Στράτος Καρίκης: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται και δεν αγοράζεται»

Η λειτουργία ενός «Ανοιχτού και Δημοκρατικού Δήμου» είναι το μότο της παράταξης «Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα», του υποψήφιου Δημάρχου Ρόδου, κ. Στράτου Καρίκη σ’ αυτές τις εκλογές και στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή» συμπυκνώνει αυτό ακριβώς το όραμά του για το Δήμο της Ρόδου. Ο κ. Καρίκης πορεύεται αυτή την προεκλογική περίοδο με το ύφος που μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία του στα κοινά: Με προτάσεις, χαμηλούς τόνους και έναν «πολιτικό πολιτισμό», ο οποίος άλλωστε φάνηκε και από την πρόσκληση που απηύθυνε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου στους ανθυποψηφίους του για μία δημόσια συζήτηση και «αναμέτρηση» προγραμμάτων, παρουσία πολιτών και Μέσων Ενημέρωσης. Στη συνέντευξή του στη «Ροδιακή», ο ίδιος υπόσχεται ότι θα είναι ένας προσιτός Δήμαρχος, ότι στο Δημαρχείο δεν θα κυματίζει καμία κομματική σημαία παρά μόνο αυτή της Ρόδου και επαναλαμβάνει την πρόσφατη δήλωσή του που είχε κάνει αίσθηση, ότι «η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται και δεν αγοράζεται» που, όπως λέει, δεν είναι τυχαία αλλά, προς το παρόν, επιθυμεί να περιοριστεί σ’ αυτήν.

Κύριε Καρίκη, καταρχήν, πώς εξελίσσεται μέχρι τώρα η προεκλογική περίοδος για εσάς; Τι εισπράττετε από τον κόσμο όλο αυτό το διάστημα, με δεδομένο ότι ξεκινήσατε και νωρίς την προεκλογική σας δραστηριότητα;
Η “ΝΕΑ ΜΕΡΑ” κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ρόδου με το πρόγραμμα και τις προτάσεις της, με καθαρούς ανθρώπους που έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους μαζί μας.
Αυτό που θέλει ο πολίτης κ. Πετρίδου είναι προτάσεις για την επόμενη μέρα, καθαρές κουβέντες για το τι θα κάνουμε. Είμαστε η μοναδική παράταξη μέχρι τώρα που έχει παρουσιάσει πρόγραμμα. Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανατροπή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, για να επενδύσει η Ρόδος στην ποιότητα στον τουρισμό, σε νέες μορφές τουρισμού αλλά και στην κρουαζιέρα. Καταθέσαμε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση για το πώς θα διοικήσουμε το Δήμο την επόμενη μέρα, μια πρόταση που έχει στο επίκεντρο έναν Ανοιχτό και Δημοκρατικό Δήμο που θα προσφέρει νέες υπηρεσίες στον πολίτη, θα τον εξυπηρετεί άμεσα και γρήγορα. Ένα Δήμο στον οποίο ο πολίτης θα συμμετέχει στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος έργων αλλά και του προϋπολογισμού.

Υπάρχει μία…περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι αυτή η προεκλογική περίοδος, και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα χαρακτηριστεί από κλίμα πόλωσης και «συγκρούσεων». Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και ποια η στάση που θα κρατήσει η παράταξή σας;
Να σας θυμίσω την πρωτοβουλία που πήρα για ανοιχτό και δημόσιο διάλογο ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους, μια πρόταση που αποδέχθηκαν όλοι οι υποψήφιοι εκτός από έναν, τον κ. Καμπουράκη ο οποίος δεν απάντησε στην επιστολή μου. Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές αδιέξοδων συγκρούσεων. Εμείς μιλάμε με τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας.

Όσοι δεν έχουν ούτε προτάσεις αλλά ούτε και πρόγραμμα, πιθανόν να θέλουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης. Δεν θα τους ακολουθήσουμε όμως.
Οι πολίτες έχουν χειραφετηθεί, στις δημοτικές εκλογές δεν ψηφίζουμε Πρωθυπουργό ή κόμμα. Ψηφίζουμε για το νησί μας, ψηφίζουμε Δήμαρχο. Με εμένα Δήμαρχο την επόμενη μέρα στο Δημαρχείο δεν θα υπάρχει ούτε μπλε ούτε πράσινη ούτε κόκκινη σημαία. Θα κυματίζει ψηλά η σημαία της Ρόδου.

Αν και όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας σας στα κοινά και στο Δήμο σάς χαρακτηρίζουν οι χαμηλοί τόνοι, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη δήλωσή σας ότι «στις εκλογές για το Δήμο Ρόδου πρέπει να αποδείξουμε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν εξαγοράζεται». Ποιο ήταν το ερέθισμα γι’ αυτή τη δήλωση τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Ζω μέσα στην κοινωνία κ. Πετρίδου, ξέρω τι γίνεται. Η δήλωσή μου δεν ήταν τυχαία και σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα περιοριστώ να πω μόνο αυτό.
Η ένδεια προτάσεων δεν καλύπτεται από το περίσσευμα χρημάτων και τις πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται και δεν αγοράζεται. Αν δεχθούμε ότι αγοράζεται, τότε υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας.

Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις. Η μία είναι αυτή που πιστεύει ότι όλα αγοράζονται και όλα πουλιούνται, αυτή  που θέλει το Δήμο Ρόδου ένα κλειστό κύκλωμα για λίγους, με ένα Δήμαρχο απόμακρο που δεν ταυτίζεται με τους πολίτες και την κοινωνία.
Η άλλη αντίληψη είναι η δική μας, αυτή που θέλει έναν Ανοιχτό και Δημοκρατικό Δήμο, με ένα Δήμαρχο με ανθρώπινο πρόσωπο, προσιτό, κοντά στον πολίτη.

Πάμε τώρα στη Δημοτική Αρχή. Αλήθεια είναι ότι η παράταξή σας, από τα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, έδειξε μία διάθεση συνεργασίας θα λέγαμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, κατά καιρούς έχετε κάνει λόγο για έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας στο Δήμο της Ρόδου. Εσείς αν εκλεγείτε Δήμαρχος, τι διαφορετικό θα κάνετε;
Η “ΝΕΑ ΜΕΡΑ” για τη Ρόδο, η παράταξή μας, έχει δεσμευτεί για έναν Ανοιχτό Δήμο με τη δημιουργία αποκεντρωμένων διοικητικών δομών στις δημοτικές ενότητες. Ο Νέος Δήμος Ρόδου θα εξυπηρετεί τους δημότες από το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο, θα στέλνει τα πιστοποιητικά ή τα έγγραφα για τα οποία κάνουν αίτηση στο σπίτι τους. Το κάνουν άλλοι δήμοι. Μπορούμε να το κάνουμε και εμείς. Ανοιχτός Δήμος σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου θα ελέγχεται από τους ίδιους τους πολίτες αλλά και από ειδική επιτροπή ελέγχου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων αλλά και εκπρόσωποι των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.
Ανοιχτός Δήμος σημαίνει ελπίδα και προοπτική για τις ξεχασμένες κοινότητες. Όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, αφού σχεδιάζουμε να  εκχωρήσουμε  συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια και  στον πρώτο προϋπολογισμό θα υπάρξει και κατανομή πόρων στις κοινότητες για να μπορούν να υλοποιούν το μικρό, το αυτονόητο έργο που έχει ανάγκη το χωριό, η γειτονιά.

Σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει πετύχει λιγότερο σε σχέση με τις προσδοκίες που καλλιέργησε;
Κοιτάξτε να δείτε. Αυτή η δημοτική αρχή είχε το προνόμιο και την τύχη να έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση που λειτουργούσε εποικοδομητικά και συνθετικά, ήθελε να βοηθήσει αλλά και να στηρίξει θετικά έργα και δράσεις. Δυστυχώς δεν την αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία. Οι πολίτες έχουν αποτιμήσει το έργο της και θα το εκφράσουν στην κάλπη. Νομίζω ότι ο Δήμος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού, δυστυχώς εδώ ο τουρισμός είναι στον αυτόματο πιλότο. Πιστεύω επίσης ότι ο Δήμος πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους δημότες, στη Ρόδο όμως αυτό δεν ισχύει. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ούτε αισθάνθηκε ούτε είδε δίπλα της το Δήμο Ρόδου αυτά τα πέντε χρόνια.

Γιατί οι πολίτες της Ρόδου να εμπιστευτούν εσάς και την παράταξή σας στις εκλογές του Μαΐου; Πού υπερτερεί το πρόγραμμά σας έναντι των άλλων παρατάξεων και ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που θέτετε για το νησί;
Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι μέχρι σήμερα, πρόγραμμα έχουμε παρουσιάσει μόνο εμείς. Και όταν λέω πρόγραμμα εννοώ πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και όχι ευχολόγια.
Για παράδειγμα, στον τουρισμό έχουμε μιλήσει για επένδυση στην ποιότητα, σε νέες μορφές τουρισμού που θα φέρουν στο νησί μας επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Έχουμε μιλήσει για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τη μετεξέλιξη της Ρόδου σε home port αλλά και για την επιλογή μας να στηρίξουμε τη μετατροπή της πόλης της Ρόδου σε τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Για όλα αυτά έχουμε παρουσιάσει και τους τρόπους αλλά και τις δράσεις με τις οποίες θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Δεν λέμε μόνο τι θέλουμε να κάνουμε αλλά και πώς να το κάνουμε.

Κυρίαρχο για εμάς ζήτημα είναι και ο χωροταξικός σχεδιασμός που έχει βαλτώσει στο νησί, υπάρχουν εκκρεμότητες που εμποδίζουν περιουσίες να αξιοποιηθούν. Άμεση προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η αναβάθμιση της καθαριότητας, οι αστικές αναπλάσεις αλλά και τα μικρά αλλά απαραίτητα έργα στα χωριά μας που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στις τοπικές κοινότητες.