Κώστας Λαμπριανός: Η δίκη για τα ακίνητα στα Κολύμπια και η «Κάθαρση»

Κώστας Λαμπριανός: Η δίκη για τα ακίνητα  στα Κολύμπια και η «Κάθαρση»

Κώστας Λαμπριανός: Η δίκη για τα ακίνητα στα Κολύμπια και η «Κάθαρση»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 633 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κώστας Λαμπριανός

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρωταθλήτρια της διαφθοράς, στον δημόσιο τομέα, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το επιβεβαιώνουν εκατοντάδες εκθέσεων της ανεξάρτητης αρχής για την πάταξη της διαφθοράς, με πρωταγωνιστές αιρετούς της, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Κακοδιαχειριστές του δημοσίου χρήματος – το ελαφρύτερο – και ιδιοτελείς – το χειρότερο – που νέμονται την εξουσία, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό τους.

Το 2013, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχε δει το φως της δημοσιότητας λίστα με τα ονόματα 135 δημάρχων, για τους οποίους υπήρχαν, για την ανεξάρτητη αρχή, σοβαρές ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.

Η τύχη των υποθέσεων αυτών δεν έγινε ποτέ γνωστή. Τιμωρήθηκαν από τη Δικαιοσύνη, συγκαλύφθηκαν μήπως με πολιτικές παρεμβάσεις ή βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και της γνωστής παθογένειας, που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη εξαιτίας της υποστελέχωσής της σε όλα τα επίπεδα;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Παραμένω, ωστόσο, στην αναγκαιότητα της κάθαρσης, της εξόντωσης του τέρατος της Λερναίας Ύδρας, που ονοματίζεται «διαφθορά» και βουλιάζει την κοινωνία στα τάρταρα.

Η Δικαιοσύνη, είναι βέβαιο, ότι θα πράξει το δικό της χρέος και θα τιμωρήσει αυστηρά τους επίορκους τοπικούς άρχοντες, σφετεριστές του δημοσίου χρήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, δεν αντιμετωπίζει απλώς ένα αντικοινωνικό φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο, αλλά ένα ειδεχθές έγκλημα σε βάρος του λαού, σε βάρος έντιμων και νομοταγών πολιτών, αγρίως φορολογουμένων.

Αύριο, η Δικαιοσύνη καλείται να ξεκαθαρίσει μιαν ακόμα, υπόθεση, όζουσα για πολλούς, με κατηγορούμενους, όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, τον πρώην δήμαρχο Αφάντου κ. Σάββα Διακοσταματίου και νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, και άλλους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους.

Όλοι τους διώκονται με το ατιμωτικό αδίκημα της «απιστίας», σε βαθμό κακουργήματος, με παραπεμπτικό ανέκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου.
Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου και, - είναι αυτονόητο – παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι, λόγω συγκυριών, το πιθανότερο είναι η υπεράσπιση των κατηγορούμενων να ζητήσει την αναβολή της.

Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαΐου, δηλαδή σε δύο μήνες από τώρα, ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση θα σημάνει αυτομάτως το τέλος της πολιτικής διαδρομής, κυρίως του κ. Διακοσταματίου.

Δεν είναι, άλλωστε, άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, και υποψήφιος ξανά, στην ανακοίνωση των πενήντα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, δεν συμπεριλαμβάνει τον κατηγορούμενο αντιδήμαρχο Οικονομικών, συνεργάτη, στενό φίλο και υπερασπιστή του.

Η αναβολή, συνεπώς, εξυπηρετεί και τις προεκλογικές επιδιώξεις του δημάρχου, ενώ ενδεχόμενη καταδίκη θ’ αποβεί «μελανό στίγμα» για τον ίδιο και την παράταξή του, με δυσμενείς παρενέργειες στο εκλογικό σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της δίκης αποτελεί η πώληση τριών ακινήτων του δήμου Αφάντου στα Κολύμπια με σκοπό τη χρηματοδότηση εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων, αλλά σημαντικό μέρος του χρηματικού ποσού που εισέπραξε ο Δήμος χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία ύψους 1.545.000€.

Αλλά η περίπτωση Διακοσταματίου δεν είναι η μοναδικής για την τοπική μας αυτοδιοίκηση.

Τη Δικαιοσύνη απασχολούν, τα τελευταία δέκα χρόνια, και άλλες σοβαρές αμαρτωλές υποθέσεις, όπως οι απάτες, με φόντο τα δημόσια κτήματα, από επιτήδειους άρπαγες της δημόσιας περιουσίας.

Και ακόμα υπεξαιρέσεις δημοσίου χρήματος, μέσω δημοτικών επιχειρήσεων καποδιστριακών δήμων.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η δημοτική επιχείρηση ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε. Το κατηγορητήριο σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης είναι κι εδώ πολύ βαρύ. Και μεγάλα τα ποσά που κάποιοι, αιρετοί και μη, ιδιοποιήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Στις αμαρτωλές υποθέσεις και η περίπτωση της δημοτικής επιχείρησης ΡΟΔΩΝ Α.Ε.
Σχεδόν δέκα χρόνια (από το 2010) τελεί «υπό εκκαθάρισιν», αλλά εκκαθάριση δεν έγινε ποτέ. Και, φυσικά, κανένας απολογισμός στο δημοτικό συμβούλιο.

Γιατί όμως; Διότι, είναι προφανές, κάποιες αόρατες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις κωλυσιεργούν, με κάθε τρόπο, και παρεμποδίζουν την έρευνα, το έργο των ειδικών ορκωτών λογιστών, όπως προβλέπεται.
Αποκαλυπτικές και θλιβερές οι αναφορές των ορκωτών επιθεωρητών.

Για «πέπλο μυστηρίου» που καλύπτει την πορεία της εκκαθάρισης, κάνουν λόγο δημοσιεύματα, αλλά ουδείς συγκινείται.

Θα μάθουν ποτέ οι πολίτες ποιοι κακοδιαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα;

Θα μάθουν αν κάποιοι έκλεψαν το χρήμα του λαού και πλούτισαν παράνομα;

Ίδωμεν…

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους