Επωφελής και για τις δύο πλευρές η λύση για τη Νέα Αγορά της Ρόδου

Η «απόλυτη χρυσή τομή» βρέθηκε με τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, όπως δηλώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμος Μουτάφης, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Μουτάφης:
«Μετά από πολύ σοβαρές συζητήσεις, καθαρά επιστημονικού και νομικού περιεχομένου, που αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τον τρόπο διασφάλισης των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων και των δύο πλευρών και σε καμία περίπτωση καμία προεκλογική συζήτηση,  καταλήξαμε στην ενιαία αποδεκτή και ασφαλή νομικά λύση για τη διευθέτηση του θέματος του Μνημείου της Νέας Αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, αφού, σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους των καταστηματαρχών, αντιληφθήκαμε ότι δεν είναι νομικά ασφαλής η διασφάλιση δικαιώματος προτιμήσεως μετά τη λήξη των μισθώσεων και δεν είναι επίσης δυνατή η διασφάλιση της διενέργειας των εργασιών με τους καταστηματάρχες μέσα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να πάμε σε μία καθαρή χρονική περίοδο, στην οποία θα έχουν τη χρήση των καταστημάτων τους και επίσης στην πλήρη αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους κατά το χρόνο διενέργειας των εργασιών ανακαίνισης. 

Είμαστε πολύ ευτυχείς γιατί το αποτέλεσμα των συζητήσεων είναι μία απόλυτη χρυσή τομή η οποία διασφαλίζει τόσο τη δυνατότητα ανακαίνισης και διενέργειας εργασιών ακώλυτα και χωρίς κανένα πρόβλημα μέσα στο ακίνητο, όσο και την ασφαλή  λειτουργία των επιχειρήσεων των καταστηματαρχών  όταν πλέον αυτές θα ανοίξουν, χωρίς να έχουν να ανησυχούν για ασαφείς ρήτρες και για ασαφείς όρους κατά την εφαρμογή της συμφωνίας».

Όπως εξηγεί ο κ. Μουτάφης, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η παραμονή τους στο Μνημείο μιας και όταν θα ανοίξει από τον ιδιώτη-επενδυτή θα έχουν πέντε καθαρά χρόνια αφού θα είναι όρος στην προκήρυξη.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
Για το ίδιο ζήτημα σε ανακοίνωσή της η Ένωση Καταστηματαρχών Δημοτικών Καταστημάτων Ρόδου, αναφέρει τα εξής:

«Μετά το έγγραφό μας προς τον Δήμο Ρόδου με το οποίο ζητούσαμε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την ενιαία μίσθωση αποδείξαμε ότι αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε ακόμα και πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας.

Ξεκινήσαμε συναντήσεις με τη Δημοτική Αρχή ενημερώνοντας για τα αιτήματά μας, τις υποχωρήσεις μας και αναζητώντας τη “χρυσή τομή” με συνέπεια και σεβασμό ως προς τα δικαιώματα και των δυο πλευρών αφήνοντας πάντα εκτός οποιοδήποτε   προεκλογικό αγώνα-παιχνίδι,  αφού γνώμονάς μας ήταν η κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανακαίνιση του ιστορικού μνημείου.

Ζητήσαμε μια καθαρή εξαετία για να μπορέσουμε να αποσβέσουμε τις απώλειές μας κατά τη διάρκεια των εργασιών. Με τα ήδη υψηλά για την περιοχή ενοίκια (σύμφωνα με τη  μελέτη του κ. Καμπουρόπουλου που  κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο)  δεν είχαμε την δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση κατά την διάρκεια αυτής της εξαετίας.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν να βρεθεί μια λύση που αφήνει και τα δύο μέρη ικανοποιημένα δίνοντας από τη μια τη δυνατότητα παραχώρησης του ακινήτου σε ιδιώτη επενδυτή και από την άλλη υποχρέωση του να παραμείνουμε σε αυτά για μια «καθαρή» 5 ετία μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών.

Δεχτήκαμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας κατά τη  διάρκεια των εργασιών και καταλήξαμε σε μια 5ετία η οποία έχει σαν  αποτέλεσμα την ικανοποίηση και των δύο πλευρών αφού από τη μια εμείς εξασφαλίσαμε μια περίοδο ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεών μας και από την άλλη η δημοτική αρχή θα μπορέσει να ανακαινίσει- αναδείξει ανεμπόδιστα το ιστορικό μνημείο χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων από την λειτουργία των επιχειρήσεών μας κατά τον χρόνο των εργασιών.  

Το αποτέλεσμα αφήνει μία νομικά ξεκάθαρη λύση, κοινά αποδεκτή και από τα δύο μέρη με πλήρη διασαφήνιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων αμφοτέρων,  όπως αυτό πιστοποιείται τόσο από τους δικούς μας νομικούς συμβούλους όσο και από τους νομικούς συμβούλους του Δήμου.

Υπογραμμίζοντας  ότι μια διαμάχη δεν πρέπει να αφήσει πίσω την ανάπτυξη του τόπου, αποδείξαμε ότι υποχωρήσαμε σε αρκετά από τα αιτήματά μας σε συνδυασμό με τις όποιες υποχωρήσεις από πλευράς Δήμου προκείμενου να μην ενοχοποιηθούμε για την όποια  άσχημη κατάληξη θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε.  

Ο πρόεδρος: 
Κατσιδώνης Παναγιώτης»