Έντονη ανησυχία  για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Ρόδου

Την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει τη φετινή τουριστική περίοδο το αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» εκφράζουν τουριστικοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου στο νησί μετά τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωσή τους γύρω από την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» προκλήθηκε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση καθώς από όσα έγιναν γνωστά πολλά από τα έργα θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαΐου καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάτι που σημαίνει ότι για δύο μήνες ακόμα θα υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου, και παρά το γεγονός ότι η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τουριστικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες πούλμαν, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, ιδιοκτήτες ταξί, και διάφοροι άλλοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, έγινε ενημέρωση για όσα έργα ολοκληρώθηκαν αλλά και για τα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη τα περισσότερα από τα οποία όπως εκτιμούν θα έχουν επίπτωση στην εικόνα του προορισμού.
 


Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν  το 1/3 του τμήματος των αφίξεων έχει δεσμευτεί με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο χώρος που απομένει ο οποίος γεμίζει ασφυκτικά στην άφιξη και μόνο ενός αεροσκάφους της γραμμής εσωτερικού. 

Από την άλλη ο χώρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων έξω από το αεροδρόμιο έχει περιοριστεί κατά περίπου 20 θέσεις μετά τις αλλαγές και την ανακατασκευή του, και έτσι η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού και με τον προηγούμενο σχεδιασμό πάλι υπήρχε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση όλων των οχημάτων.

Επίσης δεν επαρκούν οι διαθέσιμοι χώροι μέχρι την επιβίβαση των τουριστών έξω από το κτήριο, δεν υπάρχουν και σημεία όπου θα μπορούν τα πρακτορεία να τοποθετούν τα stands προς εξυπηρέτηση των πελατών τους, ενώ έχει αφαιρεθεί και η τέντα που υπήρχε για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή.

Μάλιστα όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη μπορεί να έγιναν έργα στην πίστα και να αυξήθηκε ο χώρος στάθμευσης των αεροσκαφών και να επεκτάθηκαν οι χώροι των καταστημάτων, όμως στους χώρους που θα συνωστίζονται χιλιάδες άτομα πολύ σύντομα, η κατάσταση θα είναι τραγική, και θα υπάρχουν εντάσεις και προβλήματα. Θεωρούν δε βέβαιο ότι το κυκλοφοριακό κομφούζιο θα είναι άνευ προηγουμένου και το μποτιλιάρισμα χειρότερο από πέρσι.

 


Σύμφωνα με την ενημέρωση της Fraport,  στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» ολοκληρώθηκαν τα παρακάτω έργα:
-    Ανακατασκευή της πίστας και σήμανση
-    Τοποθέτηση 14 νέων counter στο νέο σταθμό
-    Επανασχεδιασμός και λειτουργία του χώρου στάθμευσης λεωφορείων (απομένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες)
-    Δημιουργία 4 νέων εξόδων στο χώρο extra Schengen
-    Ανακατασκευή της τουαλέτας απέναντι από την έξοδο 8

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:
-    Πρόσθεση 14 νέων counter στο νέο σταθμό που προγραμματίζεται να παραδοθούν μέχρι τις 10 Μαΐου
-    Πρόσθεση 17 νέων counter στον παλιό σταθμό που προγραμματίζεται να παραδοθούν μέχρι τις 22 Μαΐου

Μέχρι τότε οι ανάγκες θα καλυφθούν με τη χρήση φορητών counter. Επίσης:
-    Κλιματισμός, ο οποίος ειδικά στον παλιό σταθμό προγραμματίζεται να παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαΐου
-    Νέα τουαλέτα θα δημιουργηθεί στο χώρο των αφίξεων που προγραμματίζεται να παραδοθεί μέχρι τις 31 Μαΐου
-    Νέα τουαλέτα θα δημιουργηθεί στην έξοδο Ν6 που προγραμματίζεται να παραδοθεί μέχρι τις 22 Μαΐου
-    Νέα τουαλέτα θα δημιουργηθεί στον παλιό σταθμό στο χώρο check-in που προγραμματίζεται να παραδοθεί μέχρι τις 22 Μαΐου
-    Νέες έξοδοι στο χώρο extra Schengen που προγραμματίζεται να παραδοθούν μέχρι τις 22 Μαΐου

 


Ιμάντες αποσκευών στις αφίξεις (προστίθενται άλλες 2)
-    Η Ν3  προγραμματίζεται να παραδοθεί στις 19 Απριλίου
-    Η Ν4  προγραμματίζεται να παραδοθεί στις 6 Μαΐου
-    Η Ν5  προγραμματίζεται να παραδοθεί στις 22 Μαΐου
-    Η Ν1  προγραμματίζεται να παραδοθεί στις 15 Ιουνίου και
-    Η Ν2  προγραμματίζεται να παραδοθεί στις 4 Οκτωβρίου