“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”: Εμπαίζει Αρχαγγελίτες και Αφαντενούς ο περιφερειάρχης

Να πάψει να εμπαίζει τους συμπολίτες μας σε Αφάντου και Αρχάγγελο, καλεί τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, η “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” του κ. Μανώλη Γλυνού.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή δελτίο Τύπου της περιφέρειας που αφορούσε επίσκεψη του περιφερειάρχη στον Αρχάγγελο, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Η “Συμμαχία” κατηγορεί τον κ. Χατζημάρκο για το θέμα, θυμίζοντας  θέσεις που είχε εκφράσει ο ίδιος παλαιότερα, αλλά και οι συνεργάτες του Σ. Στάγκας και Γ. Υψηλάντης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της “Συμμαχίας” αναφέρονται τα εξής:
«Διαβάσαμε σε πρόσφατη ανακοίνωση της παρέας του κου Χατζημάρκου, ότι 57 μέρες πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, υποτίθεται ότι «κατόπιν ενεργειών του» θα δοθεί λύση  στο αποχετευτικό και την επεξεργασία λυμάτων  Αφάντου και Αρχάγγελου. Σε ένα πρόβλημα δηλαδή που ο επί 9 χρόνια, ο ίδιος ως περιφερειάρχης και ως αντιπολίτευση της Δημαρχίας Κουσουρνά από το 2011 απέτυχε να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυσή του. Τώρα όψιμα, ισχυρίζεται ότι το επιλύει προεκλογικά αν και αναρμόδιος... 

Τον καλούμε έστω και λίγο πριν την αποχώρησή του, να σταματήσει να παίζει με τις εντυπώσεις και να πάψει να εμπαίζει  τους συμπολίτες μας σε Αφάντου και Αρχάγγελο. Του θυμίζουμε λοιπόν όσα θέλει να ξεχάσει ή να  αποκρύψει:
1. Ο ίδιος το 2011 όπως και σήμερα αντιστρατευόταν, χωρίς όμως συγκεκριμένη αντιπρόταση, τη λύση της σύνδεσης της Αρχαγγέλου και των Άφαντου με κατασκευή αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στο Βόδι και παράλληλη αναβάθμιση του Βιολογικού.   Χαρακτήριζε δε το έργο ως: «Μια λύση, τεχνικά μαξιμαλιστική, οικονομικά υπερβολική και περιβαλλοντικά επικίνδυνη».

Ο  κος Χατζημάρκος βέβαια υποκρίνεται ότι δεν γνωρίζει πως αυτήν ακριβώς τη λύση για την Ιαλυσό είχε υιοθετήσει ως Δήμαρχος ο αδρά αμειβόμενος σύμβουλός του κος Στάγκας. Ο κ. Στάγκας συνέδεσε το αποχετευτικό Ιαλυσού στον ίδιο αγωγό με προορισμό το Βιολογικό στο Βόδι,  αντί να κατευθύνει τα Λύματα στον υφιστάμενο και σε λειτουργία Βιολογικό Κρεμαστής. Μάλιστα τη λύση αυτή αποδέχτηκαν οι τότε Δήμαρχοι Ροδίων κκ Γιαννόπουλος και Χατζηευθυμίου.  

Τι  από τα δύο ισχύει;  Πώς ο κος Στάγκας και οι κ.κ. Γιαννόπουλος και Χατζηευθυμίου, υιοθέτησαν μια λύση "μαξιμαλιστική, οικονομικά υπερβολική και επικίνδυνη" για το νησί;  Ή κακώς η τότε παράταξη Χατζημάρκου καταψήφισε την αντίστοιχη λύση για το  πρόβλημα Αφάντου και Αρχαγγέλου, διαιωνίζοντάς το; Τι από όλα ισχύει; Ας τα βρούνε μεταξύ τους Στάγκας-Χατζημάρκος και ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες. 

2. Απέστειλε, λέει, ο κύριος Χατζημάρκος επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο υποστηρίζοντας την θέση του. Μάλιστα! Την οποία προφανώς συνέταξε με τη βοήθεια του «Golden Boy» της Περιφέρειας κου Υψηλάντη, ο οποίος τόσο ως διευθυντής της ΔΕΥΑΡ το 2011, με τον γνωστό μισθό που ο ίδιος καθόρισε, αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο απέκτησε όψιμα αλλεργία, υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο. 

Επί του συγκεκριμένου θέματος λοιπόν:  
Ποιον και γιατί να πιστέψει ο κόσμος του Αρχαγγέλου; Τον παραλίγο διευθύνοντα στην Ενεργειακή ΑΕ Υψηλάντη ακριβώς με το σκεπτικό της εξειδίκευσής του σε αυτά τα θέματα, που εν τέλει τοποθετήθηκε σύμβουλος ως και σήμερα (με συμβάσεις που τα έως τώρα εισπραχθέντα ξεπερνούν τα 200 χιλιάδες ευρώ λίγους μήνες μετά την έναρξη της "συνεργασίας") όταν τόσα χρόνια υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο ή τον κο Χατζημάρκο;

3. Τώρα που και ο κος Στάγκας και ο κος Υψηλάντης είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό ποια ακριβώς πολιτική θα υπηρετήσουν;  Αυτή που με πάθος υποστήριζαν τόσα χρόνια ή αυτή του κ. Χατζημάρκου;  Πόσο καιρό σκοπεύουν ακόμη να παίζουν όλοι αυτοί οι "εκπρόσωποι του νέου" (που 15 χρόνια τώρα είναι ΑΥΤΟΙ που παίζουν με την υγεία των κατοίκων) να τραβήξει αυτή η ιστορία καθώς με τις μελέτες κ.λπ. που ΘΑ γίνουν, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζημάρκος, μιλάμε για άλλη μια τριετία μέχρις ότου να δρομολογηθεί το έργο αν και εφόσον χωροθετηθεί και ωριμάσει;

Ποιος τελικά κοροϊδεύει ποιον σε αυτόν τον τόπο; 
Ποιοι και πώς τολμούν να παριστάνουν το "νέο" και το "άφθαρτο";
Η παρέα «Χατζημάρκου» με ανακοινώσεις «κατόπιν ενεργειών μου» που θυμίζουν εποχές «Μαυρογιαλούρου»,  όταν ήδη η ΔΕΥΑΡ σε συνεργασία με το Υπουργείο έχουν καταλήξει σε οδικό χάρτη εξεύρεσης λύσης;
 
ΤΙ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, αναφέρονται τα εξής: «Την ευκαιρία να παρουσιάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα της εξεύρεσης λύσης στην επεξεργασία των λυμάτων του Αρχαγγέλου,  είχε ο  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνάντηση που είχε χθες με κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα βρισκόταν σε αδιέξοδο λόγω της εμμονής με την οποία παρουσιαζόταν στο κοινό της Ρόδου η πρόταση, που άλλωστε παρουσιαζόταν και ως ώριμη μελέτη, που περιέγραφε ως λύση και μάλιστα μοναδική, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς των λυμάτων από τον Αρχάγγελο στο Βόδι. Μια λύση, τεχνικά μαξιμαλιστική, οικονομικά υπερβολική και περιβαλλοντικά επικίνδυνη. Για την υλοποίηση της δε, θα έπρεπε, όπως περιγραφόταν, να κλείσει ο μοναδικός οδικός άξονας Ανατολικής Ρόδου για κάποια χρόνια!

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξήγησε στους κατοίκους του Αρχαγγέλου, πως η εμμονή σε αυτή τη συζήτηση στοίχισε πολλά πολύτιμα χρόνια και οδήγησε σε ένα αδιέξοδο που κανένας πλέον από τους υποστηρικτές της δεν μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκή και πειστικά επιχειρήματα.
Χρειάστηκε και προσωπική γραπτή παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, προς την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να οδηγηθεί η συζήτηση στη σωστή βάση της κατασκευής ξεχωριστής μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή.

Στους κατοίκους της Αρχαγγέλου, ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά:
“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ήταν και είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των έργων επεξεργασίας λυμάτων των Οικισμών Γ! Προτεραιότητας. Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από την ισχύουσα νομοθεσία και έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί εδώ και 15 χρόνια. Στα όρια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τρεις είναι οι οικισμοί στους οποίους δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα. Και οι τρεις είναι στη Ρόδο (Αφάντου, Αρχάγγελος, Λάρδος).

Η αρμοδιότητα βεβαίως για την επίλυση του θέματος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον Δήμο και ειδικότερα στη ΔΕΥΑΡ.

Ωστόσο είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε σταθερή άποψη επί του θέματος. Η λύση ήταν και παραμένει η κατασκευή ξεχωριστής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή. Την άποψη αυτή χρειάστηκε να διατυπώσω και γραπτώς με προσωπική μου επιστολή στην Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων του αρμόδιου Υπουργείου που μετά και την πίεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις οποίες είμαστε σε συνεχή επαφή, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Επιτέλους, η βάση της συζήτησης και της κατεύθυνσης μελέτης είναι η σωστή, η κατασκευή δηλαδή ξεχωριστής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή, και γραπτώς επίσης δεσμευθήκαμε προς την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων να συνδράμουμε και οικονομικά στην υλοποίηση των έργων στο βαθμό που θα απαιτηθεί”».