Υπέκλεπταν και διένειμαν το σήμα της NOVA στη Ρόδο

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάθισαν χθες δύο κάτοικοι της περιοχής μας οι οποίοι κατηγορούνται ότι υπέκλεπταν το σήμα της NOVA και το διέθεταν σε τρίτους.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Κιουρτζή και Κώστα Χαλκιά επέβαλε στον 45χρονο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 4 μηνών και στον 54χρονο συγκατηγορούμενό του συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών και ενός μηνός, τις οποίες ποινές το δικαστήριο ανέστειλε επί τριετία.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το οποίο ήρθε στο νησί μας αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, ενώ πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά την κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστου στις 6 Οκτωβρίου 2011 από τον νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας «Multichoice Hellas». Έχοντας ενδείξεις για υποκλοπή του σήματος NOVA αλλά μη γνωρίζοντας την ακριβή περιοχή της χώρας, η εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί νομικά.

Ακολούθησε βούλευμα του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου για άρση απορρήτου επικοινωνιών όπου και διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της 30η Μαΐου 2011 διά μέσου ηλεκτρονικού υπολογιστή παρέχονταν η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος NOVA και άγνωστο αριθμό ατόμων. Μετά τον έλεγχο που έγινε στον αριθμό «ΙΡ» των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έγινε ταυτοποίηση με τους χρήστες αυτών αλλά και τις περιοχές που διαμένουν.

Έτσι στις 30 Νοεμβρίου 2011 κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μαζί με πραγματογνώμονα της συγκεκριμένης εταιρείας, ήρθαν στο νησί μας και προχώρησαν στις συλλήψεις των δύο ανδρών.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν στην ανάκριση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενοι και οι δύο, αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται.

Ειδικότερα, ο 45χρονος μεταξύ άλλων είχε τονίσει ότι το δορυφορικό μηχάνημα που κατασχέθηκε από το σπίτι του το είχε προμηθευτεί νόμιμα και με απόδειξη από κατάστημα της περιοχής καθώς ελεύθερα διατίθενται στην αγορά.  

Σε ό,τι αφορά το σήμα που ελάμβανε από τον αποκωδικοποιητή τόνισε ότι δεν το παραχωρούσε σε κανέναν και αυτό αφορούσε διάφορα δορυφορικά κανάλια, και όχι μόνο το σήμα της NOVA, το οποίο και δεν παρακολουθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τόσο όταν προμηθεύτηκε τον αποκωδικοποιητή (νομίμως από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών), όσο και όταν προμηθεύτηκε το λογισμικό (επίσης νομίμως δωρεάν από το διαδίκτυο), δεν του επισημάνθηκε ότι υπάρχει ο παραμικρός παράνομος χαρακτήρας σε αυτό, ενώ ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε αποκόμισε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από όλα αυτά ή έδωσε σήμα σε άλλο άτομο.

Ο 45χρονος μάλιστα είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά στη συνεργασία που είχε με τις διωκτικές αρχές από την πρώτη στιγμή υποδεικνύοντάς τους όλα τα μηχανήματα, κάτι που προφανώς δεν θα είχε κάνει εφόσον γνώριζε ότι διέπραττε κάποια παρανομία όλο αυτόν τον καιρό. Τέλος ο 45χρονος αναφέρθηκε στη δουλειά του η οποία του αποδίδει αρκετά χρήματα για τον ίδιο και την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να μην έχει ανάγκη να κάνει κάτι από αυτά που του καταλογίζονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην απολογία του και ο 54χρονος συγκατηγορούμενός του ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ότι είχε προμηθευτεί τον τεχνολογικό εξοπλισμό με καθ’ όλα νόμιμες διαδικασίες και είχε τονίσει πως το σήμα που λάμβανε αφορούσε διάφορα δορυφορικά κανάλια και όχι μόνο τη NOVA, την οποία και αυτός δεν την παρακολουθούσε, αφού δεν τον ενδιέφερε.

Τελικά μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν και οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τον όρο να καταβάλουν εγγύηση ποσού 1000 ευρώ ο 45χρονος και 2000 ευρώ ο 54χρονος