“Μας δικαίωσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου”

Για «δικαίωση» κάνουν λόγο τα μέλη της Περιφερειακής Αρχής στην Οικονομική Επιτροπή σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στο πλαίσιο της ανακοίνωσης ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τον διαγωνισμό για τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου του νησιού με λαμπτήρες LED.

Συγκεκριμένα, χθες, απάντησαν σε όσους το προηγούμενο διάστημα άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της Οικονομικής Επιτροπής για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρός της, Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, Χρήστος Μπάρδος, Δημήτρης Τσοπανάκης, Χρήστος Ευστρατίου και κα Χαρούλα Γιασιράνη.
Καταρχήν, ο κ. Ζαννετίδης, έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα που τους δικαιώνει αφού, όπως είπε, σε λίγο πρόκειται να ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μας.  Είπε, επίσης, ότι καθ’ όλη τη θητεία της Ο.Ε. δύο φορές μόνο απασχόλησαν την κοινή γνώμη οι αντιρρήσεις της μειοψηφίας, ανάμεσα σε εκατοντάδες διαγωνιστικές διαδικασίας: Η μία περίπτωση ήταν το φράγμα του Γαδουρά και η άλλη τα LED και, όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις τυγχάνει να αποκλείεται ο ίδιος οικονομικός φορέας. Είπε, ακόμη, ότι υπήρξαν συνάδελφοί τους που με έργα και λόγια μάχονται μέχρι και τώρα το έργο επειδή, παρά τις ανακοινώσεις τους, δεν ήθελαν να γίνει.

Ο ίδιος, έκανε λόγο, ακόμη, για κατασυκοφάντηση και λάσπη που έπεσε στο κενό και δικαιώθηκε πανηγυρικά η Ο.Ε. δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι όλα αυτά αξιολογούνται και ποινικά και στο επόμενο διάστημα θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις αποφάσεις τους.

Ακόμη, απαντώντας στα όσα ανέφερε η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» στην ανακοίνωσή της για το θέμα αυτό, σχετικά με την απόφαση 127 της Αρχής εξέτασης προδικαστικών προσφυγών, όπως είπε δεν αναγνώρισαν μέχρι σήμερα τις αποφάσεις του Ελεγκτικού που δικαιώνουν πανηγυρικά και αυτή την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής και της Ο.Ε.

«Το κρύβουν γιατί δεν μπορούν να το πουν», είπε και ανέφερε ότι αποκρύπτουν εσκεμμένα και παραπληροφορούν με δελτία τύπου τις αποφάσεις του Ελεγκτικού που απαντούν στην 127 απόφαση που λέει για τον «φωτογραφικό» διαγωνισμό ενώ οι ίδιοι δεν προσέφυγαν γιατί ο χρόνος ήταν μεγάλος. Αποδέχθηκαν την 127 απόφαση, άλλαξαν τους όρους και ξεκίνησε μία άλλη διαγωνιστική διαδικασία, είπε και κατέληξε λέγοντας «ντροπή!».

Για «δικαίωση» έκανε λόγο, στη συνέχεια, ο κ. Μπαριανάκης και για «αυτοδιοικητική ικανοποίηση» γιατί, όπως είπε, τους λοιδορούσα, τους φωτογράφιζαν, τους κατηγορούσαν επί τρεις-τέσσερις μήνες, καθημερινά, στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, ότι είναι αυτοί οι οποίοι κρύβονται πίσω από αυτά ως εργολάβοι, ότι δηλαδή υπάρχει σκοπιμότητα. Όπως είπε, αυτό γινόταν γιατί ενεργούσαν με γνώμονα τη νομιμότητα και εξέφρασε τη λύπη του που συνάδελφοί τους αυτοδιοικητικοί έχουν ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου και τους αναγκάζουν να αμυνθούν.  Εξέφρασε, ακόμη, την πικρία του επειδή αντί να πουν τουλάχιστον συγνώμη και για τα δύο θέματα που τους κατηγορούσαν, επιμένουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάρδος, ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν εκχωρεί και δεν μοιράζεται το αίσθημα της δικαίωσης με κανέναν, εκτός από τα μέλη της Ο.Ε., τον Περιφερειάρχη, το Τεχνικό και Νομικό τμήμα της Περιφέρειας και βέβαια με τους πολίτες. Και είπε ακόμη: «Όπως ακριβώς η Ρόδος έχει νερό, με τον δύσκολο τρόπο με τον οποίο έχει νερό, και δεν δίψασαν τα εκατομμύρια τουρίστες και οι πολίτες εκείνη την εποχή, έτσι ακριβώς με τον δύσκολο και νόμιμο τρόπο, θα έχει και φωτισμό».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσοπανάκης, θέλησε να σταθεί σε κάποια σημεία αναφέροντας ότι έκαναν έναν διαγωνισμό ακολουθώντας τις προδιαγραφές της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου, η Επιτροπή που τον έλεγξε θεώρησε δύο σημεία ως περιττά και εκεί…άρχισαν τα όργανα από την αντιπολίτευση και την κατασκευαστική εταιρία. Οι ίδιοι, μπορούσαν να προσφύγουν και να δικαιωθούν όμως θα καθυστερούσε πάρα πολύ το έργο. Έτσι, προτίμησαν να επαναλάβουν τον διαγωνισμό, χωρίς τα επίμαχα σημεία, και ο διαγωνισμός προχώρησε σε όλα του τα στάδια με τη δικαίωση να έρχεται από την ομόφωνη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 

Καυτηρίασε ακόμη τη στάση μελλών της μειοψηφίας που, όπως είπε, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, συνέχισαν να αμφισβητούν, να λοιδορούν, να υπαινίσσονται δοσοληψίες ακόμα και όταν οι απορριφθείσες εργολαβικές εταιρίες δεν πρόσβαλαν τον διαγωνισμό αφού βρήκαν αντιπροσώπους σε ορισμένα μέλη της μειοψηφίας τα οποία ενημέρωναν για το πως θα μπορούσαν να κινηθούν για να μη γίνει ο διαγωνισμός και κατ’ επέκταση το έργο.

Η κα Γιασιράνη, έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο για την ασφαλή κυκλοφορία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού που το κόσμος απαιτεί να γίνει…χθες. Όμως, για ακόμα μία φορά τα μέλη της Ο.Ε. αντιμετώπισαν αντιστάσεις από τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης. Και στο φράγμα και στα LED στοχοποιήθηκαν τα μέλη της Ο.Ε., είπε η ίδια, και κατασυκοφαντήθηκαν, λοιδορήθηκαν δημόσια, ακόμη αφήνονταν υπαινιγμοί ότι μπορεί να υπηρετούσαν κατά τη δική τους αντίληψη άλλα συμφέροντα και έφθασαν στο σημείο να κάνουν μηνυτήριες αναφορές.

Μάλιστα, κλείνοντας είπε ότι επειδή πραγματικά έχουν κατασυκοφαντηθεί, όσοι έχουν μιλήσει δημόσια και τους έχουν λοιδορήσει, τους κάλεσε να πουν στις οικογένειες και τα παιδιά τους ένα συγνώμη.

Τέλος, ο κ. Ευστρατίου είπε ότι τους αναγκάζουν να απαντούν, όπως με το φράγμα που δικαιώθηκαν το ίδιο και με τα LED. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για συναδέλφους τους που ασχολούνται με την πολιτική γιατί, όπως είπε, δεν γνωρίζει τι καταλαβαίνει ο κόσμος μ’ αυτό που βλέπει να συμβαίνει. Για τα LED είπε ότι δικαιώθηκαν και σ’ αυτό αλλά η λάσπη που πετάνε αυτοί είναι ανεπανάληπτη και είναι οι ίδιοι που έλεγαν και στην Ο.Ε. και στο π.σ. να πέσει ο διαγωνισμός ενώ στην ανακοίνωσή της η Συμμαχία αναφέρει ότι ήταν αυτοί που ήθελαν να γίνει το έργο. «Απλώς, οι κύριοι δεν ήθελαν να γίνει το έργο επί εποχής Χατζημάρκου και μέχρι τις εκλογές να υπάρχουν φώτα στους δρόμους», κατέληξε.