Στεργία Έψιμου: 2.500 νέους και επαγγελματίες έχει εκπαιδεύσει η ΑΝΚΟ

Στεργία Έψιμου: 2.500 νέους και επαγγελματίες έχει εκπαιδεύσει η ΑΝΚΟ

Στεργία Έψιμου: 2.500 νέους και επαγγελματίες έχει εκπαιδεύσει η ΑΝΚΟ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1499 ΦΟΡΕΣ

Σημαντικό το έργο της στα τέσσερα χρόνια δραστηριότητάς της στο νησί

Σημαντικό είναι το έργο που έχει να παρουσιάσει η σχολή Ι.ΙΕΚ και Κ.Δ.Β.Μ. ΑΝΚΟ, στα 4 χρόνια που δραστηριοποιείται στο νησί μας, όπως τονίζει σε συνέντευξή της στη “Ροδιακή” η διευθύντρια της σχολής κ. Στεργία Έψιμου.
Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

Πώς κρίνετε τα πρώτα 4 χρόνια παρουσίας σας στην αγορά της Ρόδου;
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο της Ροδιακής κοινωνίας. Συνεπώς η Ρόδος είναι ιδιαίτερα απαιτητική στο κομμάτι αυτό και αναζητά την ποιότητα. Από την άλλη πλευρά η φιλοσοφία της Anko είναι η πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Ως εκ τούτου από την αρχή υπήρξε απόλυτη σύγκλιση των αναγκών της Ρόδου με το προϊόν της Anko. H πορεία τα πρώτα 4 χρόνια ήταν και είναι εξαιρετική. Κάθε χρόνος είναι και καλύτερος με διαρκή εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Τώρα μάλιστα που οι απόφοιτοι μας έχουν αρχίσει να πληθαίνουν σε καίριες θέσεις εργασίας και να διαπρέπουν, τώρα λαμβάνουμε την ανταμοιβή της προσπάθειάς μας.
Πιο συγκεκριμένα, η Anko μέσα σε 4 χρόνια έχει εκπαιδεύσει στην Ρόδο 2.500 νέους και επαγγελματίες, έχει επηρεάσει θετικά και προσθέτει αξία στην τουριστική βιομηχανία, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, των σπουδαστών και των γονέων. Διαθέτει 65 καθηγητές - υψηλόβαθμα στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, έχει διεισδύσει την τοπική κοινωνία με συνεισφορά σε πολυάριθμα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με συλλόγους, επαγγελματικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς. Τέλος, όπως γνωρίζετε έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς, και προετοιμάζει το έδαφος για διεθνείς προοπτικές και σχέσεις.
Ως Anko έχουμε πολλά νέα σχέδια σε εξέλιξη, και ανυπομονούμε να ζήσουμε και τις αλλαγές των επόμενων ετών με την εκπαιδευτική κοινότητα και με την Δωδεκανησιακή κοινωνία.

Τι ζητά κατά την εμπειρία σας μια τουριστική επιχείρηση/ξενοδοχείο από έναν απόφοιτο σχολής τουριστικών επαγγελμάτων;
Όλοι στην αγορά αλλά και στις θεωρίες μάνατζμεντ μιλούν για ποιότητα, εταιρική κουλτούρα και αξίες. Έχουν μάλιστα δημιουργηθεί διαφημιστικά βίντεο ξενοδοχείων τα οποία δεν διαφημίζουν τις εγκαταστάσεις άλλα τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά. Αυτό το οποίο θέλω να πω, είναι ότι εξαιρετικές εγκαταστάσεις μπορούν όλοι να έχουν. Για να ξεχωρίσουμε πρέπει να έχουμε ξεχωριστούς ανθρώπους.
Οι επιχειρήσεις αναζητούν απόφοιτους με γνώσεις αλλά και ήθος, συνέπεια, ομαδικό πνεύμα. Η Anko εκπαιδεύει και καλλιεργεί όλες τις πτυχές της προσωπικότητας. Επιμένουμε ιδιαίτερα στην απόκτηση γνώσεων μέσα από ένα σύστημα συνδυασμού θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικής και πολιτισμικής προσφοράς. Όλοι οι καθηγητές μας είναι υψηλόβαθμα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων με συνεχή κατάρτιση πάνω στο αντικείμενό τους και μεταφέρουν άρτια την γνώση των βέλτιστων ξενοδοχειακών πρακτικών. Έτσι ο απόφοιτος της ΑΝΚΟ βγαίνει στην αγορά «έτοιμος για να εργαστεί», όχι μόνο από πλευράς γνώσεων, αλλά και από πλευράς επαγγελματικής νοοτροπίας.

Ποια από τις ειδικότητές σας είναι η πιο δημοφιλείς;
Όλες μας οι ειδικότητες καλύπτουν καίριες ανάγκες σε ζήτηση εργασίας με δυνατότητα σταδιοδρομίας όχι μόνο στην Ρόδο αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο Τουρισμός αναπτύσσεται διεθνώς. Ως εκ τούτου όλες μας οι ειδικότητες μας είναι εξαιρετικά δημοφιλείς με προσέλκυση σπουδαστών και από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς τους ελκύει το ιδιαίτερο μίγμα εκπαίδευσης της Anko, που προσφέρει καθηγητές μέσα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με ένα άρτια δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εγκαταστάσεις υλικά και εξοπλισμούς.
Στο ΙΕΚ, όπου οι σπουδές είναι διετείς, από τις δημοφιλέστερες ειδικότητες μας με υψηλή ζήτηση είναι η Μαγειρική-Αρχιμάγειρα, Ζαχαροπλαστική-Αρτοποιία, το Hotel Management και η Αισθητική. Ενώ στα ταχύρρυθμα επαγγελματικά τμήματα πάλι ξεχωρίζει η Μαγειρική και η Ζαχαροπλαστική, ενώ ακολουθούν μικρά τμήματα εξειδίκευσης όπως είναι τo Bartender & Barista, Housekeeping, Reception, F&b Management & Cost controlling.


Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο να βρει εργασία στον τουριστικό κλάδο;
Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τα ταλέντα του και την κλίση του αναζητά ή του ταιριάζει κάτι διαφορετικό. Για το λόγο αυτό έχουμε εντάξει στην Αnko δύο νέα μαθήματα, το «Career Project και το Organizational Behavior» με εξειδικευμένους Coachers και Facilitators. Τα μαθήματα αυτά είναι βιωματικά και έχουν στόχο να αναπτύξουν όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του σπουδαστή, να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση, να αποκτήσουν τα εφόδια για να διαμορφώσουν ένα σωστό βιογραφικό με ανάδειξη των ταλέντων που προσθέτουν αξία στον υποψήφιο εργαζόμενο, και δυνατότητα διεκδίκησης της κατάλληλης θέσης εργασίας. Έχουμε δε αναπτύξει ειδικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας των σπουδαστών και αποφοίτων κατά την εργασία τους, με διαρκή στήριξη σε όλη την επαγγελματική τους πορεία και ενημέρωση για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τους αποφοίτους σας ως προς τις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους; Είναι ευχαριστημένοι;
Το 95% των αποφοίτων μας ασχολείται με το αντικείμενο των σπουδών τους. Μάλιστα ήδη αρκετοί έχουν αναβαθμιστεί σε θέσεις ευθύνης, ή προϊσταμένων μέσα σε 1-3 χρόνια εργασίας.
Η επόμενη κίνηση της Anko είναι να προωθήσει τους σπουδαστές στην ολοκλήρωση σπουδών Bachelor στο εξωτερικό. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει την συμφωνία με ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο και ένα Γαλλικό κολλέγιο, όπου οι απόφοιτοι μας από το ΙΕΚ γίνονται δεκτοί στον 2ο ή στον 3ο χρόνο πανεπιστημιακών σπουδών. Επιπλέον, η Anko έχει ξεκινήσει την ίδρυση Συλλόγου Αποφοίτων με σκοπό αφενός τη δημιουργία διαχρονικών δεσμών μεταξύ τους και αφετέρου την επιπλέον υποστήριξη στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους.
Βέβαια, όλα ξεκινούν ήδη από τη Σχολή. Οι σπουδαστές κάνουν καριέρα σε αυτό που τους αρέσει διότι ήδη από τη Σχολή εκπαιδεύονται σε ένα περιβάλλον που τους αρέσει. Πέρα από τα όσα ήδη ανέφερα για την Anko, αυτό που μετρά ιδιαίτερα για τους σπουδαστές μας είναι η ομάδα των καθηγητών η οποία αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη των τουριστικών επιχειρήσεων με συνεχή κατάρτιση πάνω στο αντικείμενό τους. Οι σπουδαστές νιώθουν σιγουριά και άνεση με τους καθηγητές, τόσο λόγω των γνώσεων που λαμβάνουν από αυτούς αλλά και λόγω της πολύ καλής επικοινωνίας που υπάρχει μαζί τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχή ανατροφοδότηση από την πραγματική τουριστική αγορά, λόγω του ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα τουριστικό προορισμό, διεγείρει πάρα πολύ το ενδιαφέρον των σπουδαστών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι επιλέγουν την Anko και σπουδαστές από άλλα μέρη τις Ελλάδας.

Πώς κρίνετε το τουριστικό προϊόν της Ρόδου σήμερα;
Το τουριστικό προϊόν της Ρόδου σήμερα χρειάζεται συνεχή φροντίδα και δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί δεν μπορεί κανείς να επαναπαύεσαι. Είναι κατανοητό ότι ο τουρίστας σήμερα δεν αναζητά απλώς έναν ωραίο προορισμό με ήλιο και θάλασσα, αλλά μία μοναδική τουριστική εμπειρία που θα κουβαλά ως ανάμνηση και την οποία θα αναπαράγει πίσω στην πατρίδα του. Σε αυτό συμβάλλει όλη η τουριστική βιομηχανία. Από το Ξενοδοχείο που θα τον φιλοξενήσει, τον άνθρωπο που θα τον σερβίρει αλλά και από τη φιλικότητα του ντόπιου που θα συναντήσει στο δρόμο. Στόχος μας ως Anko είναι μέσα από την ολοκληρωμένη κατάρτιση που λαμβάνουν οι σπουδαστές μας αλλά και την επαγγελματική νοοτροπία που τους μεταφέρουμε, να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για την περαιτέρω βελτίωση αυτής της τουριστικής εμπειρίας που θα εισπράξει ο επισκέπτης του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα μας έχετε πει μέχρι τώρα, διακρίνω μια αυστηρότητα στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και τις αρχές της Σχολής. Αυτό πώς το παίρνουν οι σπουδαστές σας;
Η αλήθεια είναι ότι σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα παρατηρείτε έλλειψη ενός συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου. Σε εμάς δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Μία από τις αξίες της Anko είναι στην σχολή μας να παρέχουμε δίκαιες υπηρεσίες εκπαίδευσης. Μας ενδιαφέρει αρχικά ο κάθε σπουδαστής να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών τόσο για την προσωπικότητα του όσο και με βάση τις προσδοκίες του. Στην συνέχεια υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και υποχρεώσεων σε ότι αφορά τις απουσίες και τις επιδόσεις. Η Anko τηρεί σαφές σύστημα οργάνωσης και ελέγχου για την εφαρμογή του κανονισμού και των κυρώσεων.
Επενδύουμε δε αρκετά στα τεχνολογικά μέσα για την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μελών σπουδαστών, γονέων και καθηγητών. Όλη αυτή η διαδικασία εγγυάται ποιότητα στην εκπαίδευση και στις γνώσεις, μας ενδιαφέρει ο σπουδαστής της Anko να παρακολουθεί με συνέπεια όλα τα μαθήματα ώστε να αποκτήσει όλη την γνώση και ικανότητα. Το κυριότερο όμως είναι ότι καλλιεργεί επαγγελματική συνείδηση και συνέπεια. Για τον λόγο αυτό έχει ειπωθεί από επιχειρήσεις ότι «Οι σπουδαστές της Anko ξεχωρίζουν για την αφοσίωση τους στην δουλειά, την συνέπεια και τις γνώσεις τους.»

Η Σχολή σας έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, πράγμα σπάνιο για μια σχολή επαρχίας. Πώς το καταφέρατε;
Καθόλου σπάνιο και να συμπληρώσω και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Αναμετρόμαστε επί ίσοις όροις με άλλες σχολές της πρωτεύουσας αλλά και του εξωτερικού. Πρέπει να σταματήσει λοιπόν ο μύθος και να μην υποτιμούμε αυτό που είμαστε.
H Ρόδος & η Κως είναι η καρδιά του τουρισμού. Η ANKO λοιπόν βρίσκεται στην πηγή του Τουρισμού εκεί όπου γεννιέται το hospitality management και όλες οι συμπληρωματικές υπηρεσίες της γαστρονομίας και της ομορφιάς. Οι καθηγητές της σχολής μας είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες με υψηλό επίπεδο γνώσεων και μεγάλη εμπειρία, οι οποίοι μετεκπαιδεύονται διαρκώς. Επομένως, όλοι οι σπουδαστές της ΑΝΚΟ λαμβάνουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση ενώ ασκούνται στις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις δίπλα στους καλυτέρους μέντορες.
Η διάκριση σπουδαστών της ΑΝΚΟ είναι αναμενόμενη και προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και προκλήσεις στους σπουδαστές μας. Η διάκριση της ΑΝΚΟ σε διαγωνισμούς επιβεβαιώνει τη θέση μας στον εθνικό αλλά και στον διεθνή χάρτη των τουριστικών και ξενοδοχειακών σχολών.

Στεργία Έψιμου,  διευθύντρια Ι.ΙΕΚ  και Κ.Δ.Β.Μ. ΑΝΚΟ
Στεργία Έψιμου, διευθύντρια Ι.ΙΕΚ και Κ.Δ.Β.Μ. ΑΝΚΟ

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου