Τρεις Καλύμνιοι  κατηγορούνται για  υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Στις 17 Απριλίου θα ξεκινήσει εκδίκαση από το Γ΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας στην οποία κατηγορούνται τρεις Καλύμνιοι.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί πριν από οχτώ χρόνια μετά από έρευνες που είχαν κάνει οι διωκτικές αρχές της πρωτεύουσας σε συνεργασία με τους αστυνομικούς της Καλύμνου αλλά και της Ρόδου και επρόκειτο να δικαστεί χθες, ωστόσο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τα μέσα Απριλίου 2019.
Κατηγορούμενοι είναι τρεις άνδρες ηλικίας – σήμερα- 53, 55 και 65 ετών αντίστοιχα οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και την υπεράσπιση των οποίων έχουν αναλάβει οι δικηγόροι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος και Παναγιώτης Αβρίθης.

Η υπόθεση είχε εξαρθρωθεί από τις διωκτικές αρχές του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής στην Αθήνα στις 29 Απριλίου 2011.
Τότε – όπως είχε ανακοινωθεί από την αστυνομία- είχε βρεθεί ποικιλία … αρχαίων αντικειμένων στην κατοχή του 55χρονου από την Κάλυμνο  και του 55χρονου Αθηναίου.

Η σύλληψη των δύο ανδρών έγινε στις 29 Απριλίου 2011 και την ίδια ημέρα αστυνομικοί του Τμήματος Καλύμνου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής έκαναν έρευνα στο σπίτι του 53χρονου στην Κάλυμνο όπου και εντόπισαν έναν αμφορέα ύψους 30 εκατοστών περίπου.

Ωστόσο  ο μεγάλος αριθμός των αρχαίων αντικειμένων εντοπίστηκε στην κατοχή των δραστών στην Αθήνα, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονταν και ο 59χρονος που αναζητούνταν μέχρι και τις 10 Μαΐου 2011 οπότε και συνελήφθη στη Ρόδο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου επειδή σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας Αθηνών για την εμπλοκή του σε αυτή την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, μετά από συστηματική έρευνα στην κατοχή του 53χρονου και του 55χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1. Δύο (2) μαρμάρινα γυναικεία στεατοπυλικά, νεολιθικά ειδώλια του τύπου της μητέρας – θεάς.
2. Τρία (3) μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, το πρώτο ανδρικό του τύπου «αρπιστή», ενώ τα άλλα δύο γυναικεία σε σεβίζουσα στάση.

3. Ένα (1) μαρμάρινο σχεδόν ακέραιο αγαλματίδιο όρθιου ημίγυμνου γενειοφόρου άνδρα ή θεού (πιθανόν του Ποσειδώνα).
4. Μία (1) μαρμάρινη κεφαλή νεαρού άνδρα ή θεού (πιθανόν του Ερμή).
Τα κατασχεμένα αρχαία αντικείμενα στάλθηκαν για να εξεταστούν περαιτέρω από ειδικούς αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο συνεργάζεται στενά το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.