Γυμνάσιο Ιαλυσού: Μάθημα ζωής και ελπίδας

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού, το τμήμα Γ5 του Γυμνασίου Ιαλυσού επισκέφθηκε το Κέντρο  Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ «Ελπίδα» στην πόλη της Ρόδου.

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί συναναστράφηκαν τα παιδιά που φιλοξενούνται στο «Ελπίδα» και αφιέρωσαν πολύ χρόνο σε κοινές δημιουργικές -αμφίδρομα εποικοδομητικές- δραστηριότητες.

Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να αναδείξουν τις δεξιότητές τους και να ασχοληθούν με κοινά ενδιαφέροντα, όπως οι κατασκευές, η ζωγραφική, η γυμναστική, το μπάσκετ και ο χορός. Τα παιδιά συζήτησαν μεταξύ τους, τραγούδησαν, έπαιξαν, καθοδήγησαν, συνεργάστηκαν ομαδικά και έχτισαν φιλίες με ένα τρόπο μοναδικό και σίγουρα συγκινητικό.

Η πρωτοβουλία ανήκε στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου με αφορμή τη διδασκαλία και συζήτηση του θέματος του ρατσισμού στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η ευαισθητοποίησή τους οδήγησε στην πρόσκληση προς το σύνολο των μαθητών του Γυμνασίου Ιαλυσού για συγκέντρωση απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, γραφική ύλη και παιχνίδια.

Οι συμμαθητές τους και οι κηδεμόνες τους ανταποκρίθηκαν θετικά και ευγενικά πρόσφεραν σημαντική ποικιλία και ποσότητα ειδών τα οποία παραδόθηκαν στους υπεύθυνους του κέντρου.

 


Ακόμη, το πενταμελές συμβούλιο του τμήματος διέθεσε ένα ποσό από το ταμείο της τάξης για να αγοράσει εκπαιδευτικά παιχνίδια δημιουργικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά του «Ελπίδα» τα οποία θα αξιοποιηθούν είτε στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας τους είτε στο πλαίσιο του μαθήματος λογοθεραπείας. 

Οι υπεύθυνοι και το προσωπικό του «Ελπίδα» καλωσόρισαν με θέρμη τους μαθητές της Ιαλυσού και τους ξενάγησαν στους χώρους του κέντρου ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ αναλύοντάς τους τις παροχές προς τα παιδιά που βρίσκονται εκεί. Ταυτόχρονα, τους έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη λογοθεραπεία, τη φυσικοθεραπεία, το χορό (στον οποίο τα παιδιά του «Ελπίδα» διακρίθηκαν πέρσι στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού ΑΜΕΑ) αλλά και να γνωρίσουν την κοινωνική λειτουργό και το νοσηλευτή του κέντρου.

Έπειτα, όλα τα παιδιά μαζί ασχολήθηκαν σε ομάδες με αγαπημένες τους  δραστηριότητες -αθλητικές, καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές- ενώ προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές του Γυμνασίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Διακρίσεων με σχετικά μηνύματα υπέρ της ανεκτικότητας και κατά του ρατσισμού. Τέλος, έγιναν όλοι μια αγκαλιά και χόρεψαν μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς κλείνοντας ευχάριστα την επίσκεψη στο κέντρο «Ελπίδα».

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Ιαλυσού ευχαριστούν θερμά τους μαθητές του Γ5 για την πρωτοβουλία τους, τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων αλλά και τους γονείς τους για την υποστήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης, τον κ. Γιάννη Κορωναίο, Αντιδήμαρχο Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Ιαλυσού, το ΡΟΔΑ  και τον Διευθυντή κ. Φώτη Καραμανώλη καθώς και το ΕΕΕΕΚ Ρόδου για τη μετακίνηση και κυρίως την κ. Σταυρούλα Καπούλα, Πρόεδρο του κέντρου «Ελπίδα» αλλά και όλο το προσωπικό –επιστημονικό και μη- για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που έδωσαν στους μαθητές μας να βιώσουν τις αξίες της ανθρωπιάς, της ισότητας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς. Ήταν μάθημα ζωής.