Οι θεσμικές παρεμβάσεις για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Τις θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη και την ενδυνάμωση  του κλάδου των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, που προέκυψαν μέσα από τη στενή συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της ΣΕΤΚΕ.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

• Την αναβάθμιση της κατάταξης των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων προαιρετικά, σε πέντε κατηγορίες κλειδιών και η παράταση για την κατάταξή τους έως το τέλος του 2019

• Τις νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές με γνώμονα 
την υψηλή ποιότητα και τα διεθνή πρότυπα, και τη θέσπιση νέων κριτηρίων πιστοποίησης.

• Την αύξηση της δυναμικότητας έως και 30 δωμάτια αντί για 20 και κατ’ επέκτασιν η δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

• Τη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών κατάταξης, πλέον από τις  Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, και έκδοση των διακριτικών τίτλων από τα κατά τόπους  Επιμελητήρια (ΓΕΜΗ), και από υπηρεσίες μίας στάσης.

• Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που έδωσε τη δυνατότητα η κατάταξη να μπορεί να διενεργείται από καταρτισμένους μηχανικούς, και η οποία έτυχε καθολικής αποδοχής από τον κλάδο, λόγω της διευκόλυνσης της διαδικασίας και της ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

• Την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της ΣΕΤΚΕ, το «Καλάθι Πρωινού», στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τη στήριξη της τοπικής παραγωγής, και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό προϊόν.