Το αντιροδίτικο «λόμπι» του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπονομεύει την ΑΣΤΕΡ!

Να μπλοκάρει την απόφαση με την οποία το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνενώνεται με την ΑΣΤΕΡ, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των τοπικών φορέων, επιχειρεί το «λόμπι» των καθηγητών που εδώ και χρόνια υπονομεύει μια τέτοια εξέλιξη!

 Με κάθε επισημότητα συγκεκριμένα ο σύλλογος των καθηγητών του Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την απόφαση της Συγκλήτου που πάρθηκε στις 7 Μαρτίου, η οποία αφορά την ίδρυση τμημάτων σπουδών «φιλοξενίας, αναψυχής και εκδηλώσεων» στη Ρόδο και τη συνένωση με την ΑΣΤΕΡ.

Ευθέως ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου με απόφασή του στις 19 Μαρτίου επιτίθεται εναντίον της Συγκλήτου (και ουσιαστικά εναντίον της Πρυτάνισσας κ. Χρυσής Βιτσιλάκη) και ζητά να μην ισχύσει η απόφαση και να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί.

Πρόκειται για το γνωστό «λόμπι» καθηγητών το οποίο από την ίδρυση σχεδόν του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει υπονομεύσει την ενσωμάτωση και αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ, φθάνοντας στο σημείο τα προηγούμενα χρόνια να ιδρύσει σχολή τουρισμού στη Χίο!

Το συγκεκριμένο «λόμπι» έχει καταφέρει όλο το προηγούμενο διάστημα να απομονώσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την τοπική κοινωνία και με άλλες ενέργειες, παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν για το αντίθετο.
 Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ένταξη της ΑΣΤΕΡ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί μονόδρομο και όντως η απόφαση που πήρε η Σύγκλητος είναι ιδιαίτερα θετική.

Με τα νέα δεδομένα όμως εκτιμάται ότι θα πρέπει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, οι επιστημονικοί φορείς και η Δωδεκανησιακή κοινωνία να αντιδράσει με κάθε τρόπο και να μην αφήσει αυτή τη φορά την ΑΣΤΕΡ στην τύχη της.

 Ειδικότερα στην ανακοίνωση του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρονται τα εξής:
«Σε ένα περιβάλλον καταρρέουσας οικονομικής κατάστασης που σήμερα χαρακτηρίζει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας, έλλειψη υποδομών και στοιχειωδών συνθηκών εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια, οι πρυτανικές αρχές με ύφος επείγουσας απόφασης (χωρίς να έχει υπάρξει γραπτή εισήγηση και σε έκτακτη Σύγκλητο 07.03.2019) έκριναν ως άμεση προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού για το Ίδρυμα τη συνένωση με την ΑΣΤΕΡ (Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου) και τη δημιουργία ενός «Τμήματος Σπουδών Φιλοξενίας, Αναψυχής και Εκδηλώσεων» στη Ρόδο ενταγμένο στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών.

 Η πρόταση για συγχώνευση με μια Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης που υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού και η ίδρυση ενός Τμήματος, που δεν θεραπεύει κανένα συγκροτημένο επιστημονικό αντικείμενο, θίγει απροκάλυπτα βασικές αρχές της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν είχε ποτέ εκδηλώσει στο παρελθόν την ακαδημαϊκή ανάγκη για συνένωση με μια εξω-πανεπιστημιακή Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης, ούτε την ανάγκη ίδρυσης ενός ακόμα πανεπιστημιακού Τμήματος στο χώρο του Τουρισμού.

Πιθανόν μια τέτοια στρατηγική επιλογή και η εντυπωσιακή επίσπευσή της να συνδέεται με οικονομικά αιτήματα των μεγαλοξενοδόχων της Ρόδου ώστε να έχουν φθηνό (ή ακόμα και δωρεάν στην περίπτωση της μαθητείας) εξειδικευμένο προσωπικό (ΣΕΦ, ΜΑΙΤΡ κ.λπ.) που να στελεχώνουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες.

Εκτός από τον μη ακαδημαϊκό χαρακτήρα του, ευλόγως ανακύπτει και ένα επιπλέον ζήτημα ότι η συγκεκριμένη πρόταση παραγνωρίζει την ύπαρξη Τμήματος του Ιδρύματος, του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού που λειτουργεί στη Χίο και σε άλλη Σχολή (Σχολή Επιστημών της Διοίκησης), οπότε εκ των πραγμάτων το νέο Τμήμα θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο υπάρχον με αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή και τη συναδελφικότητα εντός του Ιδρύματός μας.

Τόσο η διαδικασία όσο και το ίδιο το αποτέλεσμα της πλειοψηφικής συναίνεσης μέσω της συνεδρίασης της έκτακτης Συγκλήτου, προκαλεί στα μέλη του Συλλόγου προβληματισμούς και ανησυχία.

Αναγνωρίζουμε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η κυβέρνηση, που πιέζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να πάρει αποφάσεις για συγχωνεύσεις και ιδρύσεις νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων. Μεγάλη όμως είναι η ευθύνη της πρυτανικής αρχής, που συντάσσεται και μεταφέρει την πίεση στην πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίς κανένα απολύτως συγκροτημένο σχέδιο (πρώτα κατέθεσε πρόταση στη Σύγκλητο για συνένωση με το ΤΕΙ Κρήτης, στη συνέχεια με την ΑΣΠΑΙΤΕ και τώρα με την ΑΣΤΕΡ). Τεράστιες επίσης είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας των μελών της Συγκλήτου που συναίνεσαν σε αυτή την πρόταση.

Η παραβίαση των αρχών επί της διαδικασίας που οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα προκαλεί το αίσθημα της ακαδημαϊκής τάξης και είναι ένα δείγμα ακαδημαϊκής παρέκκλισης με ισχυρό αντίκτυπο στο ήθος και τη συνοχή της ακαδημαϊκής μας ζωής.

19 Μαρτίου 2019».