Κρήτη -Δωδεκάνησα -Μικρά Ασία: Μοναδική γιορτή πολιτισμού στη Ρόδο

Κρήτη -Δωδεκάνησα -Μικρά Ασία: Μοναδική γιορτή πολιτισμού στη Ρόδο

Κρήτη -Δωδεκάνησα -Μικρά Ασία: Μοναδική γιορτή πολιτισμού στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1038 ΦΟΡΕΣ

Παράλληλα μουσικά μονοπάτια

Μοναδική γιορτή πολιτισμού, μπορεί να χαρακτηριστεί η μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Ήταν συνδιοργάνωση του Μουσικού Σχολείου, με την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου και τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, με Θέμα: «Κρήτη – Δωδεκάνησα – Μικρά Ασία – Παράλληλα Μουσικά μονοπάτια».

Ερμηνεύτηκαν τραγούδια από Κρήτη, Δωδεκάνησα και Μικρά Ασία τα οποία απαντώνται στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και φανερώνουν τη συγγένεια και την αλληλεπίδραση που δημιουργείται στη μουσική μας παράδοση, από τη μετακίνηση των ανθρώπων σε αυτό τον χώρο.

Προλόγισε ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου κ. Χρυσοχός. Την ιδέα της εκδήλωσης είχε ο λυράρης κ. Γιώργος Παραγυιός, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου και υπεύθυνος της μουσικής έκφρασης της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου. Με βαθιά γνώση και την πολυετή του πείρα, επέλεξε τα τραγούδια που έχουν την ίδια μουσική ή στίχο τα οποία ερμηνεύτηκαν από τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων, ταξιδεύοντας το κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο, πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Τον συντονισμό, την οργάνωση της εκδήλωσης και των συνόλων που παρουσιάστηκαν, όπως και την επιμέλεια, την παρουσίαση των κειμένων και των βιντεοπροβολών, είχε η κ. Ανθούλα Κολιάδη – Τηλιακού. Η συμβολή της ήταν καταλυτική, δεδομένου ότι η συνθετότητα της παράστασης απαιτούσε ιδιαίτερη προσπάθεια, γνώση και εμπειρία. Ο ποιητικός της λόγος ξεχώρισε και λειτούργησε ως γέφυρα, συνδέοντας αρμονικά τα τραγούδια που παρουσιάζονταν.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος τα παιδιά της παραδοσιακής ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Ρόδου (Διεύθυνση κ. Γιώργος Παραγυιός), μαζί με τα παιδιά των Τμημάτων Μουσικής της Αδελφότητας Κρητών. Συμμετείχαν επίσης: η παραδοσιακή χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση της κ. Ματίνας Μάστορα - η οποία συμμετείχε και στο τραγούδι - η Ευρωπαϊκή χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καλαεντζή, καθώς και η Ευρωπαϊκή χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Ευάγγελου Μάνδηλα. Τα τραγούδια από τη Μικρά Ασία, ερμήνευσαν τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Διευθυντής της Ορχήστρας ήταν ο κ. Θεόδωρος Μούρτος.

Στις ορχήστρες συμμετείχαν και οι καθηγητές του σχολείου, Γιώργος Παραγυιός, Μιχάλης Καλαεντζής, Ηλίας Αναστασιάδης, Σπύρος Τζουμερκιώτης και Νίκος Χασάπης, ενώ φιλική συμμετοχή είχε ο κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου.

Χορούς από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα παρουσίασαν οι χορευτικές ομάδες της Αδελφότητας Κρητών. Οι «Σταυραετοί», με υπεύθυνο τον κ. Γιώργο Σακκομήτρο και οι «Έφηβοι» των τμημάτων χορού με την κ. Μαρία Κουφού. Η λεβέντικη και ενθουσιώδης παρουσίαση των χορών, στο τέλος της εκδήλωσης, χρωμάτισε και ενθουσίασε όλους τους θεατές της κατάμεστης αίθουσας.

Οι εντυπώσεις από τη μαγευτική βραδιά, μπορούν να συνοψιστούν στη φράση: πραγματική μυσταγωγία, το συνταίριασμα τραγουδιών και χορών, που μας χάρισαν ένα ονειρεμένο μουσικό ταξίδι στην παράδοση του τόπου μας. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια επιβεβαίωση, ότι η μουσική έκφραση και ο χορός ενώνει τους λαούς. Τα τραγούδια, είναι προϊόντα της συνεργασίας που μεταφέρουν από τόπο σε τόπο τις μουσικές εκφράσεις των ανθρώπων. Με το ταξίδι αυτό, οι αρχικές ιδέες των δημιουργών των τραγουδιών, δίνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις προσμίξεις και τις αλληλεπιδράσεις που με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση.

Εκπληκτική υπήρξε η ποιότητα της απόδοσης των μουσικών κομματιών. Τα παιδιά, με τα χαρισματικά τους ταλέντα στη Μουσική και στο Τραγούδι, συγκίνησαν ιδιαίτερα, με την ευαισθησία, την προσέγγιση των τραγουδιών, τη μελωδικότητα και το υπέροχο συνταίριασμα μουσικής και φωνής, που φανέρωνε και την τέλεια προετοιμασία που είχε προηγηθεί.

Αξίζει η επιβράβευση των ξεχωριστών δασκάλων τους, που συνταιριάζουν τα ιδιαίτερα ταλέντα των παιδιών και δημιουργούν το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της ποιότητας και του ήθους, που όλοι «εισπράξαμε». Στόχος και αποτέλεσμα της συνεργασίας, αποτελεί η στήριξη των παιδιών και ο δρομοδείχτης, που θα τους οδηγήσει στη μελλοντική πορεία της ζωής τους, και θα φέρει καλύτερες μέρες στον τόπο μας.
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί και η ιδιαίτερη προσφορά των Μουσικών Σχολείων στον πολιτισμό του τόπου μας.

Μια προσφορά που επιβάλλεται να στηριχτεί από την πολιτεία, δεδομένου ότι αφορά την πολιτιστική ταυτότητα και τις αξίες του λαού μας.

Αυτές τις πολιτιστικές αξίες υπογράμμισαν και τα τραγούδια που κατενθουσίασαν και όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου Γιάννης Νιωτάκης στο κλείσιμο της εκδήλωσης: «Τα τραγούδια αυτά και οι χοροί, θα ταίριαζε να πούμε, ότι αποτελούν μνημεία πολιτισμού και είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορικής συνέχειας του λαού μας στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της ανατολικής Μεσογείου, Κρήτη – Δωδεκάνησα – Μικρά Ασία. Συμβολίζουν όμως και την Πολιτιστική Κληρονομιά, την αληθινή Τέχνη που υπηρετεί τις αξίες του ανθρώπου και του πολιτισμού μας».

Η εκδήλωση, είχε τη στήριξη του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και χαιρέτισε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές της και απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στα Μουσικά Σχολεία που είχαν πάρει μέρος.

Γ.Ν.-Μ.Κ.

Διαβάστε ακόμη

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Μπαζάρ Μεταχειρισμένου Βιβλίου στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Ρόδου

Τα ήθη και τα έθιμά τους γιόρτασαν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Ρόδου