Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης οι εκλογές

Για τη σημασία των ευρωεκλογών αλλά και την ανάγκη να βγουν δυνάμεις που θα συντελέσουν στο να αλλάξουν ριζικά τη μορφή της Ευρώπης και τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, μίλησαν χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκαν στο πλαίσιο της περιοδείας τους, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου και ο κ. Κώστας Αρβανίτης.

Χθες το βράδυ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επρόκειτο να μιλήσουν σε συζήτηση σε κεντρικό ξενοδοχείο με θέμα την Ευρώπη και την ακροδεξιά. Νωρίτερα το μεσημέρι, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο, παρουσία του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Αποστολίδη και άλλων στελεχών.

Καταρχήν, η κα Τσάτσου ξεκίνησε με το μήνυμα που θέλουν να δώσουν στους πολίτες της Ρόδου, ότι οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί στην Ευρώπη λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα Κράτη-μέλη και τώρα ο λόγος είναι πολύ πιο σοβαρός: «Στην Ευρώπη, εάν δεν βγούμε δυνάμεις που θα τη βοηθήσουμε ν’ αλλάξει, θεωρώ ότι η Ευρώπη θα βουλιάξει.

Γιατί, οι δυνάμεις που μετά την κρίση, μετά τις κακές πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας, που ταυτίστηκε με τις φιλελεύθερες δυνάμεις και ο κόσμος δεν μπόρεσε να βρει αποκούμπι, ο κόσμος που έχασε τη δουλειά του, κατέρρευσε το κοινωνικό Κράτος, έγιναν ένα σωρό πράγματα, εάν δεν αλλάξουμε ριζικά τόσο τη μορφή της Ευρώπης, τον τρόπο δηλαδή που παίρνονται οι αποφάσεις, η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από τους λαούς της, δεν έχει την ενσυναίσθηση  των πραγματικών προβλημάτων. Αν όλα αυτά δεν αλλάξουν, θα βουλιάξουν», δήλωσε.

Στη συνέχεια, είπε ότι οι δυνάμεις περί τον Βέμπερ είναι δυνάμεις που  θέλουν να ορθωθεί πάλι ως μοντέλο το Κράτος-έθνος, να περιχαρακωθούν δηλαδή τα Κράτη και να οδηγηθούν σε μία καταστροφή. Στην Ελλάδα-συνέχισε η κα Τσάτσου-εν καιρώ κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά ανέλαβε κυβερνώσα αριστερά στην εξουσία, διοίκησε με πολλά προβλήματα, που πρέπει να αλλάξουν, τα κληρονόμησε όλα αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όφειλε να λειτουργήσει αυτό το Κράτος σε πτωχευμένη χώρα και να λειτουργήσει κοινωνικά. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι μπόρεσε ο κάθε ανασφάλιστος πολίτης να έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Και είπε, ακόμη:

«Προφανώς έχουν γίνει λάθη, προφανώς έχουν πολλά να γίνουν ακόμα, έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία, τόσο σε εθνικό επίπεδο-γιατί είναι αλληλένδετα-όσο και σε ευρωπαϊκό, να προχωρήσουν  οι δυνάμεις στον τόπο με φυσικά κύριο κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσουμε να κάνουμε δουλειά στην Ευρώπη για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανίτης, είπε μεταξύ άλλων ότι η μάχη σήμερα είναι τόσο καθαρή, είναι τόσο σκληρή και δεν μπορεί να επιτραπεί να είναι μία επιλογή επιτυχής ρεβάνς αυτών που μας οδήγησαν στην κρίση, τη χρεοκοπία, για να έρθουν να ζητήσουν και τα ρέστα.  Στη συνέχεια, καταφέρθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι πολύ πρόσφατη η πολιτική του και ως Υπουργός, πως είδε δηλαδή τις καθαρίστριες που απέλυσε το Υπουργείο Οικονομικών, πώς χειρίστηκε το θέμα των σχολικών φυλάκων, πώς χειρίστηκε τα ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, είπε ότι έχει μίσος για τη Δημόσια Διοίκηση σε μία λογική ότι το Κράτος πρέπει να είναι Εταιρία. Ενώ, στην άλλη αντίληψη,ο ΣΥΡΙΖΑ  πάλεψε μέσα στην κρίση για ένα προς ένα στη Δημόσια Διοίκηση μέσα στη χρεοκοπία.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το πως ήταν επί Άδωνι Γεωργιάδη και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο προσωπικού, παρ’ ότι έχει άλλα θέματα που αφορά στο προσωπικό που αυτό, όπως είπε, είναι και δουλειά και της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης σε ένα βαθμό για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν στέγη, καταρχήν.

Είπε, ακόμη, ότι η Αριστερά πρέπει να βγει ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές. Δηλαδή, ο στόχος δεν είναι μόνο να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να βγει και ενισχυμένο κόμμα, τουτέστιν πάνω από το 26% που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές και να στείλουν επτά αριστερούς ευρωβουλευτές στην Ευρωβουλή. Διότι, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ε.Ε. και ειδικά στο κόμμα της Αριστεράς, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του κόμματος της Αριστεράς αφού είναι το μεγάλο κόμμα της ως κυβερνώσα Αριστερά.

Ερωτηθείς σχετικά με την προώθηση των νησιωτικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε., ο κ. Αρβανίτης είπε ότι μέσα στη χρεοκοπία η κυβέρνηση έδωσε μάχες και εντός και εκτός και ανέφερε ως παράδειγμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο που, όπως είπε, δεν είναι επανάσταση αλλά είναι ένα μικρό θετικό μέτρο.

Το κομμάτι της νησιωτικότητας, λοιπόν, είναι μέσα στην ατζέντα αλλά το βασικό θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι η μάχη στην Ε.Ε.  δεν είναι Βορά-Νότου αλλά είναι μία μάχη πλούσιων και φτωχών και αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς εκεί.
«Η σύγκρουση στην Ε.Ε. είναι σύγκρουση συμφερόντων, είναι πως θα γίνει η αναδιανομή του πλούτου», είπε και τόνισε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα έρθουν εδώ τα γενικά κονδύλια, ποιες δράσεις θ’ αναπτυχθούν και πώς θα δημιουργηθούν  συνθήκες τέτοιες για να μπορούν να ζουν οι πολίτες στα νησιά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Αρβανίτης θύμισε τις εκλογές του 2015 και στο δημοψήφισμα με το «όχι» και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και όπως είπε δεν είναι απλά ότι έπεσαν έξω αλλά έπεσαν επτά και δέκα μονάδες έξω. Επειδή, κατά τον ίδιο, μπαίνει και ένα ζήτημα ποιος παραγγέλνει τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. έχει χειριστεί πολύ λάθος αυτή την ιστορία διότι αυτή η κυβέρνηση πέφτει από το 2015 κάθε τρεις μήνες και η ψαλίδα συνεχώς αυξάνεται. Η προσωπική του γνώμη είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με μία μονάδα διαφορά έχει χάσει αλλά μετά θα πρέπει να απαντήσουν όταν θα είναι νίκη τι ακριβώς θα κάνουν.

Η κα Τσάτσου, από την πλευρά της είπε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό που δεν απαντάει στο σταθερό τηλέφωνο, μία γκρίζα ζώνη ανθρώπων, και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος συμπολιτών μας που θα δώσει την απάντηση στην κάλπη. Είπε, ακόμη, ότι πιστεύει ότι θα κερδίσουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, σιγά-σιγά, παίρνει τον πολιτικό χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα.