Οι Τούρκοι αγοράζουν παράνομα γη σε στρατηγικά σημεία της Λέρου

Οι Τούρκοι αγοράζουν παράνομα γη σε στρατηγικά σημεία της Λέρου

Οι Τούρκοι αγοράζουν παράνομα γη σε στρατηγικά σημεία της Λέρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2360 ΦΟΡΕΣ

Των Αλ. Κόντη & Δ. Πανανού
στη “Realnews”

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με παράνομες αγορές εκτάσεων εθνικής σημασίας από Τούρκους επιχειρηματίες, παίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο νησί της Λέρου.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο από υπεράκτιες εταιρείες, τρεις διαφορετικοί Τούρκοι υπήκοοι έχουν δαπανήσει υπέρογκα ποσά για τα δεδομένα του νησιού, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οικόπεδα σε ευαίσθητα και στρατηγικά σημεία του.

Οι αγορές είναι παράνομες εξαιτίας του γνωστού νόμου περί δικαιοπραξιών, ο οποίος -για λόγους εθνικού συμφέροντος- απαγορεύει την πώληση ιδιοκτησιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στους νομούς που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, εφόσον οι αγοραστές είναι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν κατορθώσει να παρακάμψουν τις διατάξεις του νόμου, επιστρατεύοντας μια σειρά από υπεράκτιες εταιρείες, αλλά και Έλληνες ενδιάμεσους. Από το 2015 και έπειτα, οι εταιρείες -”βιτρίνα” που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι έχουν προβεί σε τουλάχιστον επτά διαφορετικές αγορές, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση της “Realnews”. Οι αγορές αφορούν οικόπεδα με συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 16,4 στρέμματα. Το ποσό που δαπανήθηκε για να περιέλθουν οι εκτάσεις αυτές στη διάθεση των τουρκικών συμφερόντων είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Λέρου. Σύμφωνα με τα πωλητήρια συμβόλαια, για τα οικόπεδα εμβαδού 16.383,48 τετραγωνικών μέτρων που αγόρασαν στη Λέρο, οι Τούρκοι επιχειρηματίες ξόδεψαν συνολικά 2.940.000 ευρώ!

Μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος του θέματος είναι τα ακριβή σημεία της Λέρου, όπου βρίσκονται οι εκτάσεις που έχουν πωληθεί. Τα οικόπεδα βρίσκονται στην ανατολική και βόρεια περιοχή του νησιού, σε σημεία όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ναύσταθμοι, παρατηρητήρια, αλλά και λιμένας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα τουρκικά παράλια. Οι πέντε από τις επτά εκτάσεις που έχουν αγοραστεί από τους Τούρκους επιχειρηματίες, βρίσκονται γύρω από τον κόλπο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας, στα ανατολικά, ενώ οι άλλες δύο προσδιορίζονται στα βόρεια του νησιού, κοντά στον αερολιμένα.

Αν και οι πρώτες αγορές έγιναν το 2015, η προσπάθεια των Τούρκων να αποκτήσουν εκτάσεις στη Λέρο χρονολογείται τουλάχιστον από το 2013. Ένας από τους επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα, που εντέλει έγινε ιδιοκτήτης οικοπέδων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, είχε κατά το παρελθόν προσπαθήσει να αγοράσει και άλλα ακίνητα στο νησί. Πριν δημιουργήσει τις υπεράκτιες εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθούν οι παράνομες αγορές, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε βάλει ως “μπροστινούς” πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό του συγκεκριμένου Τούρκου επιχειρηματία. Μάλιστα, μέσω τρίτων, είχε αποπειραθεί να αγοράσει ακόμα και... βραχονησίδα!

Το ιστορικό
Στα τέλη του 2013, Τούρκος επιχειρηματίας εκφράζει το ενδιαφέρον του για την αγορά μεγάλης έκτασης γης και κατοικίας στην Αγία Μαρίνα της Λέρου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου και του παρατηρητηρίου του Ναυτικού. Στον ίδιο κόλπο συνηθίζουν να “δένουν” σκάφη αναψυχής από την Τουρκία και είναι γνωστό ότι συχνάζουν Τούρκοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας υποβάλλει και επισήμως αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αγορά οικοπέδου 1.000,33 τ.μ. στον οικισμό Άλιντα. Μετά την τροποποίηση που έγινε το 2011, ο νόμος των δικαιοπραξιών προβλέπει ότι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν εκτάσεις στα νησιά και στην παραμεθόριο, εφόσον δηλώσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλου να τις αξιοποιήσουν και λάβουν τη σχετική έγκριση. Στην πρώτη του προσπάθεια, η αγοραπωλησία δεν προχωρά, γιατί η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) εισηγείται αρνητικά στην αίτησή του. Στη δεύτερη προσπάθεια χρησιμοποιεί Έλληνα ενδιάμεσο, ο οποίος ενεργεί ως αντίκλητος πέντε Ιταλών υπηκόων, που δεν δεσμεύονται από τον παραπάνω νόμο, δίχως ωστόσο να προχωρήσει σε αγορά. Έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, διερευνά την προοπτική αγοράς βραχονησίδας κοντά στη νησίδα Μαράθι του συμπλέγματος Αρκιοί, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται και για ένα παλαιό κτίσμα στην περιοχή Παρθένι Λέρου, που βρίσκεται σε ερημικό κολπίσκο κοντά στον αερολιμένα, στο στρατόπεδο, στο παρατηρητήριο του Ναυτικού και στο ναυπηγείο της περιοχής.

Στα τέλη του 2013, Τούρκος επιχειρηματίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά μεγάλης έκτασης γης και  κατοικίας στην Αγία Μαρίνα της Λέρου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου και του παρατηρητηρίου του Ναυτικού
Στα τέλη του 2013, Τούρκος επιχειρηματίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά μεγάλης έκτασης γης και κατοικίας στην Αγία Μαρίνα της Λέρου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου και του παρατηρητηρίου του Ναυτικού

Οι προσπάθειές του να αποκτήσει γη στη Λέρο θα ευοδωθούν περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα.
Στις 13 Φεβρουαρίου του 2015, ο Τούρκος επιχειρηματίας ιδρύει την εταιρεία B&T Properties Ltd, με έδρα την Κύπρο και με αντικείμενο τις επενδυτικές εργασίες. Διευθυντής της εταιρείας ορίστηκε η εταιρεία Greakero Consulting Ltd και γραμματέας η Hakamon Services Ltd. Λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Ιουνίου του 2015, η B&T Properties Ltd προβαίνει στην αγορά ακινήτου από τους Έλληνες ενδιάμεσους έναντι του ποσού των 153.000 ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 1.332,00 τ.μ., στο οποίο βρίσκεται οικία 164,16 τ.μ., με ανεξάρτητο ισόγειο κτίσμα 47,78 τ.μ. στη θέση Καμαράκι, εντός του οικισμού Αλίντων Λέρου.
Η Β&Τ Properties Ltd συνεχίζει τις αγορές της στη Λέρο. Εντός του 2016, στην περιοχή Καμαράκι, η υπεράκτια εταιρεία αγοράζει οικόπεδο 2.386 τ.μ., έναντι 160.000 ευρώ. Επιπλέον, στις 16 Μαρτίου του 2017, η εταιρεία AT210 Properties Limited, συμφερόντων του ίδιου Τούρκου επιχειρηματία, η οποία ιδρύθηκε το 2016 με έδρα την Κύπρο, επενδύει το ποσό των 300.000 ευρώ για να αγοράσει έκταση λίγο μεγαλύτερη των επτά στρεμμάτων στο βόρειο μέρος του νησιού.

Το οικόπεδο έχει εμβαδόν τα 7.019,66 τ.μ. και βρίσκεται στη θέση Μπλεφούτι, πολύ κοντά στον Δημοτικό Αερολιμένα της Λέρου. Ακόμη, στις 29 Μαρτίου του 2016, ο 23χρονος τότε γιος του Τούρκου επιχειρηματία ιδρύει την εταιρεία D.T. Properties Ltd με έδρα την Κύπρο και αντικείμενο τις επενδυτικές εργασίες. Διευθυντής της εταιρείας ορίζεται η Epssona Consultants Ltd και γραμματέας η Greakero Consulting Ltd. H D.T. Properties Ltd, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μέσω των Ελλήνων ενδιαμέσων, προχωρά στις 7 Σεπτεμβρίου του 2016 στην αγορά οικοπέδου έκτασης 1.932,25 τ.μ. που βρίσκεται και αυτό στη θέση Καμαράκι, εντός του οικισμού Αλίντων.

Ιστορική οικογένεια
Ο δεύτερος Τούρκος που παρανόμως αγοράζει εκτάσεις στη Λέρο, χρησιμοποιώντας υπεράκτιες εταιρείες, έχει καναδική υπηκοότητα και είναι επιχειρηματίας μεγάλου βεληνεκούς, καθώς ανήκει σε ιστορικά εύπορη οικογένεια της γειτονικής χώρας.

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, οι Έλληνες ενδιάμεσοι που είχαν μεσολαβήσει και για τον πρώτο Τούρκο επιχειρηματία πωλούν ακίνητο και πιο συγκεκριμένα υπό ανέγερση οικοδομή συνολικής έκτασης 1.350 τ.μ. στη θέση Τριανταφυλλιές, εντός των ορίων του οικισμού Κριθώνι, αξίας 150.000 ευρώ, στην εταιρεία Dabhill Ltd, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία Dabhill Ltd επισήμως ανήκει σε μια άλλη εταιρεία, την Calgonit International Establishment. Ο βασικός μέτοχος της τελευταίας, όμως, είναι ο καναδικής υπηκοότητας Τούρκος επιχειρηματίας. Αυτός κατέβαλε μέσω λογαριασμού που διατηρούν στη Royal Bank of Scotland το ποσό της αγοράς σε λογαριασμό που διατηρούν οι Έλληνες μεσάζοντες στην ελβετική τράπεζα Julius Baer Bank.
Λίγους μήνες πριν, στις 30 Ιουνίου 2016, ο ίδιος Τουρκοκαναδός επιχειρηματίας είχε αγοράσει μία ακόμα έκταση, δίχως τη συμβολή του Έλληνα διαμεσολαβητή. Η εταιρεία Dabhill Ltd απέκτησε αγροτεμάχιο 2.663,57 τ.μ. με τα εντός αυτού παλαιά κτίσματα στη θέση Κριθώνι-Αγ. Νικήτας Λέρου έναντι του μυθικού ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ!

Τα συμβόλαια για τις παράνομες και ύποπτες αγοραπωλησίες εκτάσεων στη Λέρο συνάπτονται σε δύο συγκεκριμένα συμβολαιογραφικά γραφεία, που βρίσκονται στο νησί και στην Αθήνα. Οι πληροφορίες της “R” αναφέρουν ότι υπάρχει και μία ακόμα έκταση που αγοράστηκε με τον ίδιο τρόπο, μέσω υπεράκτιας εταιρείας, για να καταλήξει επίσης στην κατοχή ενός τρίτου Τούρκου επιχειρηματία.

Το εν λόγω συμβόλαιο φέρεται να συνάφθηκε σε συμβολαιογραφείο της Μυτιλήνης και αφορά αγροτεμάχιο που αγοράστηκε έναντι 325.000 ευρώ στην περιοχή Παρθένι, στα βόρεια του νησιού, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.
Συνδετικός κρίκος μεταξύ και των τριών Τούρκων επιχειρηματιών φέρεται πως είναι οι Έλληνες που λειτουργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα σε πωλητές ακινήτων και υπηκόους Τουρκίας, βοηθώντας τους να παρακάμψουν τον νόμο περί δικαιοπραξιών.

Οι ίδιοι φαίνεται πως έχουν επανεπενδύσει μέρος των χρημάτων που έχουν αποκομίσει από τις αδιαφανείς συναλλαγές τους με τους Τούρκους επιχειρηματίες, αγοράζοντας οι ίδιοι και άλλες εκτάσεις στη Λέρο. Το 2016 προβαίνουν σε αγορά ακινήτου 3.600 τ.μ. στον οικισμό Κριθώνι, αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ και δηλωθείσας αξίας 90.000 ευρώ, καθώς και έκτασης 1.932,25 τ.μ. στον οικισμό Αλίντα αξίας 58.000 ευρώ. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, αγοράζει οικόπεδο έκτασης 2.184 τ.μ. και πάλι στον ίδιο οικισμό αξίας 87.360 ευρώ.

Η υπόθεση έχει περιέλθει στην προσοχή λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, στη Λέρο, αλλά και σε άλλα νησιά, να έχουν γίνει ακόμα περισσότερες αγορές ιδιοκτησιών, από εταιρείες που ανήκουν σε τουρκικά ενδιαφέροντα.

Διαβάστε ακόμη

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει

Στη Λέρο εν όψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Ιρακινός με σφυρί και μαχαίρι τραυμάτισε συμπατριώτη του

43 μετανάστες εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς στα παράλια της Λέρου

Ξεκίνησε η κατασκευή των χαλικοπασσάλων στο λιμενικό έργο στα Αλιντα της Λέρου

Η Λέρος η επόμενη στάση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων