«Καμπάνες» σε δεκάδες Ροδίτες που... ξέχασαν να δηλώσουν έσοδα από την Airbnb

Βαρύς είναι ο πέλεκυς  που αναμένεται να πέσει στα κεφάλια 100 τουλάχιστον ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων στο νησί της Ρόδου, οι οποίοι ενοικίασαν τα σπίτια, τα εξοχικά, τις βίλες ή άλλα συγκροτήματα κατοικιών τους, ηλεκτρονικά σε τουρίστες και οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν τα αντίστοιχα εισοδήματα ύψους 10 τουλάχιστον εκατομμυρίων ευρώ  στην Εφορία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «ΡΟΔΙΑΚΗ», το ποσό αυτό (φοροδιαφυγής) είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα, μαζί με αντίστοιχα ποσά σε νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη και την Αττική.

Τα 10 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσά που δεν δηλώθηκαν, αφορούν τα έτη 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα, ενώ για το 2018 τα στοιχεία βρίσκονται ακόμα σε φάση επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Οι ελεγκτές, έφθασαν στα ίχνη των 100 περίπου ιδιοκτητών ακινήτων, διασταυρώνοντας στοιχεία μέσω χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που έγιναν, καθώς επίσης και από τιμολόγια που κόπηκαν στο εξωτερικό ή εμβάσματα τα οποία κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την Airbnb  ή άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, περιλαμβάνονται και πολλοί αλλοδαποί, που ενώ είχαν ενοικιάσει σε τουρίστες τα ακίνητα, τα σπίτια, τις βίλες τους κ.λπ, δεν είχαν δηλώσει στην Εφορία ούτε ένα ευρώ ως εισόδημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, φαίνεται ότι είχαν δηλωθεί μειωμένα εισοδήματα σε σχέση με αυτά που είχαν εισπραχθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο πέλεκυς των προστίμων αναμένεται να είναι βαρύς, καθώς εκτός από τις προσαυξήσεις θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες φορολογίες που δεν είχαν επιβληθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Πόσοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ το 2018
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ», την ίδια ώρα, περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9
Φορολογούμενους, οι οποίοι δεν εμφάνισαν στην Εφορία τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους και αλλοδαπούς που προχώρησαν σε αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, αλλά δεν το δήλωσαν στο έντυπο Ε9 και δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Από τους πιλοτικούς ελέγχους που έτρεξε το 2018 η ΑΑΔΕ, προέκυψε ότι 38 φορολογούμενοι οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου, δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ. Την ίδια ώρα, περίπου 600 αλλοδαποί νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Ε9 πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας συνολικά 253.301 ευρώ.

Η πρώτη πιλοτική δράση που υλοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ το 2018, αφορούσε τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, στους κόλπους των αλλοδαπών νέων κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ήρθε σε επικοινωνία με 1.092 αλλοδαπούς, από τους οποίους συμμορφώθηκε το 55% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.

Παράλληλα, έτρεξε και δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9, 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.

Στα ακίνητα τύπου Airbnb, υλοποιήθηκε δράση εντοπισμού φορολογουμένων, οι οποίοι εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και αποκρύπτουν τα εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές.

Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους, ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Όπως διαπίστωσε η ΑΑΔΕ, οικειοθελώς συμμορφώθηκε το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων με τους φορολογουμένους να δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κρατήσει μακριά από τα μάτια της Εφορίας μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.