Στο 40% η ποσόστωση γυναικών και στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές

Την αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές ανά εκλογική περιφέρεια σχεδιάζει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Ήδη, το 40% έχει προβλεφθεί για τη συμμετοχή γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το νέο νομοσχέδιο ανεβάζει στο ίδιο ποσοστό τη συμμετοχή τους και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.
«Σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο θα υπάρξει αλλαγή. Στον «Κλεισθένη» ήδη προβλέπεται η ποσόστωση για τη συμμετοχή των γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.[…] Αυτό που διεκδικούμε και μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να κάνει και καμπάνια προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή τι: αφενός μεν να προτρέπει τις γυναίκες να συμμετέχουνε σε ψηφοδέλτια και στην αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές και να μην μπαίνουν οι γυναίκες, να μου επιτρέψετε να πω, σαν «παραγεμίσματα», και από την άλλη πλευρά, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, να προτρέπει (η καμπάνια) να ψηφίζονται οι γυναίκες. Γιατί έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο: ότι γυναίκες δεν ψηφίζουν και δεν στηρίζουν γυναίκες», εξήγησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο ρ/σ «Πρακτορείο 104,9».

Όπως ανέφερε, «το 40% υπάρχει (στους Δήμους), εξάλλου είναι τουλάχιστον 40%, και μπαίνει τώρα και στις Εθνικές Εκλογές με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, το 40% θα υπολογίσετε, όχι ανά την Επικράτεια, αλλά ανά εκλογική Περιφέρεια».