Στα χαρακώματα η Ιερά Μονή Πάτμου και ο Δήμος Λέρου, με έπαθλο το νησί των Λεβίθων

Στα χαρακώματα η Ιερά Μονή Πάτμου και ο Δήμος Λέρου, με έπαθλο το νησί των Λεβίθων

Στα χαρακώματα η Ιερά Μονή Πάτμου και ο Δήμος Λέρου, με έπαθλο το νησί των Λεβίθων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 343 ΦΟΡΕΣ

Tου δημοσιογράφου Νίκου Μελιανού στο patmostimes.gr

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Μονής Πάτμου και Δήμου Λέρου με έπαθλο το νησί των Λεβίθων το οποίο η μεν Μονή προσπαθεί να κρατήσει νόμιμα στην κατοχή της, ο δε Δήμος Λέρου με μη νομότυπο τρόπο διεκδικώντας το για να το ενοικιάσει σε εταιρεία ω ιδιοκτήτης να είναι εκείνος, για εγκατάσταση αιολικού πάρκου 30 ανεμογεννητριών μια επένδυση συνολικού κόστους 800.000.000 ευρώ με κέρδος ανταποδοτικών τελών για τους δήμους Λέρου και Αστυπαλαίας 10 εκατ. ευρώ κατ έτος.

Είναι πολλά τα λεφτά και με τόσα λεφτά, πολλά γίνονται . Φυσικά όταν τέτοιες επενδύσεις γίνονται σε δικό σου χώρο δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν όμως ανήκει στην Μονή Πάτμου πρέπει να χρησιμοποιηθούν γήινες μεν σατανικές πατέντες δε για να βγει από το παιγνίδι.

Και φυσικά έγινε το αυτονόητο. Χωρίς να υπάρχει επαφή με τη Μονή ο δήμος Λέρου ενοικίασε σε συγκεκριμένη εταιρεία 2.537,6 στρέμματα επί της βραχονησίδας Λέβιθα η οποία όμως ανήκει στη Μονή της Πάτμου, για εγκατάσταση Α.Π.Ε. με ορίζοντα έναρξη των εργασιών το 2020 , με ότι συνέπειες συνεπάγεται στο φυσικό και ζωικό περιβάλλον.

Φυσικά η μονή δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το αυτονόητο. Δηλαδή να προστατέψει και να διασφαλίσει τα απ΄ αιώνων κεκτημένα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα προερχόμενα από αυτοκρατορικές δωρεές μέσω των χρυσοβούλων των: Αλέξιου Κομνηνού το 1088, Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου το 1289, Ανδρονίκου Γ΄ Παλαιολόγου, το 1329, διαφόρων σουλτανικών βερατίων καθώς και άλλων Οθωμανικών εγγράφων του Αβδούλ Μεχμέτ του 1844 καθώς και Ιταλικών εγγράφων.

Ο δήμος Λέρου τα γνωρίζει αυτά αφού το αεροδρόμιο στο Παρθένι της Λέρου έχει γίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία της Μονής και που έχει δωρηθεί και από αυτήν όπως και ο χώρος σε παραπλήσια περιοχή για την κατασκευή ειδικού ελικοδρομίου στρατιωτικού, αλλά και τομέα υγείας, χαρακτήρα.

Κάτι έχει συμβεί εκεί στη Λέρο. Όποιος νομίζει ότι φωνασκεί, έχει δίκιο. Άλλως δεν εξηγείται το γεγονός ότι επειδή η περιοχή Λεβίθων διοικητικά ανήκει στην Λέρο, θεωρήθηκε ότι και ιδιοκτησιακά ανήκει στο δήμο του νησιού. Οποία πλάνη.

Βέβαια η Μονή όπως αναφέραμε δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Η νομική της σύμβουλος Μαρία Λιακόγκωνα έκανε μια καταπληκτική δουλειά, συντάσσοντας αγωγή εναντίον του Δήμου Λέρου, επίδοξο ιδιοκτήτη της μοναστηριακής περιουσίας, και αφού η Μονή πήρε και την άδεια του πατριάρχη, καθόλου απίθανο να απεστάλη για έγκριση και η αγωγή της δικηγόρου και κατετέθη αυτή η αγωγή από την δικηγόρο που ειρήσθω εν παρόδω, το επαναλαμβάνω και έχει σημασία, έκανε πολύ καλή δουλειά, στις 3-2-2015 στο πρωτοδικείο Κω ενώ ως πρώτη δικάσιμος ορίστηκε η 22-9-2015 το οποίο τελικά την εκδίκασε στις 18-9-2018 μετά από συνεχείς αναβολές.

Αν και έχουν περάσει 7 μήνεςδεν έχει βγει ακόμη η απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα καθυστερήσει και άλλο και αυτό απορρέει από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ούτε καν η διάσκεψη των δικαστών για να αποφασίσουν.

Πάντως κύκλοι της Μονής ανέφεραν πως είναι σε εγρήγορση και για οποιαδήποτε αμφισβήτηση της περιουσίας της Μονής θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα- αν ξεκινήσουν εργασίες – αφού θα υπάρχει εκκρεμοδικία, ενώ δεν απέκλειαν την προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, σε περίπτωση που κάποιος «διαβολάκος βάλει την ουρά του» όπως έγινε με τα Μετέωρα που κέρδισαν αντίστοιχου τύπου υποθέσεις.
Από εδώ όμως αρχίζει το κυρίως πιάτο της υπόθεσης.

