Στη Ρόδο οι εργασίες του  7ου Συμποσίου Κλινικής Ογκολογίας

Στο νησί της Ρόδου χτυπά, από αύριο μέχρι και την Κυριακή, η καρδιά του ογκολογικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας, με τη διοργάνωση της ημερίδας αλλά και του 7ου Συμποσίου Κλινικής Ογκολογίας, που διοργανώνουν από κοινού οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ρόδου, Κω, Επαρχίας Καλύμνου και Κυκλάδων.

Για αυτές τις σημαντικές εκδηλώσεις, παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (Ι.Σ.Ρ.)  και του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών της περιοχής μας.

Καταρχήν, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Ηλίας Τσέρκης είπε ότι είναι τιμή για την πόλη μας και τον ΙΣΡ που συνδιοργανώνει με τους παραπάνω Ιατρικούς Συλλόγους αυτό το Συμπόσιο. Η συνδιοργάνωση είναι ένας θεσμός που υφίσταται τα τελευταία τρία χρόνια και μέσω αυτής της διαδικασίας, πετυχαίνουν η Ρόδος να είναι τόπος συνάντησης όλων των ογκολόγων και ειδικοτήτων που ασχολούνται με ογκολογικά περιστατικά, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις παροχές υγείας προς τους καρκινοπαθείς των νησιών μας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ ανέφερε ότι ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά πολλές αφού έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη μη φυσιολογική, την αχαλίνωτη, ανάπτυξη των κυττάρων και είναι ένας πόλεμος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί, ατομικός αλλά και συλλογικός, αφού οι συγγενείς αλλά και οι ομάδες των επιστημόνων και των γιατρών αναζητούν φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες.

Τα στατιστικά στη χώρα, που δεν είναι πλούσια, δείχνουν ότι από το 2000 μέχρι το 2015 τα περιστατικά αυξήθηκαν από 23.700 που ήταν το 2000, στις 29.000 το 2014 ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα περιστατικά είναι εκατομμύρια. Περίπου 22 εκατομμύρια ετησίως νοσούν από τη νόσο, ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες και η κατάληξη αυτών των περιστατικών θα είναι μοιραία για έναν στους οκτώ άνδρες και μία στις έντεκα γυναίκες.

Ο σκοπός του ογκολογικού Συμποσίου είναι ότι βρίσκονται εδώ πολλοί γιατροί πολλών ειδικοτήτων απ’ όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι οι ογκολόγοι στη χώρα μας είναι 370 σε σύνολο 69 χιλιάδων γιατρών, δηλαδή αποτελούν το 0,5 % και εμείς φιλοξενούμε τους 90 στην πόλη μας, οπότε «η καρδιά του ογκολογικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας χτυπάει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στο νησί της Ρόδου».

Φέτος, η καινοτομία είναι ότι εγκαινιάζουν την ημερίδα ενημέρωσης του κοινού που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 8:00 το βράδυ, στο Mediterranean, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου που επιτελεί τεράστιο έργο-χθες ήταν παρούσα η Πρόεδρός του κα Μαρία Κρητικού.

Θα υπάρχουν τρεις ομιλητές  για το θέμα «ο γιατρός μετέωρος ανάμεσα στο ιδεώδες και την πραγματικότητας», ανάμεσά τους ο παθολόγος- ογκολόγος κ. Αλέξανδρος Αλδαβάνης, επιστημονικός υπεύθυνος του πρώτου ογκολογικού τμήματος του Αγίου Σάββα που επί είκοσι χρόνια εργάζεται εκεί.

Ακόμη, ο κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος είναι πολιτισμολόγος, ερευνητής και συγγραφέας θα αναπτύξει το θέμα «η αρετή ως σημαντικός παράγοντας της υγείας» και, φυσικά, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στο Συμπόσιο, παρόντες θα είναι οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων Κω, Επαρχίας Καλύμνου και Κυκλάδων ενώ ενδιαφέρον δήλωσε να συμμετάσχει και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά καθώς και ο Πρόεδρος της χειρουργικής Εταιρείας ογκολογίας Ελλάδος, κ. Καραϊτιανός.

«Αν κάποτε ο καρκίνος ήταν ταμπού και θεωρείτο μία ανίατη ασθένεια, σήμερα είναι μία χρόνια νόσος και σε πολλές περιπτώσεις είναι ιάσιμη», είναι το αισιόδοξο μήνυμα με το οποίο έκλεισε ο κ. Τσέρκης.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών, κ. Παύλος Μπακίρης, αναφέρθηκε στη δράση του, λέγοντας ότι, πέρα από το να στηρίζουν όλους τους συμπολίτες μας που κάποια στιγμή στη ζωή τους έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτή τη δύσκολη νόσο, πέρα από το να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες περίληψης στον τόπο του και αυτό τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει και το έχουν αναβαθμίσει με τη δημιουργία της ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, έχει ως στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου είναι ο κ. Γώργος Παπαδόπουλος, που επίσης ήταν χθες εκεί, και ο κ. Μπακίρης εξήρε  την προσφορά του ως γιατρός στην κοινωνία της Ρόδου αλλά και στο Συμπόσιο που γίνεται κάθε χρόνο.