Ο «Θρήνος της Παναγίας» και ο «Τάφος»  του Κωστή Παλαμά στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Μια κατανυκτική συναυλία η οποία διοργανώνεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου και ώρα 21:00.

Περιλαμβάνει δύο σημαντικά έργα του συνθέτη Αντώνη Κυζούλη ο οποίος μελοποίησε έξι αποσπάσματα από τον Τάφο, το κορυφαίο ποίημα του Κωστή Παλαμά, κείμενα του οποίου επέλεξε, επιμελήθηκε και θα απαγγείλει η στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση το νέο έργο του συνθέτη με τον τίτλο «Τον Ήλιον Κρύψαντα», πάνω στο κείμενο του Γεωργίου Ακροπολίτη, γνωστού λόγιου του 13ου αιώνα μ.Χ και σε απόδοση της Αγαθής Δημητρούκα.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας και αναφέρεται στο επεισόδιο όπου ο Ιωσήφ πηγαίνει στον Πόντιο Πιλάτο προκειμένου να ζητήσει να του παραδώσει το νεκρό σώμα του Ιησού. Το έργο μουσικά κορυφώνεται με τον θρήνο της Παναγίας, έτσι όπως τον περιγράφει ο Γεώργιος Ακροπολίτης στο πασίγνωστο τροπάριο.

Τα δύο έργα θα ερμηνευτούν από το φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο» υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Άντζελας Σπανού. Στο ρόλο του αφηγητή η Αγαθή Δημητρούκα. Συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης.
Στην παρουσίαση της βραδιάς, η δημοσιογράφος Ροδούλα Λουλουδάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.