Αλβανός θα δικαστεί για  τη δολοφονία 85χρονης στην Κω

Με την υπόθεση της αποτρόπαιας δολοφονίας της 85χρονης Μαρίας Καπλανίδου το 1998 στην Κω, θα ασχοληθεί στην προσεχή του συνεδρίαση το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, θα καθίσει 52χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, στον οποίο πρωτόδικα επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2017 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου  έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (4-3) τον αλλοδαπό κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Κατά της απόφασης αυτής ο αλλοδαπός άσκησε έφεση η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στις 3 Δεκεμβρίου 2018.

Ο 52χρονος συνελήφθη στις 10 Μαΐου 2017 το μεσημέρι,  μετά από 19 χρόνια, στην πόλη της Ρόδου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας και συνεργασίας με τη Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις για τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας και τις κλοπές.
Το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο 52χρονος Αλβανός είχε σημειωθεί ξημερώματα της 3ης Ιουλίου 1998 στην Κω και είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης μπήκε στο σπίτι της Μαρίας Καπλανίδου το οποίο βρισκόταν στην οδό Βοροιοπούλου 16 στην Κω, σκίζοντας τη σήτα του παραθύρου στο πίσω μέρος της αυλής. Μπαίνοντας μέσα ο δράστης έγινε αντιληπτός από την ηλικιωμένη γυναίκα με την οποία και «πιάστηκε στα χέρια». Στη συνέχεια με τέμνον όργανο της επέφερε πολλαπλά χτυπήματα από τα οποία της προκάλεσε 7 θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα από τα οποία επήλθε ο θάνατος για την άτυχη γυναίκα!

Η υπόθεση άρχισε αμέσως να απασχολεί τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενώ την επόμενη μέρα στην Κω μετέβη συνεργείο σήμανσης από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ερεύνησε το χώρο του εγκλήματος και συνέλεξε αποτυπώματα ορισμένα εκ των οποίων ήταν με αίματα. Αυτά τα αποτυπώματα (ένα δακτυλικό και ένα παλάμης) τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2001 ταυτοποιήθηκαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και φέρονται να ανήκουν στον 52χρονο Αλβανό. Ωστόσο ο αλλοδαπός ήταν καταγεγραμμένος με διαφορετικό όνομα από αυτό που τελικά συνελήφθη και έτσι δεν είχε εντοπιστεί.
Από τον ανακριτή Κω εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον αλλοδαπό δράστη το οποίο συνέχισε να ισχύει και με το βούλευμα που εκδόθηκε στη συνέχεια από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω με το οποίο και παραπέμφθηκε σε δίκη η υπόθεση.
Έτσι τον Δεκέμβριο του 2013 η υπόθεση προσδιορίζεται να εκδικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο και διατάσσει τη σύλληψη του δράστη. Η δίκη επαναπροσδιορίζεται δύο χρόνια αργότερα, στις 11 Μαΐου 2015 όμως και τότε η όλη διαδικασία αναστέλλεται και διατάσσεται  η σύλληψη του κατηγορούμενου και η προσωρινή του κράτηση.

«Άλλος Αλβανός ο δράστης»
Ο 52χρονος Αλβανός κατηγορούμενος κατά την ακροαματική διαδικασία στο πρωτόδικο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου), προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είναι αυτός ο δολοφόνος της 85χρονης, αλλά ένας άλλος ομοεθνής του ονόματι «Αστρίτ» με τον οποίο γνωρίστηκαν δύο – τρεις μήνες νωρίτερα στην Κω καθώς εργάζονταν μαζί. Οι δύο άνδρες, είπε ο 52χρονος, τα έπιναν νωρίτερα και όταν επέστρεφαν σπίτια τους, ο άγνωστος Αλβανός μπήκε μέσα στο σπίτι της ηλικιωμένης με σκοπό να βρει χρήματα ή ποτό. Ο 52χρονος είπε επίσης πως το αποτύπωμά του βρέθηκε επειδή όταν μπήκε στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας και την είδε αιμόφυρτη, την έπιασε από το λαιμό προκειμένου να δει αν είναι ζωντανή.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η 23χρονη κόρη του κατηγορουμένου, η οποία και κατέθεσε σχεδόν τα ίδια στο δικαστήριο, τα οποία δήλωσε ότι της τα είχε πει ο πατέρας της.

Δεν έπεισαν
«Καλή αλλά όχι επιτυχημένη» χαρακτήρισε η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, την προσπάθεια, όπως είπε, της συζύγου και της κόρης του 52χρονου να αποβάλουν μέρος της ευθύνης από τον κατηγορούμενο.

Η κα Εισαγγελέας μίλησε για «πασιφανή γεγονότα» τα οποία εκτυλίχθηκαν το μοιραίο ξημέρωμα στο σπίτι της άτυχης 85χρονης στην Κω.
Η εισαγγελική λειτουργός είπε πως το πτώμα της ηλικιωμένης είχε βρεθεί σε λίμνη αίματος, το οποίο εκσφενδονίστηκε στους τοίχους, γεγονός που σημαίνει ότι πιο σκληρός, πιο βίαιος θάνατος δεν γίνεται!

Η κα Εισαγγελέας τόνισε πως η 85χρονη δολοφονήθηκε με «τέμνον όργανο και με τρόπο απάνθρωπο» και διευκρίνισε πως στόχος του κατηγορουμένου ήταν να προσδώσει στοιχεία για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία για αυτό και ανέφερε την ιστορία με τον Αστρίτ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες περιδιάβαιναν αυλές σπιτιών με σκοπό να κλέψουν. Έτσι ο 52χρονος κόβει τη σήτα, προφανώς με μαχαίρι, στο σπίτι της 85χρονης για να μπει μέσα, όμως ξαφνικά την βρήκε μπροστά του, χωρίς όμως να ξέρει ότι πρόκειται για κάποιον που δεν βλέπει καλά και δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει. Η κα Εισαγγελέας συνέχισε την αγόρευσή της, λέγοντας πως ο κατηγορούμενος την χτύπησε, επέρχεται ακαριαία ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας και εκείνος αφού προφανώς αφαιρεί κάποια χρήματα φεύγει.

«Ο κατηγορούμενος δεν υπολόγισε σωστά γιατί άφησε δύο αποτυπώματα» είπε η εισαγγελική λειτουργός, η οποία αναφέρθηκε και στην καταδίκη του 52χρονου στην Κρήτη πάλι για κλοπή.

«Ένα χρόνο πριν είχε συλληφθεί και στην Κρήτη για κλοπή, μόνο που στη Κω ξέφυγε η κατάσταση από τα χέρια του» είπε χαρακτηριστικά η κα Εισαγγελέας για να προσθέσει πως έξω από το παράθυρο του σπιτιού της 85χρονης βρέθηκε μία ματωμένη πετσέτα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο δράστης σκούπισε και τα χέρια του φεύγοντας!

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να αποδεικνύει ότι το έκανε άλλος» είπε η εισαγγελική λειτουργός, ζητώντας την ενοχή του 52χρονου Αλβανού χωρίς ελαφρυντικό, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο, το οποίο και του επέβαλε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Κατά της απόφασης αυτής του δικαστηρίου, ο αλλοδαπός καταδικασθείς άσκησε έφεση η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις 18 Μαρτίου 2019.
Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής.