Βότανα Καρπάθου με brand name

Βότανα Καρπάθου με brand name

Βότανα Καρπάθου με brand name

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 570 ΦΟΡΕΣ

Της Μάχης Χριστοφορίδου στο humanstories.gr

Τα Laouta είναι φυσικά προϊόντα. Αρχικά, θα τα ξεχωρίσεις για την καλαισθησία τους και εν συνεχεία θα σε γοητεύσουν με τα αρώματά τους. Αρώματα που προέρχονται από ελληνικά βότανα. Και πιο συγκεκριμένα, από το νησί της Καρπάθου. Από το κτήμα Λαούτα της οικογένειας Λαχανά. Όπου η Καρίν Λαχανά, χημικός στο επάγγελμα, συνήθιζε από χόμπι να μαζεύει βότανα και να πειραματίζεται στην κατασκευή σαπουνιών, με βάση τα βότανα και το ελαιόλαδο.

Η Εύη Λαχανά, κόρη της Καρίν, μεγάλωσε στην Κάρπαθο. Η μητέρα της Εύης, είναι Γερμανίδα και o πατέρας της, Έλληνας. Η αγάπη της για τη φύση και τα βότανα ήταν αναπόφευκτή. Καθώς το σπίτι τους στην τοποθεσία Laouta, περιβάλλεται από εκατοντάδες βότανα και λουλούδια της μεσογειακής χλωρίδας. Η Εύη σπούδασε Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε διάφορες δουλειές που συντέλεσαν στη μετέπειτα εξέλιξη της. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας τοπίου.

Εργάστηκε σε ατελιέ γνωστής σχεδιάστριας μόδας και στο Χημείο στην Coca Cola 3E. Η οικονομική όμως κρίση, οδήγησε την Εύη στη δημιουργία των laouta natural products. «Όλα ξεκίνησαν το 2011 από εμένα, με τη βοήθεια της μητέρας μου. Έχω σπουδάσει γεωπονική και η μητέρα μου είναι χημικός μηχανικός. Σπουδές οι οποίες μας έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για την επερχόμενη πορεία μας» λέει η Εύη Λαχανά στο humanstories.gr.

Καθοριστική σημασία έπαιξε η συμμετοχή της Εύης στην documenta 14, όπου εργάστηκε μαζί με την παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα Otobong Nkanga, για τη δημιουργία ενός σαπουνιού κρύας μεθόδου που μοιάζει με μαύρο μάρμαρο και περιέχει υλικά από όλο τον κόσμο. Από τότε, ακολούθησαν πλήθος workshop και διαλέξεις. Με θέματα τη φύση, τη βοτανολογία, και την παραγωγή σαπουνιού, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπως στο Παρίσι, στο Κάσελ, στο Μπολτζάνο και την Ουτρέχτη.

Τα laouta natural products με βάση τα Ελληνικά βότανα και τις υπερτροφές σιγά σιγά εξελίχθηκαν. Και σήμερα ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τις ιδιαίτερες οικολογικές συσκευασίες τους. «Φτιάχνουμε σαπούνια κρύας μεθόδου, ενυδατικά έλαια προσώπου και μαλλιών, θρεπτικά balm. Και το καλοκαίρι θα έχουμε έλαια για την παραλία. Ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά. Τους αρέσουν πολύ τα προϊόντα μας . Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες.

Σε άντρες και σε γυναίκες που θέλουν αγνά καλλυντικά. Ακούμε πολύ καλά σχόλια. Και το προϊόν που έχει αγαπηθεί είναι το repair balm. Διότι είναι πραγματικά σωτήριο. Αλλά και το glowing body oil διότι είναι συγχρόνως φυσικό, θρεπτικό και glam». Μας λέει η Εύη και συνεχίζει: «Τα έλαια είναι μία πολύ συμπυκνωμένη μορφή καλλυντικού. Περιέχονται σε αυτό όλα τα θρεπτικά συστατικά και είναι ένας θησαυρός για το δέρμα μας».

Τα μυστικά για ένα ποιοτικό σαπούνι: «Ένα σαπούνι είναι ποιοτικό εάν έχει παρασκευαστεί από ποιοτικές πρώτες ύλες. Και για μένα οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι η κρύα μέθοδος σαπωνοποίησης και το αγνό ελαιόλαδο», μας εκμυστηρεύεται η Εύη.

Η Εύη αγαπάει πολύ τη δουλειά της. Δύναμη τής δίνει κάθε επιτυχία. Και πεισμώνει σε κάθε δυσκολία. Γιατί όπως μας υπενθυμίζει και η George Eliot, Αγγλίδα συγγραφέας. «Η μόνη αποτυχία που πρέπει να φοβάται κανείς είναι να μην επιμείνει στο στόχο που θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος».

Διαβάστε ακόμη

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού

Προβλήματα υδροδότησης στον δήμο Καρπάθου

Σωτήρια διάσωση της Πυροσβεστικής στην Αμοωπη της Καρπάθου

Φωτιά σε εξέλιξη στον ποταμό της Αρκάσας Καρπάθου

Γίλλες: Το παλιό έθιμο που γιορτάζεται μέχρι σήμερα στο Απέρι της Καρπάθου

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε και στην Κάρπαθο η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτογραφίες)