Ηλίας Τσαβαρής: «Σύμη, Ιανουάριος 2026 μΧ - Τα επιτεύγματα του μικρού ακριτικού νησιού»

Ηλίας Τσαβαρής: «Σύμη, Ιανουάριος 2026 μΧ - Τα επιτεύγματα του μικρού ακριτικού νησιού»

Ηλίας Τσαβαρής: «Σύμη, Ιανουάριος 2026 μΧ - Τα επιτεύγματα του μικρού ακριτικού νησιού»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1736 ΦΟΡΕΣ

'Αρθρο του υποψήφιου δημάρχου Σύμης, Ηλία Τσαβαρή

Τροφή για σκέψη

Σύμη, Ιανουάριος 2026 μΧ

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο τον Σεπτέμβρη του 2023, και εξαιτίας των βόρειων ανέμων, πέρασε στην κοιλάδα της Νανούς και κατακαίοντας πεύκα και κυπαρίσσια έσβησε στη θάλασσα, αφού δεν υπήρχε μέριμνα για πυροπροστασία Όλη η κοιλάδα κάηκε. Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς το αποτέλειωσαν οι καταρρακτώδεις βροχές του Νοεμβρίου του 2024, που αν και ήταν πολύ ηπιότερες από εκείνες του 2017 παρέσυραν τόνους λάσπης και πέτρας. Μετά και από αυτό η παραλία της Νανούς καταστράφηκε ανεπανόρθωτα.

Από την άνοιξη του 2025 η γειτονική χώρα βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση και έκλεισε τα σύνορα της με την ΕΕ. Κανένας πολίτης δεν επιτρέπεται να ταξιδεύσει στο εξωτερικό. Οι επαγγελματίες του νησιού, η οικονομία, σε απόγνωση. Μετά την περυσινή περιβαλλοντική τραγωδία, ο τουρισμός περνάει δυσκολίες. Η δυσωδία από το ανεπαρκές αποχετευτικό σύστημα στο Γιαλό κ την έλλειψη τουριστικού προγράμματος είναι η αιτία που οι αφίξεις των κότερων σπανίζουν. Στο Χωριό, το Πέδι και το Γιαλό επικρατεί ερημιά.

Η προσπάθεια να τονωθούν οι περιφερειακοί οικισμοί του νησιού με νέους δρόμους απέτυχε. Οι δρόμοι χαράχτηκαν χωρίς σχεδιασμό και χωρίς πρόβλεψη για στάθμευση. Τίποτε δεν θυμίζει την γραφική Σύμη του 1980. Επιπλέον, μελέτη του Πολυτεχνείου δείχνει ότι οι κάτοικοι του νησιού είναι εκτεθειμένοι σε υψηλά ποσοστά διοξινών και PCBs από την καύση των σκουπιδιών που συνεχίζεται

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε άρθρο δείχνοντας σαν παράδειγμα προς αποφυγή την Σύμη ως τουριστικό πρότυπο, „ο Ίκαρος έπεσε“ είναι ο τίτλος του άρθρου. Έλλειψη σχεδιασμού, έλλειψη υποδομών, έλλειψη στρατηγικού σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης, μηδενική περιβαλλοντική προστασία, εξάρτηση αποκλειστικά από τον Τουρισμό: αυτό είναι το μίγμα αποτυχίας που πρέπει να παραδειγματίζει και να αποφεύγεται, ήταν το μήνυμα της εφημερίδας.

Καθημερινά σκηνές συναισθηματικής φόρτισης εκτυλίσσονται στην αποβάθρα του νησιού. Η οικονομία εξαρτημένη αποκλειστικά από τον Τουρισμό έχει καταρρεύσει. Δεκάδες νέοι άνθρωποι ετοιμάζονται να αφήσουν για πάντα το νησί αφήνοντας πίσω τους μόνο τους συνταξιούχους γονείς τους και τους υπάλληλους του Δήμου και των λιγοστών Δημόσιων Υπηρεσιών που έχουν ακόμη δουλειά.

Ο πληθυσμός του νησιού μέσα σε ένα χρόνο έχει λιγοστέψει κατά 600 άτομα. Ενδέχεται να κλείσει το σχολείο στο Χωριό ελλείψει μαθητών. Το χωριό κ το πεδι εγκαταλειμμένα κ ερειπωμένα

Το μέλλον φαίνεται ζοφερό….

Σύμη, Ιανουάριος 2026 μΧ

Το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου της Σύμης για την „βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη“ βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με το βραβείο αυτό αναγνωρίζονται οι προσπάθειες όλων των κατοίκων της ακριτικής Σύμης να υλοποιήσουν αυτά που δεσμεύτηκαν. "Η Σύμη είναι το πρότυπο ανάπτυξης σε όλο το Ελληνικό Αρχιπέλαγος“, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας.

Δύο νέες εταιρείες start-ups που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον αποφάσισαν συμβολικά να ορίσουν την έδρα τους στο νησί. Η Σύμη κατάφερε μέσα σε 6 χρόνια να μηδενίσει τις εκπομπές CO2, και παράλληλα να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες μεθόδους αφαλάτωσης. Το νησί απέκτησε πόσιμο νερό, έτσι δεν αναγκάζεται η γιαγιά στο βιγλι να τραβά το πλαστικό …στον καινούργιο δρόμο που φτιάχτηκε Είμαστε γοητευμένοι με την Φύση και το Περιβάλλον του νησιού, και η απόφασή μας έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα“, δήλωσε ο Νορβηγός επιχειρηματίας που κατασκευάζει συστήματα αφαλάτωσης με συνδυασμό ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών.

"Γιατί η Σύμη είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων“, αυτή την απάντηση έδωσε ο Έλληνας επιχειρηματίας της start-up που διαχειρίζεται ανακυκλωμένο πλαστικό, όταν ρωτήθηκε γιατί διάλεξε έδρα της εταιρίας του την Σύμη.

Το ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης μαζί με την παραγωγή πόσιμου νερού όχι μόνο έδωσαν δουλειά σε νέους από το νησί, αλλά έδωσαν και σημαντική ώθηση στον Τουρισμό και την Βιώσιμη Κτηνοτροφία και Γεωργία. Οι παλιές αναβαθμίδες της Σύμης στο Πέδι αναγεννήθηκαν. Είχαμε σχεδόν 17 χρόνια να δούμε την Σύμη μας καθαρή από γωνιά σε γωνιά δήλωσαν οι κάτοικοι. Οργανικά γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας παράγονται και εξάγονται σε επιλεγμένα σημεία της Ρόδου και της Αθήνας. „Του χρόνου θα παράξουμε και οργανικό κρασί αναγεννώντας τα αρχαία αμπέλια στο κέντρο του νησιού, το Συμιακό κρασί θα γίνει εξίσου διάσημο με το περίφημο μέλι μας που εξάγεται στα πιο ακριβά delicatessen της Αθήνας και της Ρόδου“, δήλωσε ντόπιος επιχειρηματίας.

Τα εργατικά χέρια στο νησί δεν φτάνουν. Αρκετοί νέοι άνεργοι με Συμιακές ρίζες από την Αθήνα και το Πειραιά αποφάσισαν να επιστρέψουν στο νησί. Το Χωριό και το Πέδι γέμισαν κόσμο, μετά από την εγκατάλειψη , άνοιξε το παλιό φαρμακείο κ λειτούργησε το μουσείο τα γκρουπ ανεβαίνουν ξανά ,12 μαγαζιά άνοιξαν τα τελευταία 2 χρόνια κ το εντυπωσιακό καθαρό κ φωτισμένο.

Η καλή στράτα πήρε ξανά ζωή κ όλο κ πετάγονται νέες επιχειρήσει. Να πεις κ για το πεδι, μετά από την εποχή του Σύμη 1 πλεύρισε καράβι στην ανακαινισμένη προβλήτα του .Χαμόγελα στους κατοίκους του πεδιου που ένιωσαν ξανά πολίτες ίδιας κατηγορίας. Τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν τα καλύτερα τα τελευταία 100 χρόνια στη Σύμη. Από το Γιαλό μέχρι το Πέδι και το Νημποριό, οι δρόμοι φωτίστηκαν και στολίστηκαν. Ακόμη και φίλοι του νησιού αποφάσισαν να περάσουν τις γιορτινές μέρες στο νησί.

Ο Δήμος ζήτησε την ίδρυση επιπλέον Λυκείου και Δημοτικού στο Χωριό για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η αύξηση του πληθυσμού επιτρέπουν την άσκηση του επαγγέλματος του ιδιώτη γιατρού, και το Ιατρικό Κέντρο έχει αναβαθμιστεί.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε άρθρο αφιερωμένο στα επιτεύγματα του μικρού ακριτικού νησιού: αλληλεγγύη, ιατρική περίθαλψη περιβαλλοντική ευαισθησία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, ισόρροπη ανάπτυξη με ατμομηχανή τον Τουρισμό υψηλής ποιότητας είναι η συνταγή της επιτυχίας κατά τον βρετανό δημοσιογράφο.

"Ο Τουρισμός διαρκεί πλέον 9 μήνες“, δήλωσε ο πρόεδρος των Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού.

"Το ήπιο κλίμα του νησιού μας, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ κυρίως ο θρησκευτικός τουρισμός προσελκύει τουρίστες από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο". Με αυτό το „συγκριτικό πλεονέκτημα“ και την ελάχιστη απόσταση από το αεροδρόμιο της Ρόδου, η Σύμη κατάφερε να αλλάξει πολλά.

Τι μπορούμε να αποτρέψουμε η να επιτύχουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Έχετε την δύναμη στα χέρια σας.

Εσείς αποφασίζεται το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας.

Και η Σύμη μας μπορεί.

Διαβάστε ακόμη

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο

Νικητιάδης στη Βουλή: «Χωρίς γιατρό η Σύμη. Στο έλεος του Θεού οι κάτοικοι»

Διακρίσεις μαθητριών της Σύμης στον Εθνικό Τελικό του Διαγωνισμού “Young Business Talents”