Δημήτρης Γάκης: «Θέλουμε τις νησιωτικές κοινωνίες ανοικτές στο μέλλον»

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος και την υπερψήφιση της πρότασης για την αναθεώρηση της παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος για την «Ορεινότητα» και τη «Νησιωτικότητα» στη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, σε συνέντευξή του στη “Ροδιακή” τόνισε τα εξής:

ΕΡ.: Ποιο ήταν το νόημα, η ουσία αυτής της πρωτοβουλίας;

ΑΠ.: Με την πρότασή μας αυτή, επαναφέραμε τα νησιά στο επίκεντρο της σύγχρονης περιφερειακής πολιτικής.

Η ουσία της παρέμβασης είναι η εμβάθυνση των εννοιών της «νησιωτικότητας» και της «ορεινότητας», η θεσμική ενίσχυση της Δημοκρατίας μας. Αυτός ήταν ο στόχος μας, και αυτό πετύχαμε στη διάρκεια της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης που ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στο Κοινοβούλιο: Αφήσαμε το νησιωτικό «αποτύπωμα» στη μέγιστη αυτή θεσμική διαδικασία, που θα αποτελέσει τον «οδηγό» μας για πιο βαθιές προοδευτικές τομές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στην πολυνησιακή μας Χώρα.

ΕΡ.: Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πρακτική χρησιμότητα της νέας διάταξης για τους νησιώτες;

ΑΠ.: Με την τροπολογία, κάναμε σαφέστερη τη συνταγματική διάταξη, την προσδιορίσαμε περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο της προσδώσαμε κανονιστικό περιεχόμενο έτσι ώστε η υποχρεωτικότητα για την εφαρμογή πολιτικών που να αφορούν τα νησιά να είναι περισσότερο δεσμευτική.

Ταυτόχρονα, η νέα διατύπωση του άρθρου 101 του Συντάγματος «προς την κατεύθυνση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών», όπως αποφασίστηκε, θα λειτουργεί ως μια μόνιμη υπενθύμιση στο Κράτος να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των περιφερειών με ειδικά χωρικά, δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι υποχρέωση όλων μας να σταθούμε με ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νησιώτες.

Και είναι στο χέρι μας να κινηθούμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να κάνουμε τα λόγια αυτά πράξη. Απαντώντας με έργα στα κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα των νησιών μας. Επιλύοντας τις όποιες αδυναμίες του πολιτικού συστήματος.