Νέο επιχειρείν-στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης

Νέο επιχειρείν-στήριξη της  μικρομεσαίας επιχείρησης

Νέο επιχειρείν-στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 293 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Ελευθερία Φτακλάκη

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει 7 προτάσεις – δεσμεύσεις με αποκλειστικό στόχο την άμεση στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης.

Η νησιωτική οικονομία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της νησιωτικότητας και των προκλήσεων αλλά και προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη ενός υγιούς και βιώσιμου επιχειρείν αποτελεί το βασικό ζητούμενο για τις νησιωτικές κοινωνίες καθώς οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Στόχος μας είναι η δημιουργία του “νέου” μετασχηματίζοντας και όχι καταστρέφοντας ό,τι υπάρχει. Με κοινή προσπάθεια του Κράτους, του Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και την ενεργή παρουσία των εργαζομένων που δικαιούνται καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Στηρίζουμε τον Μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες και ανταγωνιστικότερες, με ένα «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής».

– Με ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις συνενώσεις επιχειρήσεων.

– Με την εκπόνηση κλαδικών μελετών για την πρόβλεψη των αλλαγών και την προώθηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

– Με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τις απαραίτητες προβλέψεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και “αλυσίδων αξίας”.

– Με τη συνεργασία με Ανώτατα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά Ιδρύματα για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών και οικονομικών εξελίξεων. Αλλά και με αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων.

– Με κίνητρα για επανακατάρτιση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα, αλλά με ποσοτικοποιημένες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις.

– Με τοπικά Περιφερειακά Σύμφωνα Ανάπτυξης για προώθηση επιχειρηματικών δράσεων, σύμφωνων με τα κατά τόπους συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ειδικότερα για τη νησιωτική οικονομία στοχεύουμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο που αναδεικνύει την ποιότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας. Που συνδυάζει την παράδοση με τη γνώση και την καινοτομία.

Ένα επιχειρείν που δημιουργεί Νέα Προστιθέμενη Αξία στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, συνδυάζοντας τη Γνώση, τη Συνεργασία, την Εξειδίκευση, τη Δικτύωση και τη Δημιουργία Αλυσίδων Αξίας.

Μια εξωστρεφή οικονομία που πιστοποιεί τα τοπικά προϊόντα της, μετασχηματίζει τους παραδοσιακούς κλάδους και δημιουργεί νέα επαγγέλματα και νέο πλούτο.

Με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των νησιωτικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) θεσπίζοντας αναπτυξιακά μέτρα για την ενίσχυσή τους, με κίνητρα για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Συγκεκριμένα, οι 7 προτάσεις – δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί έχουν ως αποκλειστικό στόχο την άμεση στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης:

1) Μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή:
– Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μειώνεται από 29% σε 20% μέσα σε 3 χρόνια
– Επαναφορά των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ και της ειδικής φορολογίας στην παραγωγή στο προηγούμενο ύψος της (ειδικά σε εστίαση, τουρισμό κλπ).
– Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές συνταξιοδότησης των νέων που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

2) Κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας:
Για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια επιχείρηση για νέες προσλήψεις, φοροαπαλλάσσεται για 150.

3) Θέσπιση ανώτατου μηνιαίου πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές
Δίνουμε δυνατότητα επαναϋπολογισμού και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών για διευκόλυνση της συνταξιοδότησης.

4) Εξασφάλιση της βιώσιμης και οριστικής ρύθμισης υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία στις 120 δόσεις.

5) Προώθηση της επίλυσης του προβλήματος των “κόκκινων δανείων” ώστε το τραπεζικό σύστημα να παίξει το ρόλο του στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αποτελεί προτεραιότητά μας η δημιουργία μιας “Bad Bank” με συνεργασία Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδιωτικού Τομέα, που θα προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων – οφειλετών, που αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, που έπληξε η κρίση.

6) Δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους. Διευκολύνουμε την ένταξη των Μικρομεσαίων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θεσπίζουμε ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

7) Ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου του κράτους στην αγορά, προκειμένου να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να προστατευθούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βίαια από αθέμιτες πρακτικές.

Είμαστε αποφασισμένοι τις προτάσεις αυτές να τις κάνουμε πράξη.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"