Ο δήμος Λέρου προέβη σε ενέργειες που διετάραξαν την κυριότητα της ιεράς Μονής και μπροστά στην κατάρρευση του σχεδίου της επένδυσης, αποστέλλει γράμμα στο πατριαρχείο, προφανώς αιτούμενος έλαιος και καταγγέλλοντας τη Μονή και ω του θαύματος! Η ωραία κοιμωμένη ξυπνάει από το λήθαργο.

Και ενώ τόσα και τόσα προβλήματα υπάρχουν στην Πάτμο που θα μπορούσαν να είχαν βρει λύση με την παρέμβαση του Πατριαρχείου αυτό ασχολήθηκε με την μεγάλη επένδυση των 800 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν από αυτό είχαμε: 24 χρόνια να έλθει ο Πατριάρχης στην Πάτμο, είχαμε παρεμβάσεις για να παραχωρήσει η Μονή, εκκλησία σε καθολικούς την οποία απέτρεψαν οι πιστοί της Πάτμου, έχομε την υποβάθμιση της Πατμιάδας που πάει για κλείσιμο και είχαμε και την επιβολή της ψήφισης του νέου κανονισμού της Μονής κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του πατριαρχείου.

Τόσον καιρό δεν γινόταν τίποτε. Τώρα τι έγινε; Δόθηκε εντολή την υπόθεση αυτή να την αναλάβουν νομικοί δικοί του χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Εμείς να τους υπενθυμίσουμε ότι αυτό που πάει να γίνει πρόκειται να καταστρέψει το περιβάλλον και το οικοσύστημα την προστασία του οποίου κάποτε υποστήριζε ο Πατριάρχης συμμετέχοντας σε συμπόσια κρουαζιέρες στον Αμαζόνιο, στον Νείλο, στον Καναδά και αλλαχού.

Τι στ΄ αλήθεια συμβαίνει Παναγιώτατε:

Γιατί αυτό΄το όψιμον ενδιαφέρον; Ενδιαφέρεστε για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; Γιατί δεν ενδιαφερθήκατε και για την οικολογική ανάπτυξη της Πάτμου;

Γνωρίζετε ότι εδώ και 200 χρόνια η Μονή της Πάτμου ενοικιάζει στην οικογένεια Καμπόσου το νησί, το οποίο η αρμόδια αρχή χαρακτήρισε ακατοίκητο σε μια από τις τελευταίες απογραφές για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός;

Πάντως εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Το λέμε δε αυτό, επειδή και ο δήμαρχος Λέρου θα έπρεπε να γνωρίζει αν δεν το γνωρίζει ας το διαβάσει πως έγγραφο του 1876 (23-9-1876) σε απόδειξη πληρωμής της Μονής στη δημογεροντία Πάτμου με σφραγίδα της Οθωμανικής κυριαρχίας και με αριθμό πρωτ. 191 δηλώνεται ότι η Μονή πληρώνει φόρο για τα κτήματα της τόσο στην Πάτμο όσο και στα νησίδια, Λειψώ, Ναρκιοί, Λέβιθα κ.λ.π. Αν τα γνώριζε αυτά θα προέβαινε σ΄αυτές τις πράξεις;

Όλα αυτά βγήκαν στο φως μετά από δημοσίευμα ιστοσελίδας ότι το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση και ότι πρόκειται να ξεκινήσει και παρατίθεται και δελτίο τύπου της εταιρείας στο οποίο αναφέρεται ως ορίζοντας έναρξης των εργασιών το 2020 κ.λ.π.

Πάντως με μια προσεκτικότερη ματιά του δημοσιεύματος και καλύτερο διάβασμα και μετά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα διαπιστώσει κάποιος πως περισσότερο αυτή τη στιγμή πρόκειται για ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΡΟΥΚΕΤΑ παρά για το ζήτημα νέου έργου.

Το αναφέραμε δε αυτό επειδή σε περίπτωση που γίνει δεκτή αυτή η αγωγή τη ς Μονής κατά του Δήμου Λέρου θα απειλείται ο νόμιμα εκπρόσωπος του με προσωπική κράτηση 6 μηνών για κάθε διατάραξη ή επέμβαση που θα επιχειρηθεί υπ΄αυτού κατά παράβαση της.

Όσο αφορά το Πατριαρχείο θα περιμένομε μια απάντηση με τους λόγους που το ώθησαν να κάνει αλλαγή στην νομική εκπροσώπηση της Μονής στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μήπως η συγκεκριμένη δικηγόρος ήταν τόσο σκληρή που δεν υπέκυψε και δεν εξυπηρετούσε αλλότρια συμφέροντα;

Μήπως η θαυμάσια δουλειά που έκανε ενόχλησε και εμπόδιζε τα σχέδια ορισμένων;
Ο καιρός θα δείξει.

Ευχόμαστε η εσχάτη πλάνη να μην είναι χειρότερη από την πρώτη. Για το καλό όλων, κυρίως του Πατριαρχείου.

Υ.Γ. Μήπως θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι επιστολές οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ Δήμου Λέρου και Πατριαρχείου; Λέμε μήπως ……Για να δούμε επιτέλους τι διημείφθη μεταξύ των δύο πλευρών

Διαβάστε ακόμη

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου

Επεισόδιο με τραυματισμό στο νησί της Πάτμου μετά από συμπλοκή με δύο ανήλικους

Για βιασμό 71χρονης στην Πάτμο κατηγορείται 29χρονος αλλοδαπός

Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο»

"Χτύπησαν" στην Πάτμο οι απατεώνες που ζητούν χρήματα από γονείς για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους