Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση για την «Άκαπνη Ρόδο»

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση για την «Άκαπνη Ρόδο»

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση για την «Άκαπνη Ρόδο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1532 ΦΟΡΕΣ

Επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση και πλήρη εφαρμογή του νόμου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ομάδας «ΑΚΑΠΝΗ ΡΟΔΟΣ» με θέμα το ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ στους κλειστούς χώρους, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στο ξενοδοχείο SEMIRAMIS στην αίθουσα ΦΑΙΔΡΑ.

Την εκδήλωση προλόγισαν οι ιδρυτές και διαχειριστές της ομάδας Θανάσης Βυρίνης, Ανδρέας Κακλιός και Φιλήμονας Ρούσσος. Ξεκινώντας από το δικαίωμα στην καθαρή ατμόσφαιρα σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τον αλληλοσεβασμό και τα όρια της ελευθερίας, επεκτάθηκαν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών, των εγκύων, αλλά και των εργαζομένων που εκτίθενται πολύωρα ως παθητικοί καπνιστές.

Στη συνέχεια, ανέφεραν τους σκοπούς τόσο της ομάδας, όσο και της εκδήλωσης, καθώς και τους μύθους που καταρρίπτονται γύρω από τη μη εφαρμογή του νόμου, όπως επίσης και τις μέχρι τώρα συνεργασίες με άλλες ομάδες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με την «akapnos.gr» και την «Ψυχαγωγία χωρίς καπνό». Στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών, καταχωρήθηκαν οι άκαπνες επιχειρήσεις της Ρόδου στις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές για smartphones, που έχουν αναπτύξει οι συνεργάτες, οι οποίοι λειτουργούν και μέσω του Google Map.

Πριν την έναρξη των εισηγήσεων-τοποθετήσεων, τοποθετήθηκε η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας παράρτημα Ρόδου κα Μαρία Κούκουλα δίνοντας έμφαση στην ανάγκη τέτοιων ενεργειών και στις δράσεις εντός των σχολείων.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι γιατροί, οι οποίοι παρουσίασαν στον τομέα της ειδικότητάς τους τις οδυνηρές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.

Συγκεκριμένα:
- Η Σοφία Αναστασίου (πνευμονολόγος) μίλησε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στους χώρους εστίασης και τους δημόσιους χώρους, τους υψηλούς κινδύνους τους οποίους διατρέχουν οι παθητικοί καπνιστές, αλλά και τα συνολικά οφέλη από την απαγόρευσή του στους κλειστούς χώρους. Επίσης, ανέφερε τις τριτογενείς συνέπειες του καπνίσματος που εστιάζονται σε καρκινογόνες ουσίες σε υφάσματα, έπιπλα, αντικείμενα.

- Ο Κων/νος Δουλαπτσής (καρδιολόγος) μίλησε για τις 700 επικίνδυνες ουσίες του τσιγάρου, τη ζημιά που προκαλεί στην καρδιά και παρέθεσε τα ευεργετικά επακόλουθα μετά την απαγόρευση στους δημόσιους χώρους, παραθέτοντας παραδείγματα από το εξωτερικό, με στατιστικά, τα οποία αποδείκνυαν την κατακόρυφη μείωση στους θανάτους από έμφραγμα.

- Ο Βαγγέλης Κατσογριδάκης (ωτορινολαρυγγολόγος), που μέχρι πριν μία βδομάδα ζούσε στο εξωτερικό, μας ενημέρωσε για την εφαρμογή του νόμου στην Αγγλία και για τις καταστροφικές επιπτώσεις του τσιγάρου στην περιοχή του λάρυγγα και της γλώσσας.

- Ο Θεοδόσης Τριανταφύλλου (ουρολόγος) μας ενημέρωσε για τις οδυνηρές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στη γονιμότητα, στη στύση, αλλά κυρίως για τον θανατηφόρο καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

- Η Χρυσάνθη Κούρου (δικηγόρος) μας μετέφερε τη νομική πλευρά με τις αυστηρές συνέπειες από τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους χώρους και τα αυστηρά πλαίσια δικαιωμάτων του παιδιού και των εγκύων.

Στη συνέχεια, έγιναν τοποθετήσεις γύρω από το ζήτημα από τους παρευρισκόμενους αλλά και προτάσεις/δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιχειρηματίες οι οποίοι εφάρμοσαν πιλοτικά τον αντικαπνιστικό νόμο ανέφεραν ότι είδαν θεαματική αύξηση της πελατείας τους και εκτιμήθηκε η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Επιπλέον, πλήθος συμμετεχόντων- καταγράφοντας τα στοιχεία του σε ειδικό έντυπο- δήλωσε την πρόθεσή του να μετέχει ενεργά στις εθελοντικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν, ώστε σαν χιονοστιβάδα να πολλαπλασιαστεί η μετενέργεια αυτής της κίνησης για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα.

Κλείνοντας, η ομάδα ευχήθηκε να αυτοκαταργηθεί το συντομότερο δυνατόν, επιδιώκοντας την άμεση και πλήρη εφαρμογή του νόμου και δεσμεύτηκε να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλές δεκάδες συμπολιτών μας και εκπροσώπους φορέων οι οποίοι παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε στο τέλος των εισηγήσεων. Μεταξύ άλλων ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και υποψήφιος δήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης, ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, κ. Γιάννης Κλούβας, η πρώην Βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, οι πρώην δήμαρχοι κ. Στάθης Κουσουρνάς και κ. Σάββας Καραγιάννης, ο διευθυντής του ΕΟΤ Ρόδου κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο διευθυντής του ΣΕΠΕ κ. Γιώργος Στάθης κ.α.

Διαβάστε ακόμη

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Νέες αρμοδιότητες στον Κ. Μενεγάκη

Στη Ρόδο για το Κτηματολόγιο και τα δικαστήρια ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης