει ούτε στο ελάχιστο. Ακόμη, για πάσο έχουν…ένα χαρτί A4 το οποίο είναι παράνομο πλέον και παλεύουν για να πάρουν μία έκπτωση 25% ενώ θα έπρεπε να έχουν τη φοιτητική κάρτα κανονικά αφού έδωσαν πανελλαδικές  και δεν είναι δεύτερης κατηγορίας φοιτητές.

«Είμαστε κανονικοί φοιτητές, έχουμε περάσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η σχολή μας είναι πέμπτο επίπεδο», λέει ακόμη ο κ. Ποζαντζίδης και τονίζει ότι στις προθέσεις τους είναι να μιλήσουν με τη Γραμματέα αν γίνεται το Υπουργείο Τουρισμό να τους περάσει στο έκτο επίπεδο, κάτι που είχε υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει και η ίδια η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά.

Ακόμα, μείζον είναι το πρόβλημα με τα βιβλία αφού τελείωσαν την εξεταστική χωρίς να έχει έρθει ούτε ένα βιβλίο και την έβγαλαν μόνο με σημειώσεις από τους καθηγητές. Αυτή τη στιγμή στην ΑΣΤΕΡ φοιτούν 255 άτομα που, ως επί το πλείστον, είναι από άλλα μέρη της χώρας  (σ.σ. Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Αθήνα) ενώ οι Ροδίτες είναι πολύ λίγοι. Ζητούν τουλάχιστον να έχουν παροχές με οικονομικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τους σπουδαστές, η κα Κουντουρά μέχρι στιγμής δεν είχε απαντήσει σε κάτι παρά μόνο η πρόσφατα διορισθείσα Γραμματέας του Υπουργείου επικοινώνησε μαζί τους και είπε ότι θα έρθει εδώ για να εξετάσει τα αιτήματά τους.