Επισήμως από σήμερα ξεκινά τη μάχη των εκλογών ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος

Εγκαινιάζει σήμερα (και επίσημα), την προεκλογική περίοδο για την παράταξή του, «Ρόδος Δύναμη Πολιτών», ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και εκ νέου υποψήφιος και, χθες, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έδωσε το στίγμα του για το πως επιθυμεί να πορευτεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του κατά την προεκλογική περίοδο, δεν απέφυγε να πει τη γνώμη του για κάποιες εξαγγελίες ανθυποψηφίων του αλλά, για πρώτη φορά, μίλησε και για τους συνεργάτες του που…έφυγαν, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένες περιπτώσεις που μεταπήδησαν σε άλλους συνδυασμούς για τον Δήμο της Ρόδου, για τους οποίους, όπως είπε, δεν αισθάνεται προδομένος, εκτοξεύοντας πάντως την ατάκα: «Εδώ και ο Ιούδας πήγε μετά και κρεμάστηκε»!

Προεκλογικά
Ξεκινώντας, λοιπόν, με τα προεκλογικά, ο κ. Χατζηδιάκος επανέλαβε ότι η προεκλογική περίοδος για τον ίδιο επίσημα θα ξεκινήσει τη νόμιμη προθεσμία, που είναι η 26η Απριλίου, δηλαδή ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Στην ουσία, δηλαδή, ξεκινάει σήμερα με τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της παράταξης, στο ίδιο σημείο που ήταν και το 2014, στη γωνία των οδών 25ης Μαρτίου και Εθελοντών Δωδεκανησίων, για πολλούς και συμβολικούς λόγους. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, τα εγκαίνια θα είναι μία σεμνή εκδήλωση, εθιμική, κατά την οποία θα κάνει μία μικρή αναδρομή στη θητεία των τεσσεράμισι χρόνων αλλά θα ξεδιπλώσει τους στόχους και τον προγραμματισμό της παράταξής του για την επόμενη μέρα.

Ο συνδυασμός είθισται να παρουσιάζεται μετά την κατάθεσή και την ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο, ωστόσο σήμερα θα γίνει μία μικρή, συνοπτική αναδρομή γι’ αυτά που είχαν δεσμευτεί την προηγούμενη θητεία, ποια έχουν ολοκληρωθεί, ποια έχουν δρομολογηθεί, ποια είναι στις πρώτες προτεραιότητές τους, τι δυσκολίες συνάντησαν και ταυτόχρονα η συνέχεια αυτού του σχεδιασμού.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, ξεκαθάρισε ότι τιμά και εκτιμά όλους τους ανθύποψήφιούς του, είτε είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι είτε σύμβουλοι, λέγοντας μάλιστα: «Πιστεύω ότι όλοι έχουν τη φιλοδοξία της προσφοράς και αυτός είναι ο κοινός στόχος που ενώνει όλους τους υποψήφιους. Μέσα στην προεκλογική περίοδο επιβάλλεται να επικρατήσει ένας πολιτικός πολιτισμός. Καταλαβαίνω ότι σε επίπεδο επικεφαλής των παρατάξεων-και χαίρομαι που υπάρχει και τηρείται αυτό-αν γίνεται κάποια αντιπολιτευτική ή αντίθετη προσέγγιση με βάση τις εξαγγελίες, τις ανακοινώσεις του ενός ή του άλλου, είναι μέσα στα όρια τα επιτρεπτά, τα δημοκρατικά, της αντιπαράθεσης, των θέσεων και των απόψεων».

Συμπλήρωσε, όμως, με νόημα: «Εκείνο που ενοχλεί είναι το απρόσωπο του εκχυδαϊσμού που ρίχνει το επίπεδο δυστυχώς. Και πολλές φορές μπορεί να το αγνοούν οι επικεφαλής. Και το λέω και εγώ και για τους δικούς μου τους συνεργάτες που κάθε φορά ζητώ να μην παρασυρθούν…Το ζητώ και από ανθρώπους που είναι στο κοντινό μου περιβάλλον, είτε είναι συγγενείς μου είτε είναι συνεργάτες μου. Γιατί,  αν ρίξουν το επίπεδο οι άνθρωποι που είναι κοντά σου,  κάποιοι θα το ερμηνεύσουν ότι είναι και δική σου επιθυμία. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν δεν είναι δική μου επιθυμία».

Για το πρόγραμμα
Είπε, στη συνέχεια, ότι ομάδα συνεργατών του δουλεύει πάνω στον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας, όμως οι ίδιοι έχουν κάποια δεδομένα: Έχουν το μέτρο και τον πήχη που είχαν θέσει από το 2014 και από εκεί και πέρα ο πήχης πρέπει να ανέβει πιο ψηλά.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος, δεν δίστασε να κάνει κριτική σε πλατφόρμα στο Διαδίκτυο για τους πολίτες που εγκαινίασε πρόσφατα ο επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κ. Αντώνης Καμπουράκης (σ.σ. δίχως, πάντως, να αναφέρει όνομα). Όπως είπε, αυτό ακούστηκε ως πρωτοποριακό αλλά θύμισε ότι τον Απρίλιο του 2014, η παράταξή του είχε ανοίξει μία αντίστοιχη πλατφόρμα με τον τίτλο «Συν-αποφασίζω». Η διαφορά, όπως σημείωσε, ήταν ότι εκείνοι είχαν βάλει τους άξονες του δικού τους σχεδιασμού και είπαν στον κόσμο να κρίνει, να συμπληρώσει, να απορρίψει και όχι «δώστε, συλλήβδην, μέσα... στον κουβά ιδέες και μετά θα τις μαζέψουμε για να κάνουμε πρόγραμμα. Έκλεισε, πάντως, λέγοντας ότι αυτές είναι επιλογές των συμβούλων και ο καθένας κάνει τη δουλειά του όπως πιστεύει.

Για τους υποψήφιους
Ρωτήθηκε, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος εάν ευσταθεί η πληροφορία ότι κάποιοι συνεργάτες του δεν έχουν υπογράψει ακόμα και απάντησε ότι η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων επισήμως είναι στις 5 Μαΐου, είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές και η υπογραφή που μετράει είναι εκείνη που πάει και κατατίθεται στο Πρωτοδικείο. Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Μέχρι τότε, οι συνεργάτες που συστρατεύονται και δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε ένα ψηφοδέλτιο, έχουν αν θέλετε μία ηθική, πολιτική, δέσμευση, που σημαίνει ένας που είπε ότι “σήμερα υπέγραψα σε έναν συνδυασμό”, αύριο μπορεί για δικούς του, προσωπικούς λόγους, να μην είναι υποψήφιος. Κατανοητό, είτε έχει να κάνει με αντιρρήσεις ή να του τύχει κάτι επαγγελματικό, κάτι προσωπικό».

Για τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του που μεταπήδησαν στην Περιφέρεια, είπε ότι ήρθαν και του ζήτησαν τη σύμφωνη γνώμη και αυτό είναι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και της συνεννόησης. «Είναι και για μένα μία ηθική ικανοποίηση ότι ένας συνεργάτης που θέλει να ανέβει, να πάει σε άλλο βαθμό. Κάτι αντίστοιχο είχα κάνει και εγώ όταν ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος το 2014. Ήμουν εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχης, είχα πει λοιπόν στον κ. Μαχαιρίδη, τον τότε Περιφερειάρχη, ότι, ξέρετε, εγώ επέλεξα να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Όμως, εκτελούσα τα καθήκοντά μου μέχρι 31  Αυγούστου που παρέδωσα τα κλειδιά στον κ. Μπάμπη Κόκκινο γιατί ήταν ο επόμενος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης».

Στη συνέχεια, όμως, δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος: «Κάποιοι, όμως, που επέλεξαν να πάνε σε άλλες παρατάξεις, είναι δική τους επιλογή, θα το δείξει ο χρόνος ποιες επιλογές ήταν σωστές, ποιες όχι. Είναι θέμα χαρακτήρα, είναι θέμα δικής τους απόφασης και επιλογής. Δεν το σχολίασα...», είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Με χαρά, όμως, βλέπω συνεργάτες μου που είναι σε άλλο ψηφοδέλτιο τώρα, προβάλλονται και διαφημίζονται με τα έργα που έγιναν…σαν να μην ήταν Δήμαρχος ο Χατζηδιάκος. Από ποιον έπαιρνες την έγκριση για να κάνεις τα 250 χλμ. δρόμο;

Με ποιον επικοινωνούσες κάθε βράδυ “Δήμαρχε θα πάει εκεί το μηχάνημα, Δήμαρχε χρειάζομαι τούτο, Δήμαρχε θα εγκρίνεις την ένταξη αυτού του έργου στη ΔΕΥΑΡ;” Χαίρομαι, όμως, που ενώ είναι υποψήφιοι με άλλο συνδυασμό, προβάλουν το έργο που έχει γίνει σε συνεργασία με τον πρώην συνεργάτη μου, το αναγνωρίζω…Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι ανθυποψήφιοί μου με διαφημίζουν»!

Ρωτήθηκε, τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος εάν αιφνιδιάστηκε ή αν αισθάνθηκε κάποια πικρία και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Όχι! Μέσα στην πολική είναι όλα ενδεχόμενα και όλα πιθανά. Δεν υπάρχουν ούτε αιφνιδιασμοί, ούτε μεμψιμοιρίες, ούτε πικρίες». Όσο για το αν αισθάνθηκε προδομένος, απάντησε ως εξής: «Όχι βέβαια!.. Εδώ και ο Ιούδας πήγε μετά και κρεμάστηκε»!

Για τα έργα
Χθες, τέλος, ο Δήμαρχος είπε, ακόμη, ότι η αγωνία τους δεν είναι οι εκλογές αλλά η προσωπική του αγωνία, όπως και των συνεργατών του και των προέδρων των κοινοτήτων, είναι να δρομολογηθούν όλα όσα είχαν προγραμματίσει τον τελευταίο χρόνο.

Μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για κάποια σχόλια που ακούει ότι άνοιξαν όλα τα έργα προεκλογικά νια να δείξουν έργο πριν από τις εκλογές. «Λάθος», είπε και τόνισε ότι θα ήθελε από το φθινόπωρο να είχαν δρομολογηθεί οι ασφαλτοστρώσεις που είναι 22 μέσα στην πόλη, γνωρίζοντας ότι αυξάνεται η κυκλοφοριακή κίνηση στους κεντρικούς δρόμους ωστόσο αυτό οφείλεται στις διαδικασίας.

«Δεν θα ήθελα να είχε ξεκινήσει η Ροδιακή Έπαυλη, που την παλεύουμε δέκα χρόνια;», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι έχει αναδειχθεί ο εργολάβος, είμαστε στη φάση  του ελέγχου των δικαιολογητικών, των προθεσμιών και ενδεχομένως θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Στην ίδια φάση βρίσκεται και το έργο της επέκτασης του ξυλοπεζόδρομου. 

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι άκουσε με χαρά και τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, να λέει ακριβώς το ίδιο. «Γιατί γίνεται κατανοητό η αδυναμία της έναρξης των εργασιών όταν το λέει ο κ. Περιφερειάρχης και δεν γίνεται κατανοητό όταν το λέει ο Δήμαρχος ότι έχει απλώσει 75 έργα που παλέψαμε για να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο;», παραπονέθηκε.

Επίσης, χθες επισκέφθηκε τα σημεία όπου τοποθετούνται οι λάμπες LED, έργο που ξεκίνησε πριν 15 μέρες από τα Κρητικά, ακολούθησε ο κύριος άξονας στ’ Αφάντου (σ.σ. μετά θ’ ακολουθήσουν οι γειτονιές) και χθες πήγε στην κεντρική αρτηρία του Αρχαγγέλου.

Επιστρέφοντας είδε τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Κολύμπια και θέλησε να μοιραστεί ένα παράπονό του: όπως είπε, τις προηγούμενες ημέρες με τις βροχοπτώσεις, είδε φωτογραφίες με τουρίστες που προσπαθούσαν να διέλθουν από το σημείο και, ναι, δεν είναι η καλύτερη εικόνα. Σημείωσε, όμως, ότι αυτές γίνονται για να περάσει ο νέος αγωγός της ύδρευσης, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ. 

«Μετά από πολλά χρόνια, λοιπόν, έχουμε και τη σύνδεση του φράγματος Γαδουρά με τη δεξαμενή που θα υδροδοτεί τα Κολύμπια και το δίκτυο ύδρευσης που ολοκληρώθηκε. Φυσικά και θα θέλαμε να είχε ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο, όμως, μια οι συνεχείς βροχοπτώσεις, την άλλη οι διαδικασίες δεν το επέτρεψαν», είπε ακόμη και ζήτησε την  κατανόηση των πολιτών.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του κέντρου ανεφοδιασμού (υποσταθμού) του Αγίου Νικολάου  και με τις πιέσεις που άσκησαν, έβαλε στον προϋπολογισμό του 2,8 εκατ. ευρώ για υπογειοποιήσεις των καλωδίων στα μαράσια, όπου αφαιρούνται οι παλιοί στύλοι που υπήρχαν εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλιστα, για την έλλειψη φωτισμού μέσα στα στενά, ανέφερε ότι είναι λόγω των εργασιών.