Χρηματοδοτείται με 2 εκατομμύρια ευρώ η αποκατάσταση της υπαίθριας αγοράς στο Λακκί Λέρου

Την ένταξη έργου για αποκατάσταση και ανάδειξη της υπαίθριας αγοράς στο Λακκί της Λέρου υπέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες της "Ροδιακής" η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα.

Το εν λόγω έργο θα έχει προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στο  πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να χρηματοδοτηθείι η αποκατάσταση του κτιρίου της Υπαίθριας Αγοράς που βρίσκεται στο Λακκί της Λέρου με σκοπό την επαναλειτουργία του, αυτή τη φορά ως Διαδραστικό Μουσείο Αγροδιατροφής.

Ειδικότερα, οι χώροι του μουσείου θα αναπτυχτούν σε πέντε (5) επίπεδα:

  • Στον ισόγειο χώρο, θα λειτουργεί η υποδοχή, η Ακαδημία, που θα φιλοξενεί εργαστήρια για την εκπαίδευση των επισκεπτών σε θέματα διατροφής, ένας ειδικός χώρος παιχνιδιού για τα σχολεία που θα επισκέπτονται το Μουσείο. καθώς και κυλικείο που θα προσφέρει τοπικά προϊόντα και πωλητήριο εκθεμάτων

 

  • Στον Α' Όροφο θα αναπτύσσεται ο κύριος χώρος της έκθεσης που θα επεκτείνεται και στο δώμα της λότζιας καθώς και στο δώμα του Β΄ ορόφου.

 

  • Στον Β΄ όροφο θα φιλοξενείται ο κήπος του Μουσείου (200 τ.μ.) με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

 

  • Στον Γ' όροφο του Πύργου θα διαμορφωθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου σχετικά με την ιστορία της Λέρου και τέλος στον Δ' όροφο θα διαμορφωθεί αίθουσα συνεδριάσεων.

 

  • Περιμετρικά της στοάς, στο ισόγειο του κτιρίου, θα υπάρχει χώρος έκθεσης και προβολής τοπικών προϊόντων. Στο χώρο αυτό πρόκειται να μισθωθούν πάγκοι σε τοπικές επιχειρήσεις για την προβολή, προώθηση αλλά και πώληση τοπικών προϊόντων. Οι πάγκοι αυτοί θα βρίσκονται ανάμεσα στα κατακόρυφα συστήματα έκθεσης της στοάς με σκοπό την ένταξη και ενσωμάτωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της διατροφής σε ένα ενιαίο σύνολο.

 

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων,  το κτίριο θα είναι πλήρως λειτουργικό ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην πολιτιστική ζωή του νησιού.