Ροδίτης ταξιτζής θα δικαστεί για τη μεταφορά προσφύγων

Ροδίτης ταξιτζής θα δικαστεί για τη μεταφορά προσφύγων

Ροδίτης ταξιτζής θα δικαστεί για τη μεταφορά προσφύγων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2257 ΦΟΡΕΣ

Κατηγορούμενος για τη μεταφορά Σύριων προσφύγων από την πόλη της Ρόδου στην Κρεμαστή και το αντίθετο δρομολόγιο, είναι 47χρονος επαγγελματίας οδηγός ο οποίος την προσεχή Δευτέρα θα καθίσει στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, τον 47χρονο βαραίνει η κατηγορία της παράνομης μεταφοράς εντός της Ελληνικής Επικράτειας πολιτών τρίτων χωρών που εισήλθαν παράνομα, την οποία εξ αρχής και ο ίδιος αρνείται.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο συλλογής, ανάλυσης και αξιολόγησης των στοιχείων της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι, ένας Αλβανός ηλικίας 36 ετών, έχοντας ενοικιάσει τρία διαμερίσματα πολυκατοικίας στην πόλη της Ρόδου προέβη την 21.10.2017 στην υπενοικίαση δύο εξ αυτών σε 68χρονο Σύριο κατηγορούμενο με απώτερο σκοπό την παράνομη φιλοξενία μη νόμιμων μεταναστών που θα εισέρχονταν τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Ακολούθως, η 65χρονη σύζυγος του Σύριου και μία 31χρονη συμπατριώτισσά τους, τις πρώτες πρωινές ώρες στις 22.10.2017 με τη βοήθεια και επ’ αμοιβή του 47χρονου ημεδαπού παρέλαβαν από την Κρεμαστή Ρόδου και μετέφεραν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 10 υπηκόους Συρίας, που είχαν μόλις αποβιβαστεί παράνομα σε παραλιακή περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο οποίος και άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών κατά συρροή σε βάρος των τεσσάρων αλλοδαπών και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο, και σε βαθμό κακουργήματος για τον 47χρονο επαγγελματία οδηγό στέλνοντάς τον στην ανάκριση. Σε ό,τι αφορά τους παράτυπους μετανάστες εφαρμόστηκε η διοικητική διαδικασία.

Στις 23 Οκτωβρίου 2017 το μεσημέρι ο Αλβανός και οι τρεις Σύριοι κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Ρόδου όπου και κρίθηκαν ένοχοι.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 36.000 ευρώ στον αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής στον οποίο δεν αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό, ενώ αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ένοχοι με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών, κρίθηκαν και οι τρεις Σύριοι στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 μηνών για κάθε παράνομο αλλοδαπό, δηλαδή συνολική ποινή φυλάκισης 6 μηνών και 15 ημερών με τριετή αναστολή και με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

«Μου μίσθωσαν το αυτοκίνητο»
Ο 47χρονος οδηγός ταξί συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Ασημένη Βεργή και Γιώργο Κυπραίο προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αρνούμενος τα όσα του καταλογίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες ο 47χρονος είχε πει μεταξύ άλλων πως όλα ξεκίνησαν περίπου στη μία τα ξημερώματα στις 22 Οκτωβρίου 2017 όταν διερχόμενος από στάση στην περιοχή της Ψαροπούλας του έκαναν νόημα δύο γυναίκες να σταματήσει. Εκείνες μπήκαν μέσα και του ζήτησαν να τις μεταφέρει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κρεμαστή. Στη διαδρομή η μία εξ αυτών του έδωσε το τηλέφωνό της να μιλήσει με τον σύζυγό της στα αγγλικά καθώς οι ίδιες δεν μπορούσαν να μιλήσουν επαρκώς.

Ο άνδρας αυτός μίσθωσε το ταξί του 47χρονου προκειμένου να μεταφέρει κάποια μέλη της οικογένειάς του από τα προαναφερόμενα διαμερίσματα στο κέντρο της Ρόδου. Επίσης ρώτησε τον 47χρονο αν θα μπορούσε να ενημερώσει και κάποιον συνάδελφό του γιατί ήταν αναγκαία περισσότερα από ένα αυτοκίνητο. Αφού του απάντησε ο 47χρονος ότι το ταξί του δεν διαθέτει ασύρματο σύστημα συνομιλίας, ενημερώθηκε για το κόστος και του ζήτησε να πραγματοποιήσει περισσότερες από μια διαδρομές.

Πράγματι ο 47χρονος έκανε τρεις διαδρομές από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία βρίσκονται σε κεντρικότατο σημείο επί της οδού και μετέφερε τους αλλοδαπούς στην περιοχή της Ακαδημίας, αφήνοντάς τους και πάλι σε κεντρικό σημείο, ενώ για τις μεταφορές αυτές έλαβε όσα προβλέπονται νόμιμα.

Ο 47χρονος επεσήμανε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γνωρίζει ή να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για παράνομους πρόσφυγες, αντίθετα νόμιζε ότι ήταν νόμιμοι αφού αρκετοί διαμένουν στο νησί μας και κινούνται με ταξί.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο 47χρονος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η δίκη προσδιορίστηκε να γίνει στις 8 Απριλίου 2019.

Διαβάστε ακόμη

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας