Ελεύθερος με βούλευμα ο Αφγανός

Ελεύθερος αφήνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, 40χρονος Αφγανός που κατηγορείται για διευκόλυνση εξόδου δύο νεαρών παιδιών ηλικίας 18 και 12 ετών που θέλησαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Ρόδου στη Γερμανία!

Η σύλληψη του 40χρονου αλλοδαπού έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 το πρωί σε χώρο αναμονής του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου. Εκεί ο Αφγανός εντοπίστηκε να συνοδεύει - καθοδηγεί την 18χρονη καθώς και έναν 12χρονο με σκοπό να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό τη Γερμανία, χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα με στοιχεία τρίτων προσώπων.

Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που κατείχαν κατασχέθηκαν, ενώ τα δύο παιδιά και ο 40χρονος Αφγανός συνελήφθησαν για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εξόδου σε μη νόμιμους αλλοδαπούς και πλαστογραφίας πιστοποιητικών και σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος και την απολογία του στην ανακρίτρια Ρόδου όπου επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ο 40χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τη φυλακή. Έκτοτε η κατάσταση της υγείας του υπέστη σοβαρό κλονισμό και διάα της δικηγόρου του κας. Μαρίας Βερβέρη υπέβαλε αίτηση επίσπευσης της διεξαγωγής της δίκης του αλλά παράλληλα προσέφυγε και στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου ζητώντας την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης.

Πράγματι το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας, έκανε δεκτή την αίτηση του 40χρονου,  τον οποίο και με βούλευμά του αφήνει ελεύθερο με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2000 ευρώ.

Ξεγελάστηκε από συμπατριώτισσά του
Αυτό τουλάχιστον είχε δηλώσει ο αλλοδαπός κατά την απολογία του, στην ανακρίτρια Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος από το Αφγανιστάν είχε πει πως από το 2008 διαμένει μόνιμα με την οικογένειά του, μεταξύ των οποίων και τα τρία του παιδιά,  στην Ελβετία όπου και εργάζεται σε νοσοκομείο και πως από το 2010 αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας το οποίο έχει επιδεινωθεί την τελευταία διετία.

Μάλιστα δύο μήνες πριν τη σύλληψή του προέβη σε εγχείρηση στο κεφάλι καθώς πάσχει από ψυχική νόσο με επιληπτικά συμπτώματα και κρίσεις, ενώ το άγχος και τα έντονα συναισθήματα του προκαλούν επιληπτικές κρίσεις πολύ επικίνδυνες για την υγεία του.

Ο ίδιος είπε ότι και κατά τη διάρκεια της κράτησής του έπαθε επιληπτική κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως επίσης και πως χρειάζεται ειδική φαρμακευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της ίδιας του της ζωής.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση, ο 40χρονος αλλοδαπός είπε ότι ήρθε στην Ελλάδα στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, μόνος του και χωρίς τη σύζυγό του,  με την οποία αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Εκεί συνάντησε μία ομοεθνή του με την οποία συνομιλούσε και πριν το ταξίδι του στη χώρα μας. Η συμπατριώτισσά του, τού είπε κλαίγοντας ότι ήθελε να βοηθήσει τα δύο ανήλικα παιδιά της, καθώς μπορεί η ίδια να είχε διαβατήριο και άδεια διαμονής στη Γερμανία αλλά τα παιδιά της δεν είχαν και έτσι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί της.

Ο 40χρονος αλλοδαπός είπε ότι τη λυπήθηκε και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Έτσι ταξίδεψε μαζί με τα παιδιά στη Ρόδο πιστεύοντας ότι ήταν αδέλφια, και είπε ότι δεν εξέδωσε εκείνος τα εισιτήριά τους.

Η συμπατριώτισσά του τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθούσε στη Ρόδο την επόμενη μέρα, ως κάτοχος διαβατηρίου και άδειας διαμονής στη Γερμανία, θα ταξίδευε με αεροπλάνο και θα τους συναντούσε στο αεροδρόμιο όπου θα ταξίδευαν όλοι μαζί, σαν οικογένεια. Τα μόνα λεφτά που έλαβε –είπε ο αλλοδαπός-  ήταν για τη διαβίωση των ημερών και για το δωμάτιο που θα πλήρωνε για να διαμείνουν το βράδυ.

Όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο η γυναίκα αυτή δεν εμφανίστηκε ποτέ και δε μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της. Καθώς φοβήθηκε τον έλεγχο και ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά επέδειξε τα διαβατήρια των δικών του παιδιών που είχε μαζί του.

Ο 40χρονος δήλωσε μετανιωμένος για την κρίση και τις πράξεις του, μέρος των οποίων απέδωσε στην κατάσταση της υγείας του η οποία δεν τον βοηθάει – όπως τόνισε- να σκέπτεται λογικά και πολλές φορές ξεχνάει, μπερδεύει την ομιλία του και παθαίνει κρίσεις πανικού, ενεργώντας ενστικτωδώς.